Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Mladí majú výhodné podmienky na realizáciu vlastného bývania. Zvýhodnenú hypotéku pre mladých totiž môžu od 1. októbra získať viac ľudí. Strop príjmovej hranice bude od tohto dátumu o 49,4 eura vyšší oproti súčasnej hranici, pričom horná hranica bude 1 140,1  . Pri dvojiciach je suma dvojnásobná 2 280,2 eura. Jeden z dvojice môže zarábať aj viac, ako je maximálna výška stanovená pre jednotlivca. Podstatné je, aby neprekročili spoločný strop príjmu pre dvojicu.

Strop príjmu sa mení každý štvrťrok

Horná hranica sa odvíja od priemernej mzdy v národnom hospodárstve, ktorú každý štvrťrok zverejňuje štatistický úrad. Strop na získanie zvýhodnenej hypotéky pre mladých je následne jej 1,3 násobkom, pričom sa mení každý štvrťrok. Meniacu sa výšku príjmových hraníc preto odporúčame pravidelne sledovať.

Základné informácie o hypotéke pre mladých

Hypotéku pre mladých si môžu zobrať ľudia vo veku od 18 do 35 rokov, rozhodujúci je vek ku dňu podania žiadosti.  Príspevok sa poskytuje na prvých 5 rokov splácania a najviac zo sumy 50 000 €. Úroková sadzba sa znižuje o 3 %, pričom 2% dotuje štát a 1% banka. Do posudzovania nároku na štátny príspevok sa nezapočítavajú  diéty, výživné alebo štipendium doktoranda.

Značky: