Čo je dnes vlastne herný notebook? Nuž sami výrobcovia majú len veľmi tenkú deliacu líniu medzi multimediálnym a herným svetom. Všetky testované notebooky sú multimediálne, označované ako stroje z hernej série. My sme ich prevetrali nielen na hrách, ale aj pri práci. Strihanie videa je to najmenej, čo od nich môžete očakávať. Sú to skutočne výkonné počítače a my v nich vidíme všestranné využitie.

MSI_Keyboard_nowat

Mechanická klávesnica herného dela MSI GT80 Titan

Klávesnica použitá v notebookoch Lenovo Y50 a Y70

Klávesnica použitá v notebookoch Lenovo Y50 a Y70

 

ASUS G501JW

 

ASUSntb_nowat

TIP REDAKCIE – Ultratenký herný stroj
Toto je vynikajúci stroj, nielen pre jeho technologický základ, ale aj preto, ako vyzerá. Hoci ide o herný notebook, pokojne ho môžeme nazvať ultratenkým. Celková hrúbka je len 20,6 mm a  je to naozaj vidno. Navyše, svoj tvar si zachováva v každom mieste a nejde len o vábivý marketingový údaj, pri ktorom zistíte, že v zadnej časti notebook poriadne pribral na rozmeroch. Veko je hliníkové a má jemný výbrus v tvare kolmých čiar. Je mierne zaoblené a po otvorení vyzerá notebook pomerne nenápadne, no vylepšenia si všimnete hneď. Klávesy sú širšie než je obvyklé v tomto rozmere tela, a tak sa veľmi dobre používajú. Klávesy WSAD majú červené lemovanie po obvode a tak sú jemne odlíšené. Červené podsvietenie klávesnice vyzerá efektne a výrobca dokonca použil tri stupne intenzity svetla. Rozdiely sú veľmi malé a tak sme museli zapnúť a vypnúť podsvietenie niekoľkokrát, aby sme si overili počet stupňov. Večer, pri vypnutom svetle, sa nám na klávesnicu veľmi dobre pozeralo a práve toto hodnotíme pozitívne. Hoci sú rozdiely malé, nájdete si vždy ten správny stupeň svetla.

Veľkým plusom je celé balenie. Okrem tašky na prenášanie je tu aj headset a myš. Reproduktory sa dajú použiť, skôr však na pozeranie filmov ako na hranie hier. Pri vyšších hlasitostiach nám chýbala patričná stabilita v oblasti nízkych tónov. Je teda fajn, že s kúpou tohto stroja máte v balení aj veľké mušle. Bonusom je tiež základná herná myš.

Parametre a technológie

Hardvérová výbava začína najpoužívanejším CPU v tomto segmente, a to modelom Intel Core i7-4720HQ 2,6 ÷ 3,6 GHz. K tomu výrobca doplnil 16 GB RAM a tiež kombináciu SSD disku s bežným HDD. Máte tak 128 GB na inštaláciu hier alebo aplikácií v systéme. Ak inštalujete priestorovo náročnejšie hry, využiť môžete aj 1 TB disk. Táto kombinácia sa nám tiež páčila a je vhodná pre tých, ktorí chcú počítač využívať na multimédiá. Ako dátový sklad je druhý disk ideálny a v prípade preinštalovania systému nepotrebujete dáta presúvať na externý disk.

Spôsob chladenia notebooku ASUS G501JW

Spôsob chladenia notebooku ASUS G501JW

ASUS prichádza s technológiou Hyper Cool. Už z názvu je jasné, že ide o spôsob chladenia. Vnútorné súčasti sú umiestnené tak, aby sa horúci vzduch z chladených komponentov nezdržiaval v oblasti pod klávesnicou. Smeruje priamo k zadnej časti s výduchom. Nech sa už technológia volá akokoľvek, treba počítať s tým, že v záťaži sa notebook zahrieva. Nie síce dramaticky, no úplne „cool“ to nebude. V každom prípade, je to lepšie ako niektoré opierky ultrabookov, ktoré sú podstatne teplejšie. Tým, že je tu sústredenie na zvýšenie efektivity chladenia, je notebook viac počuť. Všimli sme si to najmä v režime bez záťaže.

Špeciálnou stránkou tohto notebooku je Ultra HD rozlíšenie displeja. Nie je dotykový, a to si pochvaľujeme. Nič také hráči nepotrebujú. Pri hrách však so 4K displejom nepočítajte. Je tu grafická karta, ktorá je aj pri iných strojoch v tomto teste. Teda Tomb Raidera si zahráte na Full HD, na 4K však nie. Tam je efekt „sekania“ cítiť aj pri pohybe myšou v menu. Staršie série Need for Speed ako napríklad Most Wanted, bežia na plných detailoch s Full HD. Tu dokonca s obmedzeným filtrovaním a detailnosťou terénu aj na 4K. Prečo teda výrobca pridal 4K rozlíšenie? Je to najmä z dôvodu, že keď striháte video, dokážete extra veľkú plochu využiť. Tento herný stroj je totiž vhodný aj na strih videa.

Hodnotenie
+ tenký profil, efektívne odvádzanie tepla, podsvietenie klávesov, vhodný na strih videa, 4K rozlíšenie na prácu, doplnková výbava v balení
– hlučnejší v nečinnom režime, 4K grafická karta pri hrách ešte nezvládne

Cena: 1399 EUR
Zapožičal: ASUS

HP Omen 15

K2V87EA-ABU_2_1560x1144_nowat

Herný počítač môže vyzerať aj inak, ako je bežne zvykom. Dôkazom toho je práve model Omen, ktorý rozhodne zaujme. Ocenili sme, že  výrobca sa nesnaží kopírovať konkurenciu a ide vlastným smerom. Vyhotovenie tela je z hliníka kombinovaného s plastom. Je textúrované a na veku používa jemné výlisky v tvare trojuholníka. Toto je, bez pochýb, najunikátnejší notebook, aký v tomto segmente existuje. Lichobežníkové tvary budia pozornosť a na stole je veľmi stabilný.

Vzhľadom na rozmery notebooku, je dostatok priestoru v časti opierky na ruku a po bokoch sú stereo reproduktory. Tak ako všetko ostatné, aj tie sú podsvietené. Teda aj tlačidlo na vypnutie v ľavej časti nad klávesnicou. Klávesnica má tri hlavné bloky a samostatný WASD blok, u ktorých si používateľ môže meniť vlastné farebné LED svetlo. Je to veľmi podmanivé. Myslíte, že prečačkané? Áno, rozhodne, ale toto hráči aj očakávajú. Navyše, vďaka LED podsvieteniu si ľahko oddelia WASD blok inou farbou a získajú lepšiu kontrolu.

Kĺb je kompletne oceľový a je veľmi pekný. To sa hodí na presné stanovenie polohy uhla otvorenia. Displej je síce dotykový, no kĺb je pružný, a tak si nemyslíme, že ovládanie prstami bude to najlepšie riešenie.

Parametre a technológie

Výrobca použil štvorjadrový procesor Intel Core i7-4710HQ 2,5 ÷ 3,5 GHz. Podstatné však je, že použil silnú grafickú kartu. S NVIDIA GeForce GTX 860M a 4 GB VRAM sa dajú hrať najnovšie hry. Nie síce na úplne najvyšších detailoch, ale dá sa použiť natívne Full HD rozlíšenie aj pri hraní. My sme notebook využili aj na strih videa a aj na tento účel je to veľmi dobrý nástroj. Tým, že na herný notebook nie je príliš prerastený, vidíme jeho zmysel aj u používateľov, ktorí potrebujú veľmi výkonný stroj na prácu. V čase, keď si budú chcieť zahrať, majú k dispozícii silný stroj.

Nechýbajú programovateľné klávesy v ľavom stĺpci. Všetkých šesť klávesov podporuje kombinovanie funkcionality cez Fn, Ctrl, Alt a Shift. Nastavenie je cez softvér HP Omen Control. Tu sa nastavujú aj farby podsvietenia.

Všetky porty sú umiestnené na zadne strane. Na skosených bokoch by na to ani nebol priestor. Výbava je vcelku štedrá. Nájdete tu štyri USB 3.0 porty, HDMI a Mini DisplayPort. V zadnej časti je aj kombinovaný konektor na slúchadlá. Ani to nevidíme ako problém, nakoľko hráči používajú špecializované slúchadlá a tie majú dostatočne dlhý kábel. Navyše, nesmieme zabudnúť na zvuk BeatsAudio. Je to zvukové rozšírenie, ktoré skutočne zmení vnímanie zvukov a hudby v hre. A to vyhlasujeme, že sa dá použiť aj na integrovaných reproduktoroch. Na pravom skosenom boku je iba čítačka SD kariet.

Notebook je značne hlučný aj v režime bez záťaže. Je to fakt, ktorý akosi k herným strojom s grafikou, ktorú treba riadne chladiť, patrí. Podstatné je, že v oblasti chladenia je na tom lepšie ako niektoré ultrabooky.

Napr. Tomb Raidera si na Full HD pokojne zahráte, no klesnete s fps pod hodnotu 30, ak budete mať zapnutý 16× antialiasing. Odporúčame teda, aj pri nových hrách, nezapínať vyhladzovanie na vysokú úroveň a nemusíte ísť s rozlíšením dole. Napríklad pri automobilovej sérii Need for Speed: The Run, sme dosiahli plynulejšiu hrateľnosť so strednými nastaveniami. Vysokú záťaž predstavoval najmä blurr efekt vysokej rýchlosti.

Hodnotenie
+ unikátny a úsporný dizajn, lichobežníkové telo, maximálne vyladený systém podsvietenia, 4 × USB 3.0 porty, makro klávesy, celkový výkon
– treba počítať s vyššou hlučnosťou

Cena: 1890 EUR
Zapožičal: Hewlett-Packard Slovensko

Lenovo Y50-70

Y50_Standard_032520River2520Wallpaper_nowat

Notebook, ktorý rozhodne púta pozornosť. Má hliníkové telo a oblé tvary s mierne zaostrenými líniami vyzerajú veľmi dobre. Hneď na prvý pohľad bude jasné, že toto nie je kancelárskych stroj. Po otvorení bude vidno nádhernú klávesnicu s červeným podsvietením. To má dva stupne a červený nádych bude vidno aj bez aktívneho podsvietenia. Klávesy majú totiž po obvode červené zafarbenie.

Špecialitou je jemne pogumovaný povrch opierky na ruku. Vďaka tomu je notebook príjemný nielen na dotyk, ale aj sa s ním celkovo dobre pracuje. Tento povrch síce chytá prach a vyčistíte ho len mokrou handričkou, no to je detail. Výrobca sa tým príliš nechváli, no displej má úpravu proti odleskom. To síce mierne kontrastuje s lesklým rámom, no aj v tomto prípade je to vlastnosť, na ktorú sa dá zvyknúť. Zaujali nás reproduktory JBL. Sú umiestnené nad klávesnicou a svojím lichobežníkovým tvarom vyzerajú veľmi dobre. Červené mriežkovanie nepredstavuje problém z pohľadu zachytávania nečistôt. Je totiž dosť veľké a nazbierané smietky stačí vyfúknuť. Podstatným doplnkom je subwoofer v spodnej časti. Je takisto červenej farby a aj keď ho nie je vidno, výrobca si dal na jeho vzhľade záležať. Zvuk je na notebooku veľmi dobrý a na tejto zostave sa dajú púšťať hry aj filmy. Hudba tiež, no ak máte výkonný reproduktor, je prepojenie naň lepšou voľbou.

Je to multimediálny stroj na hry a superrýchly kancelársky stroj. Presne ideálna voľba pre tých, ktorí majú svoje obľúbené hry. Občas si chcú zahrať, no podstatný je pre nich každodenný výkon v oblasti videa a kancelárskeho režimu.

Vyhovovalo nám aj to, že displej nie je dotykový. Ten sme vlastne ani pri takomto stroji nepotrebovali. Má Full HD a to je postačujúce. Kto by vyžadoval vyššie rozlíšenie, má možnosť kúpiť tento model s Ultra HD rozlíšením (3840 × 2160).

Parametre a technológie

Poďme sa pozrieť na nekompromisnú konfiguráciu. Počítač má procesor Intel Core i7-4720HQ 2,6 ÷ 3,6 GHz, čo je samo o sebe zárukou vysokého výkonu. V kooperácii s grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 960M, získate silnú zostavu na hranie najnovších hier. Nepôjdu síce na úplne detaily, ale všetci vieme, že anizotropné filtrovanie poriadne zahreje karty aj keby boli v režime SLI.

Kapacita 16 GB RAM a 512 GB disk sú komponenty, ktoré si pri spúšťaní hier budete pochvaľovať. Žiadne dlhé načítania hier ani levelov samotných. Na Full HD s plnými detailmi môžete zabudnúť aj pri takto silnej karte. Napríklad pri hre Tomb Raider je ideálne zvoliť nižšie než natívne rozlíšenie displeja a môžete si nastaviť grafické detaily do režimu Ultimate. Občas ale budete cítiť spomalenie snímkovania. O stupeň slabší režim Ultra je použiteľný viac a získate aj rezervu. Vyskúšali sme aj staršie hry ako Need for Speed: Shift 2 Unleashed si zahráte na Full HD s plnými detailmi, ak nepočítame prehnane vysoké filtrovanie.

Strih videa je jednou z oblastí, kde je počítač ako doma. Jeho výkon umožňuje strihať video a zrýchlene si ho prehrávať vo Full HD režime bez toho, aby sa strácalo synchrónne prehrávanie videa a zvuku.

Výbava portov obsahuje LAN konektor, HDMI a 2 × USB 3.0 na ľavej hrane, na pravej nájdete jeden USB 2.0 port, čítačku SD kariet, kombinovaný audiokonektor a SPDIF konektor.

Počas vysokej záťaže bolo síce počuť ventilátor, no nijak výrazne. Určite by ste z jeho hluku nerozpoznali, že toto je herný počítač. Ani pri vysokom výkone nebolo treba pridávať vyššiu hlasitosť z reproduktorov. Spodná strana sa síce rýchlo zaprášila, keďže sa odtiaľ nasáva vzduch, no je tu prachový filter a ľahko spodnú stranu prebehnete hadicou od vysávača. Výduch je na zadnej hrane, čo ocenia praváci aj ľaváci.

Hodnotenie
+ vzhľad, nádherná klávesnica, pogumovaná opierka, JBL reproduktory 2.1, tichý aj pri vysokej záťaži, super stroj na strih videa, hry aj na Full HD, externá optická mechanika
– žiadne zásadné

Cena: 1499 EUR
Zapožičal: Lenovo Slovakia

Lenovo Y70-70

Y70+touch_Hero_02_nowat

Táto veľkosť notebooku je určená viac pre hráčov. Tým, že telo je podriadené 17,3″ uhlopriečke displeja, zväčšili sa aj niektoré prvky. S modelom Lenovo Y50 v tomto teste sú to vlastne identické počítače. No aj tak sme našli niekoľko rozdielov. Na rozdiel od predchádzajúceho modelu je rám v časti kĺbu matný, inak je základňová časť nad klávesnicou rovnako lesklá. Keď si porovnáme oba notebooky, veľký vyzerá popri 15,6″ modeli krajšie. Zväčšenie rozmerov sa premietlo aj do reproduktorov. Takisto sú použité JBL a získavate zvuk vo verzii 2.1, keď že na spodnej strane je subwoofer. Zmena v konečnom dôsledku nie je len kozmetická a pri pustení hudby alebo hry s burácajúcimi efektmi, celý notebook mierne rezonuje. To je prvý a doslova aj hmatateľný rozdiel.

Druhý rozdiel sme objavili hneď pri dotyku displeja, ktorý je v tomto prípade dotykový. Nemusel by byť, no je to trend, ktorý niektorí používatelia očakávajú.

Klávesnica je identická a teda má aj v tomto prípade dva stupne červeného podsvietenia. Rozmer sa zväčšil po jej okrajoch, inak je poloha Shiftu rovnaká ako pri menšom modeli. Tu tiež platí, že na menší Shift si treba zvykať a šípky sú natlačené do numerického bloku. Pri využití počítača ako kancelárskeho nástroja si na toto treba chvíľu zvykať a namiesto spomínaného klávesu sme občas stlačili kláves s pomlčkou.

Hoci používatelia budú používať počítač prevažne s myšou, je tu aj dobre použiteľný touchpad. Pripomíname to vždy, no ešte stále to nie je samozrejmosť a táto vlastnosť stojí za vyzdvihnutie. Nemá veľké rozmery a jeho umiestnenie mohlo byť aj inde. Pri písaní oň občas možno zavadíte a vysuniete si tak lištu operačného systému z pravej strany.

Parametre a technológie

Po stránke hardvérovej výbavy sú notebooky, až na uvedené detaily, rovnaké. Nemá zmysel sa teda venovať tejto stránke. No aj tu sú rozdiely. Nevyplývajú z konfigurácie, ale zo šasi. Tým, že je tento model rozmerovo väčší, neznamená to aj silnejšie chladenie. Je to detail a v zásade nejde o nič, čo by nebolo predurčené notebooku na hry a multimédiá. No namerali sme o vyše stupeň vyššiu teplotu v maximálnej záťaži. Uvedená teplota 49,5 °C sa týka plochy asi 2 cm2 . Inak je notebook veľmi dobre chladený.

Keby sme sa mali rozhodovať podľa krásy, toto je favorit spomedzi modelov Y50 a Y70. Rozšírený priestor po bokoch klávesnice vyzerá dobre. Je to aj tým, že klávesnica je vnorená do tela. Celý efekt navyše umocňujú ostro skosené plochy opierky na ruku v tejto časti a v časti nad touchpadom.

Vyzerá skvelo a pri hraní hier budete mať vynikajúci zážitok, nielen z celkovej plochy notebooku, ale aj z veľkosti displeja. Na jeho prenášanie už potrebujete väčší batoh a s hmotnosťou 3,4 kg to už nie je celkom cestovný model.

Výbava portov je identická a teda nájdete tu LAN konektor, HDMI a 2 × USB 3.0 na ľavej hrane, na pravej nájdete jeden USB 2.0 port, čítačku SD kariet, kombinovaný audiokonektor a SPDIF konektor. Samozrejme, v balení je aj externá mechanika, podľa konfigurácie ide o DVD alebo Blu-ray verziu.

Hodnotenie
+ vzhľad, nádherná a ešte viac presvetlená klávesnica, pogumovaná opierka, JBL reproduktory 2.1, super stroj na strih videa, hry aj na Full HD, externá optická mechanika
– menej tichý než model Lenovo Y50

Cena: od 1699 EUR
Zapožičal: Lenovo Slovakia

MSI GT80 Titan

 

MSI_NB_GT80_Photo10

Hyper. Silné slovo? Vlastne ani nie, ešte pomerne umiernené na to, čo všetko tento stroj poskytuje. Je však rozporuplný pre každého, komu sme ho počas testovania ukázali. Nepochybovali sme o jeho výkone, no cena jasne vymedzuje cieľovú skupinu.

TIP REDAKCIE – Ultra výkonný herný notebook
Toto nie je multimediálny notebook, ale skutočne herný stroj. Nielen jeho veľkosť a hmotnosť prezrádzajú, že má v sebe ukryté najvýkonnejšie komponenty. Neprehliadnuteľným prvkom je mechanická klávesnica, ktorá používa spínače Cherry MX. Hráči teda dostávajú plnohodnotnú klávesnicu a to podstatné, aj štandardnú výšku klávesov. Ľahko tak dosiahnuť malíčkom na Ctrl. To je inak jedna z hlavných požiadaviek a pri multimediálno-herných notebookoch toto chýba. Touchpad sa presunul do pravej časti od klávesnice a na jeho dotykovej ploche je zároveň červenou farbou podsvietený numerický blok. Buď teda použijete zobrazenie numerického bloku alebo po jeho zhasnutí bude fungovať plocha ako touchpad. V balení nájdete aj klávesy  WSAD v zlatých farbách. Tiež aj hráčsku podložku pod myš a gélovú podložku pod zápästia.

Nad týmto „touchnumom“ je súprava troch tlačidiel. Slúžia na prepínanie troch režimov výkonu, zvýšenie intenzity chladenia a zapnutie notebooku.MSI_NB_GT80_Photo18_nowat

Telo je kovové a poriadne robustné. Základná výbava bola v našom prípade poriadne nabitá, no medze sa nekladú hráčom, ktorí si chcú meniť komponenty za vlastné. Výrobca umožnil zjednodušený prístup z krytu nad klávesnicou. Ľahko tak vymeníte pevný disk.

Telo je poriadne veľké, čomu zodpovedá najmä 18,4″ uhlopriečka displeja. Nemá zmysel rozoberať, že je to notebook na prenesenie kam treba, nie na bežné nosenie. Pri hraní však oceníte skutočnú stabilitu tohto notebooku. Zdôrazňujeme, že v tomto prípade sú veľmi dobre použiteľné aj reproduktory.

Parametre a technológie

Procesor Intel Core i7-4980HQ 2,8 ÷ 4 GHz je skutočné delo. Toto nemá nič spoločné s úsporou energie. Samozrejme, je to stále mobilná edícia štvorjadrového procesora, ale notebook v najvyššej záťaži spotrebuje viac ako 200 W. Kapacita RAM je 32 GB, čo je aj vo svete  herných notebookov nadštandardné číslo. Špecialitou je zapojenie 4 × 256 GB SSD diskov do RAIDu. Namerané rýchlostné testy v našej tabuľke nie sú omyl, ale skutočný fakt. K superrýchlemu 1 TB poľu dostávate ešte 1 TB priestoru na bežnom disku. Chválime však použitie 7200 otáčkového modelu.

Grafické karty sa do tohto tela vošli dve. Teda v režime SLI máte NVIDIA GeForce GTX980M so 4 GB VRAM. Spolu teda len na grafiku máte 8 GB RAM. To je hodnota, ktorú ešte stále nedosahujú ani profi kancelárske notebooky. Čo si pod tým predstaviť? Napríklad to, že Tomb Raidera si zahráte na Full HD rozlíšení v nastavení grafiky Ultimate na viac ako 50 fps. Že 50 fps neznie zaujímavo? Tak v režime High prekonáte hranicu 250 fps. Tu sa skutočne nebudete obmedzovať a hry pobežia na plný výkon. Notebook sa pri prevádzke zahrieval, pomôže mu prichladenie. Tu sa prejavilo „malé“ telo oproti stolným počítačom a chladenie je spoľahlivo počuť aj na vzdialenosť 10 metrov. Na Full HD si zahráte aj Battlefield 4 so 4× antialiasingom.

Presné čísla z benchmarkov sú uvedené v tabuľke a tu je vidno, že nami stanovená hranica výkonu bola trojnásobne prekonaná, konkrétne pri 3DMarku 11. To je hranica, ktorá na všetky iné notebooky, ktoré budeme testovať v ďalších mesiacoch spoľahlivo vydrží.

Výbava portov nemá obdobu. Sú tu dva Mini DisplayPorty a jeden HDMI na zadnej hrane. Tu je aj gigabitový LAN konektor a 4-pólový konektor na napájací adaptér. Vľavo je optická Blu-ray mechanika, tri USB 3.0 porty a zvukový vstup a výstup na 7.1 kanálový zvuk. Druhá hrana má dva USB 3.0 porty.

Hodnotenie
+ super silný herný notebook, mechanická klávesnica s podsvietením, chladenie, ultra rýchle diskové pole, SLI grafika, morálna výdrž všetkých komponentov
– vyššia cena

Cena: 4500 EUR
Zapožičal: MSI Czech & Slovak

tabulka_herne_notebooky2_nowat

tabulka_herne_notebooky1_nowat

Verdikt touchIT

ASUS G501JW je výborný herný notebook. Ocenili sme najmä jeho úzky profil. Na hry aj video je dostatočne výkonný, má zlepšené chladenie, no občas je viac hlučný. HP Omen 15 je nádherný herný notebook. Má rozhodne netradičný dizajn a maximálne možnosti podsvietenia klávesnice a iných prvkov. Nemá síce najsilnejšiu grafiku, no aj tak je to počítač, ktorý najmä kvalitou stojí za pozornosť. Lenovo Y50-70 ťaží najmä zo svojich tvarov a vysokej použiteľnosti. Červená klávesnica upúta pozornosť, rovnako si všimnete aj herný výkon, ale aj ten pracovný. Je to totiž univerzálny stroj a odporúčame ho tým, ktorí chcú dobre prenositeľný stroj aj na prácu. Lenovo Y70-70 je ešte krajší ako jeho menší súrodenec, a to najmä vďaka veľkosti displeja a prvkov. Rozhodnutie, či tento alebo menší model, je len na vás, konfigurácia bola v tomto prípade identická. MSI GT80 Titan je bezkonkurenčný herný stroj. Za bezkonkurenčnú cenu, no za maximálnu výbavu v tele notebooku sa jednoducho platí. Je to stroj, aký nemá obdobu a rozhodne bude pýchou MSI.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.