Qualcomm získal od vlády USA povolenie na obchodovanie s čínskym výrobcom.

Huawei už vyše 1,5 roka bojuje s obmedzeniami zo strany vlády USA. Tie najskôr ovplyvnili jeho spoluprácu s Googlom, od mája 2020 sa však priamo týkajú aj komponentov, ktoré Huawei využíva vo svojich smartfónoch. Huawei si kvôli obmedzeniam nemôže vyrábať vlastné procesory Kirin a tak je odkázaný na ostatných dodávateľov.

Jedným z kľúčových výrobcov procesorov je Qualcomm. Jeho procesory Snapdragon poháňajú prevažnú väčšinu smartfónov z kategórie strednej, strednej vyššej a prémiovej triedy. A dalo sa predpokladať, že budú poháňať aj budúce vlajkové lode od Huawei – za predpokladu, že Qualcomm získa potrebné povolenie na obchodovanie s Huawei.

Qualcomm dané povolenie síce získal, avšak problémy sa tým nevyriešili. Čínskemu gigantovi totiž môže dodávať iba „niekoľko produktov, vrátane 4G produktov„. Inak povedané, Qualcomm môže predávať procesory a ďalšie komponenty, ktoré v sebe neobsahujú zabudovaný 5G modem. Na tému upozornil portál Android Central.

Dá sa preto predpokladať, že Huawei môže od amerického výrobcu nakupovať napríklad tohtoročný procesor Snapdragon 865. Avšak Snapdragon 875, ktorý bude poháňať budúcoročné vlajkové lode, by mal mať v sebe zabudovaný 5G modem, čo situáciu pre Huawei značne skomplikuje.

Uvidíme teda, či bude Qualcomm vyrábať svoj pripravovaný procesor aj bez zabudovaného 5G modemu alebo či Huawei bude nútený použiť vo svojich vlajkových lodiach iba Snapdragon 865. Smartfóny radu Huawei P50, ktoré by mali byť predstavené na jar 2021, prinesú odpoveď.

Zdroj: Android Central

Prečítajte si aj:

Dobrá správa pre Huawei: USA mu vraj umožní nakupovať komponenty pre smartfóny

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit