S Androidom 10 a praktickými vylepšeniami, ale bez Google služieb

Huawei P40 Pro poháňa procesor Kirin 990 5G. Telefón umožňuje pripojenie do 5G sietí, čo na Slovensku zatiaľ veľmi nevyužijete. Špecifickým prípadom sú používatelia so SIM kartou 4ky, ktorí si môžu spraviť výlet do Banskej Bystrice a vyskúšať si testovaciu 5G sieť tohto operátora. Vo výbave telefónu je 8 GB RAM a 256 GB úložisko s možnosťou rozšírenia cez nanopamäťové karty od Huawei.

Výkon telefónu nemá zmysel bližšie hodnotiť. Poradí si so všetkými úkonmi aj najvýkonnejšími hrami. Operačný systém Android 10 ponúka plynulé reakcie, animácie pôsobia vďaka 90 Hz displeju o niečo svižnejšie. Drobné spomalenie animácií sme si všimli iba pri listovaní v galérií fotiek a videí, keď sme mali za sebou uložených niekoľko desiatok videí a telefón musel vytvoriť náhľadové obrázky. To však nesúvisí s prípadným nedostatkom výkonu.

Telefón má vo výbave 4200 mAh batériu a túto kapacitu môžeme definovať v dnešnej dobe ako štandardnú. V praxi to znamená výdrž na úrovni 1 až 1,5 dňa s aktívnym používaním na úrovni 5 až 6 hodín. 40 W káblové nabíjanie dopĺňa 27 W bezdrôtové nabíjanie. Nechýba ani funkcia reverzného bezdrôtového nabíjania. A všimli sme si aj jednu novinku – v ďalších nastaveniach batérie si môžete aktivovať funkciu inteligentného nabíjania, ktorá optimalizuje proces nabíjania tak, aby predĺžila životnosť batérie. Podobnú technológiu má vo svojich telefónoch aj Sony, nazýva sa Qnovo.

Huawei P40 Pro využíva operačný systém Android 10 s nadstavbou EMUI 10.1 a Huawei službami HMS. Testovaný kus mal bezpečnostné aktualizácie systému Android k 1. januáru 2020, P40 Pro však pôjde do predaja s novšou verziou firmvéru. Vo výbave telefónu nenájdete Google služby – tie sú nahradené Huawei službami a namiesto Obchodu Play nájdete v telefóne obchod od Huawei s názvom AppGallery.

Huawei P40 Pro

Huawei P40 Pro má po štyroch stranách zaoblený displej

O tom, či sa dá žiť s telefónom bez Google služieb alebo nie, sme detailne písali v tomto článku. V ňom sme podrobne zosumarizovali prípadné kompromisy, ktoré sme museli spraviť pri prechode z GMS (Google služby) telefónu na HMS (Huawei služby) zariadenie. Po mesiaci používania HMS telefónov ako nášho primárneho smartfónu (z pohľadu autora tejto recenzie) môžeme povedať, že s týmto zariadením dokážeme bez problémov fungovať na dennodennej báze. Je pravda, že nám chýba platenie cez Google Pay a v prípade pár aplikácií sme museli nájsť alternatívu, avšak nemáme pocit, že by nás HMS telefón obmedzoval. Je to však náš subjektívny pohľad na vec.

Ak zvažujete Huawei P40 Pro a často sledujete Netflix na smartfóne, mali by ste vedieť, že táto služba na P40 Pro funguje. V prípade Mate 30 Pro tomu tak nebolo, avšak do telefónu P40 Pro sme si Netflix nainštalovali z obchodu Aurora Store. Fungoval dokonca aj offline režim, hoci, videa sa prehrávali iba v štandardnom rozlíšení a nebolo tak možné naplno využiť potenciál displeja telefónu.

V súvislosti s EMUI 10.1 sme si všimli niekoľko drobných zmien. Huawei zoptimalizoval prednastavenú veľkosť textu aj zobrazenia, takže texty sú o niečo menšie. Túto zmenu vítame, pri používaní Mate 30 Pro a P30 Pro sa nám zdali niektoré texty zbytočne veľké. A novinkou je aj nové gesto pre rýchle prepínanie medzi aplikáciami, čo sme si okamžite obľúbili a vylepšený multitasking.

Potiahnutím prsta z pravej alebo ľavej strany a jeho podržaním zobrazíte bočný panel, ktorý funguje ako rýchla voľba na spustenie vami zvolených aplikácií v režime okna. Toto okno sa vznáša nad aktívnou aplikáciou, môžete ho zväčšiť na celú obrazovku alebo aktivovať režim rozdelenej obrazovky. Režim okna sme si obľúbili, niekedy totiž umožňuje rýchly prístup k žiadanej informácii či funkcii aj bez toho, aby sme museli aktivovať režim rozdelenej obrazovky.

Huawei P40 Pro

Huawei P40 Pro

Výrazne lepší predný a ultraširokouhlý fotoaparát

32 Mpx predný fotoaparát sme spomenuli už v úvode recenzie. Tento fotoaparát nás pozitívne prekvapil svojou kvalitou, ktorá patrí k absolútnej špičke na trhu. Huawei v minulosti v tomto smere mierne zaostával za výrobcami, ako je Samsung či Apple, avšak v prípade P40 Pro sa to zmenilo. Predný fotoaparát dokáže zachytiť obrovské množstvo detailov, čo prekvapilo aj nás. Doslova si pomocou neho môžete kontrolovať chlpy v nose.

Predný fotoaparát takisto ponúka automatické zaostrovanie (konečne!) a umožňuje záznam videa v rozlíšení až 4K pri 60 fps. Ukážky záznamu z prednej videokamery nájdete v našej videorecenzii, ktorá sa nachádza v úvode tohto článku. K prednému fotoaparátu ešte toľko, že subjektívne preferujeme selfie fotky z P40 Pro v porovnaní s Galaxy S20 Ultra, ale ten rozdiel je tam väčšinou veľmi malý a viditeľný až pri zväčšení fotografie.

Zadný fotoaparát má v princípe rovnakú konfiguráciu ako P30 Pro. Huawei vylepšil všetky senzory, najviditeľnejší rozdiel sme si všimli v prípade ultraširokouhlého fotoaparátu, ktorý sme si okamžite obľúbili vďaka jeho všestrannosti.

Huawei P40 Pro

Huawei P40 Pro a jeho zadné fotoaparáty. Zhora ultraširokouhlý, hlavný a periskop

Základom je 50 Mpx hlavný fotoaparát s názvom UltraVision a s clonou f/1.9. Tento senzor ponúka optickú stabilizáciu, verné podanie farieb a bielej a trochu mäkšie fotografie v porovnaní s P30 Pro, ktorá zvykla zvýrazňovať hrany objektov. Hlavný fotoaparát má dobrý dynamický kontrast a dá sa s ním dobre pohrať aj pri vytváraní prirodzeného efektu rozmazaného pozadia bez nutnosti použiť režim Clona.

Hlavný fotoaparát ponúka dobré fotografie aj v noci a pri zlom svetle. V tomto smere ho vhodne dopĺňa špeciálny nočný režim, s ktorým odporúčame experimentovať. Bez neho sú niekedy nočné fotky mierne (alebo prirodzene?) presvetlené.

40 Mpx Cine senzor prišiel na trh s modelom Mate 30 Pro. Tento senzor sa používa na tvorbu ultraširokouhlých fotiek a je špeciálne určený aj na video. Cine senzor má menší zorný uhol ako ultraširokouhlý fotoaparát v P30 Pro či v iných telefónoch. Na druhej strane zachytáva viac detailov, lepšie fotí v noci a to aj bez použitia nočného režimu a celkovo ho považujeme za všestrannejší fotoaparát. Obľúbili sme si ho prakticky okamžite a používame ho výrazne častejšie ako ultraširokouhlý fotoaparát v P30 Pro.

Tretím zadným fotoaparátom je periskop s 5× optickým priblížením, 10× bezstratovým priblížením a 50× digitálnym zoomom. Huawei zvýšil jeho rozlíšenie z 8 Mpx na 12 Mpx a zmenil aj typ senzora, takže periskop teraz zachytáva viac svetla. V praxi sme si okamžite všimli rozdiel pri používaní 5× a vyššieho zoomu, pretože objekty na fotkách si zachovávali svoju prirodzenú farbu. V prípade P30 Pro boli objekty mierne vyblednuté, môžete si to pozrieť aj v našom porovnaní.

Scéna 1: Hlavný fotoaparát počas dňa

Vľavo P30 Pro, vpravo P40 Pro

Scéna 2: Ultraširokouhlý počas dňa, všimnite si rozdielne zorné pole

Vľavo P30 Pro, vpravo P40 Pro

Scéna 3: 5× zoom pomocou periskopu. Všimnite si rozdielne podanie farieb

Vľavo P30 Pro, vpravo P40 Pro

Scéna 4: Hlavný fotoaparát v noci

Vľavo P30 Pro, vpravo P40 Pro

Scéna 5: Ultraširokouhlý fotoaparát v noci

Vľavo P30 Pro, vpravo P40 Pro

Scéna 6: 5× zoom v noci

Vľavo P30 Pro, vpravo P40 Pro

Recenzia je rozdelená do štyroch častí:

1. strana: Úvod a dizajn
2. strana: Android bez Google služieb a fotoaparáty
3. strana: Záznam videa a fotografie, ktoré sme odfotili pomocou P40 Pro
4. strana: Verdikt a technické parametre

Vypočujte si náš podcast o nových smartfónoch Huawei P40 a Huawei službách. Dá sa žiť bez Googlu?

Dotyk môžete počúvať zadarmo cez: Apple podcasty | Google podcasty | Spotify | Google Music|Podbean

Všetky diely podcastu Dotyk nájdete tu.

1 2 3 4

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit