Stratégia spoločnosti Huawei má viesť k nezávislosti od Qualcommu.

Spoločnosť Huawei má za sebou to najnáročnejšie obdobie. Po časoch rôznych sankcií a problémov s USA opäť pre čínskeho výrobcu vychádza slnko a začína sa stavať na vlastné nohy. Svedčí o tom aj tohtoročné predstavenie modelov zo série Huawei P60 a Mate 60, pričom je známe, že v príprave sú aj ďalšie modely pre rok 2024. Tieto smartfóny pritom majú opäť patriť medzi vlajkové lode spoločnosti.

Viaceré zdroje však teraz poukazujú na to, že čínsky výrobca smartfónov a aj inej elektroniky plánuje svoju pozíciu na trhu ešte posilniť. Dosiahnuť to má tak, že začne byť nezávislejší od Qualcommu, ktorý výrobcovi dodal veľké množstvo čipsetov zo série Snapdragon. Tieto zásoby má teraz minúť, v budúcnosti totiž plánuje vsadiť na vlastný Kirin.

Huawei chce minúť zásoby Snapdragonu

Čínska spoločnosť Huawei plánuje do konca roka predstaviť ešte nejaké zariadenia. Predstavovanie ďalších produktov má byť naplánované na 28. november, kedy by sa mal ukázať nový tablet a taktiež smartfóny, samozrejme určené pre Čínu. V týchto produktoch má spoločnosť nasadiť svoje zvyšné čipsety od spoločnosti Qualcomm, ktoré jej ležia na sklade. Budúci rok totiž plánuje začať s čistým štítom.

Huawei P60 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei P60 Pro

Už v roku 2024 má byť dominantným čipsetom v zariadeniach od Huawei ich vlastný Kirin. Tento čipset ešte pred pár rokmi vyzeral, že úplne zanikne. Vzhľadom na sankcie zo strany USA totiž výrobca prišiel o rôzne patenty, ktoré mu umožňovali posúvať sa v doméne čipsetov vpred. Teraz je však Kirin dostatočne pripravený na to, aby konkuroval aj Snapdragonom, minimálne teda v rámci čínskeho trhu.

Modely zo série P70 len s Kirinom

Zatiaľ čo model Huawei P60 Pro dostupný aj na Slovensku využil čipset Snapdragon 8+ Gen 1, tak jeho nástupca by mal vsadiť už na Kirin. V smartfóne Huawei P70 by sme teda mali vidieť pravdepodobne Kirin 9000S, ktorý disponuje aj možnosťou pripojenia smartfónu do siete 5G a je možné ho nájsť aj v sérii Mate 60. Čínsky výrobca smartfónov však má vo svojom pláne jasno a svoje čipsety plánuje aj naďalej zdokonaľovať.

Qualcomm by na druhú stranu mal mať obavy. Aj keď Huawei zatiaľ nie je veľkým hráčom na svetovom trhu, v Číne tvorí špičku medzi výrobcami smartfónov. Ak stratégiu tejto spoločnosti budú nasledovať aj ďalší výrobcovia, môže sa stať, že Qualcomm príde o veľkú časť svojich odberateľov produktov.

Zdroj: andro4all.com, huaweicentral.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.