Android zariadenie využíva procesor Tegra X1 s 256-jadrovým grafickým čipom.

Spoločnosť NVIDIA pokračuje v rozširovaní svojej produktovej rady SHIELD. Ide o zariadenia s operačným systémom Android, ktoré sú osadené procesormi Tegra. Prvá generácia tohto zariadenia mala formát prenosnej hernej konzoly s 5-palcovým displejom. Pred rokom sa dostal na trh SHIELD Tablet s procesorom Tegra K1 a teraz putuje do predaja herná konzola SHIELD s procesorom Tegra X1.

Tegra X1 je momentálne najvýkonnejší mobilný čip. Obsahuje 256-jadrový grafický čip a 64-bitový procesor. Veľký výkon znamená veľkú spotrebu a aj preto je táto platforma momentálne dostupná iba vo forme prístroja, ktorý musí byť neustále pripojený k elektrickej sieti. NVIDIA údajne pripravuje aj mobilné zariadenie s týmto čipom, na jeho výdrž sme zvedaví. Starší SHIELD Tablet ponúka pri hraní náročných hier cca 2-hodinovú výdrž a to využíva menej výkonný čip.

Konzola SHIELD umožňuje prehrávať video obsah v rozlíšení až 4K – podporuje napr. UHD verziu služby Netflix. K dispozícii je viac ako 200 hier, ktoré sú optimalizované pre platformu SHIELD a využitie herného ovládača. Ich kvalita je diskutabilná, pretože väčšinu z nich si zahráte aj na telefóne alebo tablete. AAA knižnica hier je pomerne skromná, spomeňme Half-Life 2, Trine 2 alebo War Thunder. K dispozícii bude čoskoro aj titul Borderlands: The Pre-Sequel.

Používatelia však môžu využiť funkciu, ktorá umožňuje streamovať hry z herného počítača v domácnosti alebo službu NVIDIA GRID. V tomto prípade všetky výpočty prebiehajú priamo v dátovom centre spoločnosti NVIDIA. Služba však bude čoskoro spoplatnená.

Dostupnosť konzoly pre náš trh je neznáma, v Amerike sa predáva za cenu 199,99 dolárov pre verziu so 16 GB úložiskom, resp. za 299,99 dolárov v prípade modelu Pro s 500 GB diskom. Sami sme zvedaví, ako sa zariadeniu bude dariť v priamej konkurencii klasických herných konzol, ktorých cena sa približuje verzii Pro.

SHIELD sa bude predávať s ovládačom. K dispozícii je aj príslušenstvo v podobe diaľkového ovládača

SHIELD sa bude predávať s ovládačom. K dispozícii je aj príslušenstvo v podobe diaľkového ovládača

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit