Dlhodobo sa zdá, že vlajkový segment čipsetov je pre MediaTek nedosiahnuteľný.

Aj z tohto dôvodu sa spoločnosť snaží presadiť aj v iných segmentoch trhu a jej čipy nájdeme napríklad v najnižšej a strednej triede smartfónov, nositeľnej elektronike a dokonca v IoT.

Výrobca čipov práve predstavil MTK i700, novú čipovú sadu zameranú na AI IoT, ktorá je nástupcom MTK i500. Čipová sada môže byť nasadená v inteligentných displejoch, špičkových bezpečnostných kamerách a ďalších náročných aplikáciách. Čipová sada je dosť výkonná, aby bola použitá v smartfónoch, čo sa však nestane.

Čo sa týka architektúry, MediaTek i700 je vybavený osemjadrovým procesorom s dvomi jadrami Cortex-A75 a šiestimi jadrami Cortex-A55 s frekvenciou 2,2 GHz a 2,0 GHz. Čipová sada tiež obsahuje IMG PowerVR GM 9446 GPU, ktorý pracuje pri frekvencii 970MHz. Čipset dokáže pracovať s až 8 GB pamäte RAM LPDDR4x pri frekvencii 1866 MHz.

Okrem toho obsahuje dvojjadrový NPU, ktorá v porovnaní s i500 zrýchli rozpoznávanie tváre až päťnásobne. Čipová sada podporuje Android Neural Networks API, rovnako ako najpopulárnejšie deep learning frameworks. Čipová sada môže byť tiež pripojená k jednému 32 Mpx fotoaparátu alebo duálnemu 24 Mpx + 16 Mpx. Pri duálnej zostave fotoaparátov je tak možné zabudovaným enginom snímať hĺbku a vzdialenosť.

zdroj: cnx-software

V budúcnosti bude tak možné využívať možnosti čipsetu na sledovanie pohybu pri fitness a AR aplikáciách. Podpora nahrávania pri 120fps umožňuje čipsetu sledovať rýchlo pohybujúce sa objekty.

Čip ďalej podporuje Wi-Fi 5 (2 × 2 802.11ac) a Bluetooth 5.0 pre lokálne pripojenia. Nový čipset využíva LTE modem cat 12. Čo sa týka jeho použiteľnosti, MediaTek hovorí, že čipová sada bude užitočná pri kontrole vstupov do smart budov, rozpoznávaní tváre pri overovaní platieb, fitness, zábavných zariadeniach a dokonca aj niektorých autonómnych vozidlách, ktoré sa používajú v továrňach a skladoch.

Nový čipset sa začne využívať od budúceho roka.

Zdroj: MediaTek, GizmoChina

Prečítajte si aj:

Bosch a vývoj zariadení pre internet vecí (VIDEO TOUCHIT)

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.