Hodinky vám zmerajú už aj tlak, váš tlakomer však zatiaľ nezahadzujte.

Meranie tlaku patrí k raritným funkciám inteligentných hodiniek a fitness náramkov. Nositeľné zariadenie s touto funkciou môže za určitých okolností nahradiť bežný tlakomer, avšak odporúčame, aby ste si dávali zvýšený pozor pri výbere náramku či hodiniek s touto funkciou.

Pozrite si naše video o tom, ako inteligentné hodinky a fitness náramky merajú tlak, EKG a teplotu

Aký je prínos merania tlaku?

Za ideálnych podmienok je prínos merania tlaku v hodinkách zrejmý – nepotrebujete mať so sebou tlakomer a tlak si viete zmerať kdekoľvek a kedykoľvek.

Do úvahy však treba brať aj presnosť tejto funkcie a z tohto hľadiska sme sa v redakcii TOUCHIT doteraz stretli iba s troma zariadeniami, ktorým by sme dôverovali a to sú inteligentné hodinky Samsungu Galaxy Watch3, Galaxy Watch Active2 a ASUS VivoWatch SP.

V ich prípade to funguje tak, že si funkciu musíte najskôr nakalibrovať – v prípade Samsung hodiniek vykonáte tri merania pomocou tradičného tlakomera a hodiniek, pričom výsledky z tlakomera zapíšete do aplikácie v hodinkách. Následne bude potrebné opakovať kalibráciu aspoň raz za štyri týždne.

Hodinky od ASUSu fungujú na podobnom princípe. V rámci úvodnej kalibrácie stačí zadať hodnoty z jedného merania, avšak kalibráciu sa v ich prípade odporúča vykonávať každé dva týždne.

ASUS VivoWatch SP

Meranie tlaku pomocou hodiniek ASUS VivoWatch SP. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Ktoré zariadenia ponúkajú túto funkciu?

Meranie tlaku ponúkajú hodinky Samsung Galaxy Watch3, Galaxy Watch Active2, ASUS VivoWatch SP a považujeme ho za dostatočne presné a to aj kvôli nutnosti vykonať úvodnú kalibráciu a následne hodinky opakovane kalibrovať.

V súvislosti s hodinkami od Samsungu je potrebné zdôrazniť, že meranie tlaku a EKG vám bude fungovať iba v prípade, že máte hodinky spárované s telefónom značky Samsung. Z obchodu Galaxy Store si totiž musíte do telefónu stiahnuť aplikáciu Samsung Health Monitor. ASUS hodinky takéto obmedzenie pri meraní tlaku nemajú, meranie funguje v kombinácii s Android telefónmi aj s iPhonom.

S funkciou merania tlaku sa môžete stretnúť v prípade niektorých fitness náramkov, avšak v ich prípade by sme boli ostražití z hľadiska presnosti merania. Dvojnásobne, ak nevyžadujú kalibráciu tejto funkcie.

Pozrite si aj ďalšie články z nášho seriálu o funkciách v inteligentných hodinkách a fitness náramkoch:

Prečítajte si aj:

Ako funguje meranie tlaku a EKG na hodinkách Samsung Galaxy Watch

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit