Detaily, ktoré potešili a ktoré by sme do budúcnosti zlepšili

Mate 20 Pro využíva operačný systém Android 9.0 s nadstavbou EMUI 9.0. Tá v sebe skrýva viacero praktických funkcií a nastavení, našli sme aj pár drobností, ktoré nám vadili. Nadstavba je teraz o niečo prehľadnejšia a z hľadiska dizajnu atraktívnejšia. Huawei konečne rozumne umiestnil nastavenie Always-on displeja, ktoré bolo v minulosti tak skryté, že mnoho majiteľov modelov Mate 10 Pro a P20 Pro o tejto funkcii ani nevedelo.

Bohužiaľ, Always-on displej ponúka iba základné informácie, ako je čas, dátum, batéria a prípadné upozornenie na zmeškaný hovor alebo neprečítanú SMS správu. S aplikáciami tretích strán a ani s mnohými systémovými nástrojmi, ako je emailový klient, si táto funkcia nerozumie. Do budúcnosti by sme ocenili viac možností jeho nastavenia.

Huawei Mate 20 Pro

Extra nastavenie by sme privítali aj pre funkciu Ochrana zraku, čo je filter modrého svetla. Automatické spustenie funkcie je možné nastaviť iba od a do konkrétnej hodiny a minúty. Možnosť synchronizovať spúšťanie tejto funkcie podľa západu a východu slnka z nepochopiteľných dôvodov stále chýba. A rovnako chýba aj možnosť prispôsobiť si zobrazenie alebo schovanie ikoniek určitých systémových funkcií v stavovom riadku, ktoré by sa v prípade Mate 20 Pro naozaj zišlo.

Kvôli širšiemu výrezu v displeji sa značne zmenšil priestor pre ikony, čo v praxi znamená, že ho veľmi jednoducho zapracete ikonami SIM kariet, Wi-Fi, Bluetooth či novou funkciou Digitálna rovnováha a už vám neostane priestor pre notifikácie z aplikácií. Telefón síce obsahuje jasnú LED diódu vedľa horného reproduktora, ale ocenili by sme, ak by sme mali okamžitý prehľad o novinkách aj pri pohľade do stavového riadku a to Mate 20 Pro aktuálne neponúka.

Huawei Mate 20 Pro a jeho šachta pre SIM karty

Mate 20 Pro však chválime za funkciu počítačového režimu EMUI Desktop, ktorý najnovšie funguje aj v bezdrôtovom režime. Potrebné je mať zariadenie s podporou technológie Miracast, ktorú nájdete zabudovanú v mnohých televízoroch. Telefón komunikuje s televízorom alebo s HDMI Miracast prijímačom priamo, nepotrebujete teda žiadnu ďalšiu lokálnu sieť. V praxi to môže fungovať tak, že prídete do hotela a televízor v izbe si premeníte na jednoduchý počítač so systémom Android. Telefón môžete používať ako touchpad, takže vám stačí so sebou nosiť iba Bluetooth klávesnicu.

Pre optimálny zážitok je však potrebné, aby mal televízor niektorú z novších verzií Miracastu – na našom domácom 5 rokov starom televízore nebol bezdrôtový prenos dostatočne rýchly, čo ovplyvnilo aj celkový zážitok. Počítačový režim je možné používať aj pomocou kábla, budete potrebovať redukciu z USB-C portu na HDMI.

Huawei Mate 20 Pro tiež ponúka funkciu bezdrôtového prenosu súborov medzi telefónom a počítačom pomocou funkcie Huawei Share a tiež aj funkciu premostenia Wi-Fi siete. Nie sú to novinky, tieto funkcie má aj P20 Pro. Mnoho používateľov však o tom možno ani nevie. Novou funkciu v EMUI 9.0 je možnosť prepnúť zariadenie do režimu výkonu, v ktorom naplno využijete potenciál procesora, avšak na úkor zvýšenej spotreby a prípadného zahrievania zariadenia. Tento režim má zmysel najmä pri hraní graficky náročných hier. Pribudol aj Trezor pre heslá, čo je správca hesiel, ktorý je zabudovaný priamo v EMUI.

Nevýhodou širokého výrezu sú systémové ikony, ktoré si neskryjete. Na notifikácie ostáva minimum priestoru, resp. žiaden

Najvšestrannejší fotoaparát na trhu

Huawei Mate 20 Pro ponúka trojitý fotoaparát, ktorý tvorí 40 Mpx hlavný farebný senzor s clonou f/1.8, 20 Mpx 107° širokouhlý senzor s clonou f/2.2 a 8 Mpx teleobjektív s 3× optickým zoomom a clonou f/2.4. Táto kombinácia podľa nás predstavuje najvšestrannejšie riešenie na trhu. Má ho aj LG V40 a Samsung Galaxy A9, avšak žiaden iný telefón neponúka 3× optický a až 5× bezstratový zoom. Teleobjektív má ako jediný senzor aj optickú stabilizáciu.

Monochromatický senzor vo výbave Mate 20 Pro nenájdete a popravde ani veľmi nechýba. 40 Mpx hlavný senzor totiž dokáže podľa nás zachytiť dostatočné množstvo detailov a tak sa ho Huawei rozhodol nahradiť za širokouhlý senzor, ktorý prináša nové možnosti pri fotení. Čiernobiely režim je aj naďalej k dispozícii, takže sme porovnali, ako fotí Mate 20 Pro s farebným senzorom v čiernobielom režime v porovnaní s P20 Pro s monochromatickým fotoaparátom.

Rozdiely sú minimálne a hoci P20 zachytáva o trošku viac detailov, rozdiel vynikne až po výraznejšom priblížení oboch fotiek. Ak berieme do úvahy, že fotky z telefónu dnes prakticky iba zdieľame na sociálnych sieťach, rozdiel si prakticky nevšimnete.

Vľavo Mate 20 Pro, vpravo P20 Pro

Kvalita hlavného fotoaparátu a teleobjektívu sú prakticky totožné s Huawei P20 Pro. Nový 107° fotoaparát však prináša väčšiu variabilitu pri fotení a využijete ho nielen pri fotení scenérií, ale aj pre ešte detailnejšie makro fotky. S telefónom môžete ísť totiž bližšie k objektu, ako tomu bolo v prípade bežného fotoaparátu. Fotiť môžete v režime 4:3 alebo 18:9, ak chcete fotiť v režime 16:9, budete musieť použiť aplikáciu tretích strán, napr. Open Camera.

Huawei vylepšil aj stabilizáciu videa, ktorá sa v určitej miere aplikuje aj v rozlíšení Full HD pri 60 fps a aj pri 4K pri 30 fps, čo je najvyšší možný režim záznamu videa. Škoda, ocenili by sme možnosť záznamu v rozlíšení 4K pri 60 fps, ako to ponúkajú niektorí konkurenti. Rozdiel pri stabilizovaní 4K videa je však medzi P20 Pro a Mate 20 Pro viditeľný. Pribudli aj efekty umelej inteligencie, takže môžete zaznamenávať video, ktoré má rozmazané pozadie alebo čiernobiele video s farebným objektom v popredí.

Nechýba ani záznam superspomaleného videa pri 960 fps, avšak táto technológia funguje inak ako v prípade smartfónov od Samsungu a Sony. Huawei podľa nás zaznamenáva video pri 240 fps a následne využíva umelú inteligenciu, aby vytvoril výsledok zrovnateľný s natívnym záznamom pri 960 fps. V redakcii plánujeme spraviť porovnanie kvality fotiek a videa s priamymi konkurentami, v tomto smere však čakáme na finálny softvér, s ktorým pôjde telefón do predaja.

Fotografie, ktoré sme odfotili pomocou Mate 20 Pro. Môžete si ich zväčšiť kliknutím na ne. Fotoaparátu sa plánujeme podrobnejšie venovať aj počas najbližších dní, pripravujeme porovnanie s ostatnými telefónmi

Recenzia je rozdelená do štyroch častí:

1. strana: Dizajn a displej so snímačom odtlačkov prstov
2. strana: Konštrukcia, nabíjanie a umelá inteligencia
3. strana: Detaily, ktoré by sme zmenili a fotoaparát
4. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit