Spoločnosť Mobilonline svojou činnosťou opäť prispela k rozvoju a ochrane životného prostredia.

V piatok 13. októbra 2023 sme namontovali na budovu centrály v Lučenci Hmyzí Grandhotel. Ide o domčeky pre hmyz, ktoré majú veľký zmysel pre našu prírodu. Tento pilotný program je určený predovšetkým na podporu biodiverzity v meste.

Čo je to hmyzí domček?

Hmyzí domček, často nazývaný aj hmyzí hotel, slúži na poskytovanie príbytku rôznym druhom hmyzu. Svoje útočisko tu nájdu viaceré druhy chrobákov, ale aj motýle, včely či čmeliaky. Tieto domčeky môžu mať rôzne formy a veľkosti, od malých drevených schránok až po rozsiahle komplexné stavby. Na výrobu sú použité predovšetkým prírodné materiály ako drevo, drevobetón a trstina. Sú jednoducho navrhnuté tak, aby napodobňovali prirodzené útočiská, ktoré hmyz v prírode vyhľadáva. Počas zimy zároveň poskytujú bezpečný úkryt a miesto na rozmnožovanie.

Hmyzí Grandhotel už aj v Lučenci: Spoločnosť Mobilonline prispieva k lepšiemu a zdravšiemu životnému prostrediuZdroj: Mobilonline

Odporúča sa vybudovať viacero menších hotelov ako jeden megakomplex, pretože každý druh hmyzu má rozdielne a špecifické požiadavky na život a bývanie. Toho sme sa držali aj my v Mobilonline. Na vonkajšiu stenu medzi Coworkingom Priestor a reštauráciou Vegstyle Bistro sme namontovali tri skupinky hmyzích domčekov, pričom každá skupinka pozostáva z troch hmyzích domčekov. Tie sú šesťuholníkového tvaru a pripomínajú včelie bunky v úli. Toto miesto je dostatočne osvetlené slnkom, ale zároveň je chránené pred dažďom a silným vetrom. Hmyzí Grandhotel sa nachádza v dostatočnej výške nad zemou, aby bol chránený pred možnými predátormi.

Prečo sú hmyzie domčeky dobré a ako pomáhajú životnému prostrediu?

1. Podporujú diverzitu – Hmyzie domčeky sú ideálnym spôsobom na podporu biodiverzity v okolí. Rôzne druhy hmyzu, ako včely samotárky, motýle a chrobáky, môžu nájsť útočisko v týchto domčekoch. Tým sa prispeje k zvýšeniu množstva druhov v miestnom ekosystéme.

2. Zvyšujú edukáciu – Hmyzí Grandhotel môže slúžiť ako výborný nástroj na vzdelávanie a zvyšovanie povedomia. Pomáha ľuďom lepšie porozumieť úlohe hmyzu v ekosystémoch a dôležitosti jeho ochrany.

3. Udržiavajú ekologickú pestrosť – Vytváraním hmyzích hotelov v blízkosti záhrad a kultivovaných oblastí sa môžu prilákať rôzne druhy hmyzu, čo pomáha prirodzenej kontrole škodcov a udržiavaniu ekologickej pestrosti v okolí. Zároveň to prispeje k vyššiemu opeľovaniu.

4. Sú vytvorené s dôrazom na udržateľnosť – Pri výrobe hmyzích hotelov sa často používajú recyklovateľné materiály, ako napríklad drevo a trstina. Tým sa znižuje odpad a podporuje sa udržateľnosť.

Hmyzí Grandhotel doplní zeleň v okolí centrály Mobilonline

Centrála spoločnosti Mobilonline sídli v srdci Lučenca, no od ostatných budov a firiem sa líši jednou zásadnou vecou – jej okolie je plné zelene. Spolu s našimi zamestnancami sme vysadili niekoľko stromov, malých stromčekov, krov alebo kvetov, ktoré slúžia na zveľadenie tohto prostredia. Nedávno sme dokonca usporiadali menší teambuilding, počas ktorého sme túto zeleň spoločne upravili, odstránili sme menšie odpadky a pridali mulčovaciu kôru, ktorá zabraňuje rastu buriny a dodáva úhľadný vzhľad. Nielen, že sme počas tejto aktivity pomohli životnému prostrediu, ale utužili sme tým aj naše pracovné vzťahy.

Montáž hmyzích domčekov je teda ďalšou zelenou aktivitou, ktorá podporuje ekologické smerovanie firmy Mobilonline. Aj napriek tomu, že sa nachádzame v centre mesta, hmyz ubytovaný v Grandhoteli bude mať dostatok zelene na svoju realizáciu. Veríme, že inšpirujeme aj iné firmy alebo domácnosti, aby si takýto Hmyzí Grandhotel vybudovali aj oni. Nielen, že ide o veľmi pekný a estetický doplnok napríklad do záhrady, ale predovšetkým ide o prostriedok na zlepšenie prostredia, v ktorom žijeme.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Mobilonline.

Prečítajte si aj:

Značky: