Náramky a hodinky ponúkajú v roku 2021 kontinuálne celodňové monitorovanie tepu.

V závislosti od konkrétneho modelu náramku alebo hodiniek si môžete zvoliť, aby sa informácie o vašom tepe zaznamenávali každú sekundu alebo v pravidelných intervaloch na úrovni 1, 5, 10 alebo 30 minút.

Niektoré zariadenia ponúkajú tzv. inteligentné celodňové monitorovanie – náramok či hodinky si v takomto prípade automaticky nastavia interval zaznamenávania tepu a prispôsobujú ho tomu, čo práve robíte.

Pozrite si naše video o tom, ako inteligentné hodinky a fitness náramky merajú tep, stres, spánok a SpO2

Aký je prínos merania tepu?

Monitorovanie srdcového tepu má veľký zmysel počas cvičenia. Z hľadiska celodňového monitorovania tepu je výsledkom merania určenie tzv. pokojového tepu. Náhle a neočakávané zvýšenie pokojového tepu môže byť spôsobené nejakou chorobou, napr. chrípkou. Mierne zvýšený pokojový tep však môžu spôsobiť aj tráviace komplikácie po prejedení sa alebo nadmerné užitie alkoholu.

Pokles pokojového tepu môže súvisieť s tým, že začnete pravidelne cvičiť a bude sa zlepšovať vaša fyzická kondícia. Výhodou fitness náramkov a hodiniek je, že sa vám všetky dáta ukladajú do mobilnej aplikácie. Môžete si tak jednoducho skontrolovať zmeny pokojového tepu na úrovni dní, týždňov a mesiacov a prípadné nezrovnalosti komunikovať s vašim lekárom.

V rámci monitorovania srdcového tepu si takisto môžete nastaviť, aby vás hodinky upozornili na príliš vysoký tep mimo cvičenia. K dispozícii býva aj nastavenie upozornenia na príliš nízky tep. Tieto funkcie môžu byť užitočné pre určité skupiny používateľov a vo veľmi špecifických prípadoch môžu doslova zachrániť život.

Xiaomi Mi Band 6

Xiaomi Mi Band 6. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Ktoré zariadenia ponúkajú túto funkciu?

Kontinuálne monitorovanie tepu ponúkajú prakticky všetky fitness hodinky a náramky na trhu. Z cenovo dostupných riešení, ktoré sme v redakcii testovali, odporúčame Xiaomi Mi Band 6, Huawei Band 6 a Honor Band 6.

Z hľadiska inteligentných hodiniek dávame do pozornosti hodinky značiek Garmin, Fitbit, Apple, Samsung, Huawei, Honor a Amazfit.

Pozrite si aj ďalšie články z nášho seriálu o funkciách v inteligentných hodinkách a fitness náramkoch:

Prečítajte si aj:

Garmin Venu 2 a 2S: Tieto inteligentné hodinky by som si kúpil (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit