S odolnosťou IP68 a bez monochromatického fotoaparátu

Huawei Mate 20 Pro má odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP68. Jeho zadná strana je vyrobená zo skla. Na test sme mali k dispozícii farbu Twilight, ktorá je v prípade novinky kombináciou troch farieb – prechádza z čiernej cez fialovú až do modrej farby. Chrbát telefónu vyzerá vďaka tejto kombinácii vždy inak, farba sa mení v závislosti od okolitého osvetlenia a odrazov svetla. Mate 20 Pro bude k dispozícii aj v čiernej, zelenej a modrej farbe. Posledné dve menované verzie budú mať na skle špeciálny antišmykový povrch, ktorý by mal tiež lepšie pohlcovať odtlačky prstov. Faktom je, že zadná strana Twilight verzie sa veľmi ľahko zapacká.

Dominantou zadnej strany telefónu je štvorec s duálnym LED bleskom a trojitým fotoaparátom. Subjektívne preferujeme tento symetrický dizajn v porovnaní s jeho umiestnením do ľavej časti zadnej strany, ako to má iPhone či Huawei P20 Pro. Fotoaparátu sa venujeme detailne v samostatnej časti recenzie, ale faktom je, že vystupuje iba veľmi mierne nad úroveň chrbta a že v rámci značky Huawei prináša doteraz nevídanú kombináciu troch senzorov. Monochromatický senzor v jeho výbave už nenájdete. Nahradil ho ultra širokouhlý fotoaparát, ktorý dopĺňa hlavný fotoaparát a teleobjektív s 3× optickým priblížením.

Huawei Mate 20 Pro vo farbe Twilight

Prekvapí umiestnením reproduktora a tiež aj šachtou na SIM karty

Telefón má zaoblené boky spredu aj zozadu. Vďaka tomu sú bočné hrany veľmi tenké a výrobca na ne umiestnil iba napájacie tlačidlo a tlačidlá na reguláciu hlasitosti. Šachta na SIM karty sa premiestnila na spodnú hranu a nájdete ju tam, kde majú ostatné telefóny reproduktor. Ide o zaujímavé riešenie, kvôli ktorému sa presunul spodný reproduktor priamo pod USB-C port. Na tele ho teda nevidíte, avšak pri počúvaní hudby je zrejmé, odkiaľ zvuk vychádza. Pod kvalitu reprodukcie sa atypické umiestnenie podpisuje iba minimálne, stále si zachováva vysokú kvalitu.

Huawei P20 Pro hrá subjektívne o niečo málo lepšie, ale preferujeme toto riešenie, vďaka ktorému má Mate 20 Pro aj väčšiu batériu. Jeho jediným nedostatkom je fakt, že pokiaľ budete telefón nabíjať pomocou kábla, tak konektor bude trochu tlmiť zvuk z reproduktora. Reprodukcia zvuku využíva horný aj spodný reproduktor a odlišuje sa podľa toho, či telefón používate v režime na šírku alebo na výšku. Nechýba ani technológia Dolby Atmos, ktorá prispôsobuje nastavenie zvuku podľa toho, či sledujete video alebo počúvate hudbu.

Pozornosť púta aj šachta na SIM karty. Tá má veľkosť jednej nano SIM karty, avšak môžete do nej vložiť dve karty – jednu z každej strany. Podobne to funguje aj v prípade čínskej dual SIM verzie nových iPhonov. Huawei takisto pripravuje ďalšiu inováciu a tou je pamäťová karta o veľkosti nano SIM karty. Mate 20 Pro vďaka tomu môžete používať s dvoma nano SIM kartami alebo s jednou SIM kartou a jednou nano pamäťovou kartou. Zatiaľ však nie je známe, kedy sa dostanú na trh a koľko budú stáť.

Všimnite si umiestnenie šachty pre SIM kartu

Takéto nabíjanie tu ešte nebolo

Batérii a nabíjaniu sa v prípade väčšiny telefónov venujeme až v závere recenzie a iba veľmi stroho. V prípade Mate 20 Pro musíme spraviť výnimku. Telefón má 4200 mAh batériu, pričom si zachováva veľmi kompaktné rozmery a hrúbku iba 8,6 mm. Hmotnosť je 189 gramov. Táto kapacita je rekordná, ak berieme do úvahy prémiové Huawei smartfóny s podobnými rozmermi, ako má Mate 20 Pro. Rekordné je však aj nabíjanie – telefón podporuje superrýchle nabíjanie s výkonom až 40 W a rýchle bezdrôtové nabíjanie s výkonom 15 W. Rýchlu bezdrôtovú nabíjačku sme nemali k dispozícii, avšak pomocou priloženej 40 W nabíjačky sme nabili telefón z 20% na 95% v priebehu 40 minút. To je skvelý výsledok.

V súvislosti s bezdrôtovým nabíjaním treba spomenúť aj unikátnu funkciu s názvom reverzné bezdrôtové nabíjanie. Po jej zapnutí sa z Mate 20 Pro stane prenosná bezdrôtová nabíjačka, pomocou ktorej môžete nabíjať aj iné zariadenia. Výborne to funguje v kombinácii s bezdrôtovými slúchadlami, avšak táto funkcia môže výrazne pomôcť aj v situácii, kedy váš známy nemá po ruke nabíjačku alebo powerbanku a má takmer vybitý telefón. Pokiaľ jeho smartfón podporuje bezdrôtové nabíjanie, stačí ho položiť na chrbát Mate 20 Pro. Huawei počas nášho testovania neprezradil, aký bude finálny výkon reverzného nabíjania. Na základe nášho testovania odhadujeme výkon na úrovni 2,5 až 3 W. Táto hodnota sa však môže vo finálnej verzii zmeniť.

Je praktické, že funkcia reverzného bezdrôtového nabíjania funguje aj vtedy, keď je Mate 20 Pro pripojený ku káblovej nabíjačke a jeho batéria sa nabíja. V rámci testovania sme skúšali z Mate 20 Pro nabíjať iPhone XS. V priebehu 20 minút reverzného nabíjania klesla batéria Mate 20 Pro z 98% na 90% a iPhone XS sa nabil zo 42% na 48%. Podľa očakávania teda nejde o riešenie, ktoré je ideálne v situáciách, keď potrebujete nabiť čo najviac kapacity batérie za čo najkratší čas.

Reverzné bezdrôtové nabíjanie je unikátna funkcia

Procesor s umelou inteligenciou

Základom Huawei Mate 20 Pro je 7 nm procesor Kirin 980, 6 GB RAM a 128 GB úložisko. Kirin 980 je vďaka 7 nm výrobnému procesu výkonnejší a energeticky efektívnejší ako predchádzajúca generácia. V praxi to znamená, že Mate 20 Pro je aktuálne najvýkonnejší Android na trhu. Lepšia energetická efektivita procesora a vyššia kapacita batérie tiež sľubujú lepšiu výdrž, avšak v tomto smere sú Huawei telefóny niekedy nepredvídateľné. Reálna výdrž je totiž výraznejšie ovplyvnená vašim spôsobom používania zariadenia ako v prípade konkurencie.

Kirin 980 obsahuje duálnu neurónovú jednotku a tá analyzuje spôsob používania telefónu a snaží sa optimalizovať výkon tak, aby zariadenie reagovalo čo najlepšie. V praxi to znamená, že Kirin si vie vopred pripraviť potrebné prostriedky pre danú aplikáciu, takže sa spustí rýchlejšie. Po týždni používania sa reálna výdrž telefónu ustálila na jednom dni. Telefón sme nabíjali raz za 24 hodín, používali sme aj funkciu Always-on displeja. Faktom je, že reakcie a spúšťanie aplikácií bolo okamžité a v porovnaní s P20 Pro odhadujeme pri našom náročnom používaní zlepšenie výdrže na úrovni až 20%. Počas pohodového víkendu však nie je problém dosiahnuť takmer dvojdňovú výdrž.

Huawei Mate 20 Pro

Umelá inteligencia tiež optimalizuje kvalitu telefonických hovorov, dokáže odfiltrovať ruch na pozadí. Využíva sa aj pri fotení, aktuálne dokáže rozoznať viac ako 1 500 objektov a scén a prispôsobiť podľa toho nastavenie fotoaparátu. A najnovšie vám tiež poradí, aby ste si prepli fotoaparát do širokouhlého režimu, pokiaľ je predpoklad, že tak získate lepšiu fotku. Táto funkcia môže byť pre niekoho naozaj užitočná. AI pomáha so stabilizáciou obrazu, umožňuje aplikovať video efekty v reálnom čase a na prednom fotoaparáte vylepšuje funkciu HDR. Novinkou je funkcia, ktorá umožní dynamické a plynulé zoomovanie na konkrétny bod vo videu. Aj o to sa stará umelá inteligencia.

AI vám tiež vytvorí prezentáciu z odfotených snímok a odfotený text pretransformuje do editovateľnej formy. Pribudli aj nové funkcie, ktoré využívajú umelú inteligenciu na rozpoznávanie objektov, resp. na vizuálny preklad v reálnom čase. Niektoré tieto funkcie vyžadujú pripojenie do internetu, nakoľko získavajú dáta z viacerých internetových databáz. Huawei spolupracuje s niekoľkými firmami, takže keď budete fotoaparátom mieriť na Eiffelova vežu, môžete získať odkaz na dané miesto v službe TripAdvisor. Keď budete mieriť na obrázok alebo fotku, môže vám poskytnúť jeho kúpu zo služby Getty Images.

A funguje aj rozpoznávanie potravín cez službu Azumio. Vtedy vám telefón odhadne aj hmotnosť daného objektu a počet kalórií. Rozpoznávanie nefunguje vždy na 100%, umelá inteligencia si v našom prípade pomýlila zelené jablko s hruškou a grapefruit s pomarančom. Ide však o zábavnú funkciu, s ktorou sa oplatí pohrať sa. Niekedy môže byť naozaj užitočná.

Umelá inteligencia opäť pomáha pri fotení. Má aj iné využitie

Recenzia je rozdelená do štyroch častí:

1. strana: Dizajn a displej so snímačom odtlačkov prstov
2. strana: Konštrukcia, nabíjanie a umelá inteligencia
3. strana: Detaily, ktoré by sme zmenili a fotoaparát 
4. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit