Dlhšia podpora aktualizáciami sa stála štandardom u čoraz väčšieho počtu výrobcov.

Spoločnosť Honor na veľtrhu MWC 2023 oznámila nové zásady aktualizácie softvéru svojich telefónov. Firma sľubuje odteraz tri hlavné aktualizácie operačného systému a päť rokov bezpečnostných záplat. Tieto nové pravidlá sa zatiaľ vzťahujú len na modely Magic 5 Pro a Magic Vs.

Honor doteraz garantoval iba dve hlavné aktualizácie operačného systému a dva roky bezpečnostných záplat. Čínska firma tak reaguje na postupné predlžovanie softvérovej podpory u svojich konkurentov. Na rozdiel od Apple a jeho iPhonov bola totiž softvérová podpora veľkou slabinou androidových telefónov. Nezriedka sa stalo, že nejaký model dostal iba jednu či dve aktualizácie a následne ho výrobca ponechal svojmu osudu.

Tromi hlavnými aktualizáciami operačného systému a piatimi rokmi bezpečnostných záplat sa Honor vyrovnáva sérii Pixel od Googlu, ale firma stále zaostáva za Samsungom, Oppo či OnePlus. Tieto značky ponúkajú až štyri hlavné aktualizácie operačného systému a päť rokov bezpečnostných aktualizácií pre vybrané telefóny. Hlavne pri Samsungu ide v porovnaní s minulosťou o príjemnú zmenu, keďže výrobca zapracoval aj na rýchlosti aktualizácií, čo preň v minulosti nebolo typické.

Istým sklamaním v prípade Honoru je skutočnosť, že nové pravidlá dlhších aktualizácií sa netýkajú štandardného modelu Magic 5, najmä vzhľadom na jeho cenu 899 eur. Rovnako sa nevzťahujú ani na minuloročné vlajkové telefóny.

Etalónom v oblasti podpory softvérovými aktualizáciami je firma Apple, ktorá dodáva aktualizácie pre iPhone zhruba 5 až 6 rokov. V prípade Androidov je svetlým príkladom Fairphone 2, ktorý dostával bezpečnostné aplikácie až 7,5 roka.

Zdroj: AndroidAuthority.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.