Spoločnosť HP spravila poriadky v hernom portfóliu.

Herné notebooky HP Omen sa dostali na trh pôvodne v novembri 2014. Medzitým však spoločnosť uviedla na trh aj ďalšie herné zariadenia – HP Pavilion Gaming 15 (toto je multimediálny notebook / herný notebook nižšej – strednej triedy) a stolné počítače HP ENVY Phoenix. Výrobca teraz oznamuje zjednotenie herných produktov, po novom budú mať označenie OMEN od HP. Či už pôjde o herné notebooky, stolné počítače alebo príslušenstvo.

Nové herné notebooky

HP predstavilo notebooky OMEN od HP, ktoré budú dostupné v dvoch veľkostiach. 15,6 palcov a 17,3 palcov. Toto je štandard aj u ostatných výrobcov. Neprekvapí ani konfigurácia, ktorá obsahuje najnovšie procesory Intel Core až do i7-6700HQ a 16 GB operačnú pamäť.

HP_OMEN_01_nowat

Grafická karta bude v rozmedzí GeForce GTX 950M až 965M. Výkonnejšie grafické karty nebudú v týchto notebookov k dispozícii, takže sa bavíme o segmente herných notebookov strednej triedy. Priamym konkurentom je napr. Lenovo IdeaPad Y700. Obrazovky budú mať rozlíšenie Full HD alebo UHD, neponúknu však dotykové ovládanie. To podľa HP hráčom vadí a sťažujú sa na túto vlastnosť.

Notebooky potešia pomerne mobilným dizajnom. 15,6-palcový model má hmotnosť 2,1 kg a 24,5 mm hrúbku. V prípade väčšieho modelu je hmotnosť 2,85 kg a niektoré modely ponúknu aj voliteľnú kameru Intel RealSense. 15,6-palcový model sa už predáva aj na Slovensku s cenovkou od 1 299 eur. Na informácie o konkrétnej konfigurácii čakáme, následne doplníme do článku. 17,3-palcová verzia bude dostupná na prelome augusta a septembra.

Stolné počítače

V prípade stolných počítačov OMEN od HP môžeme hovoriť o maximálnom výkone. Skrinka je formátu micro-ATX a konfigurácia ponúka to najlepšie, čo je dnes na trhu. Teda procesory až do Intel Core i7-6700K a 32 GB operačnú pamäť DDR4. Niektoré konfigurácie ponúknu grafické karty GeForce GTX 1080 alebo AMD R9 Fury X, takže si počítač bez problémov poradí aj s virtuálnou realitou.

Stolný počítač OMEN od HP sa začne na Slovensku predávať na prelome júla a augusta za cenu od 1 839 eur.

Príslušenstvo

Výrobca uvedenie na trh aj príslušenstvo pre hráčov. Okrem hernej myši a batohov to bude najmä 32-palcový (nezakrivený) displej s rozlíšením 2560 × 1440. Podporuje technológiu AMD Freesync. Dostupnosť a cenu pre náš trh zatiaľ nepoznáme, v Amerike sa začne predávať od augusta.

Komentár TOUCHIT

Herné zariadenia sa dostávajú do módy. HP tvrdí, že počítače sú hernou platformou dneška a hoci sa očakávalo, že budeme hrať najmä na konzolách a tabletoch, počítač patrí medzi lídrov na trhu. Herný segment je určite zaujímavý aj kvôli virtuálnej realite.

HP sa chce od konkurencie odlíšiť „najlepším dizajnom, inžinierstvom a používateľským zážitkom„. Sú to všeobecné frázy, na druhej strane, dnes je náročné priniesť v tomto segmente niečo skutočne revolučné. Ide hlavne o to, aby bolo výsledné zariadenie výborne navrhnuté, najmä z hľadiska efektívneho chladenia a v prípade notebookov ponúklo čo najlepší pomer výkonu / mobility / ceny.

hp_gaming_12

Pri pohľade na aktuálny trh, najvýkonnejšie herné notebooky aktuálne vyrába ASUS a Acer. Lenovo a HP sa zameriavajú najmä na segment herných notebookov strednej triedy (s grafickou kartou na úrovni GeForce 960M).

Stolným počítačom sa až taká pozornosť nevenuje, pretože viacerí nároční hráči si poskladajú vlastnú skrinku, čo potvrdzuje aj prieskum spoločnosti HP. Predpokladáme, že percento hráčov, ktorí si na Slovensku radšej zostavia vlastný počítač, ako kúpia už hotovú skrinku, je ešte o trochu vyššie. Pokiaľ však stolné počítače OMEN od HP ponúknu kompetitívnu cenovku, môžu si nájsť svojich zákazníkov.

hp_gaming_05

Prečítajte si aj:

Notebooky pre prácu v kancelárii: HP Pavilion Gaming 15

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit