IBM tento týždeň na svojej konferencii IBM Think 2018 predstaví svoju kolekciu inovácií na najbližších 5 rokov, kde sa bude zaoberať umelou inteligenciou, Blockchain a kvantovou technológiou.

Z týchto náznakov ohľadne vízií od IBM je pomerne ťažké zistiť o čo konkrétne pôjde, ale najnovšie informácie hovoria o tom, že IBM pripravuje najmenší počítač na svete. Viac sa dozvieme tento týždeň.

Čo ale vieme, je naozaj malý rozmer. Činí 1 x 1 mm, čo je asi veľkosť kryštalickej soli. Aby sme boli presní, tak na obrázkoch je vidieť spolu 64 základných dosiek. Na kôpke so soľou, pre lepšiu predstavivosť je jedna jednotka tohto počítača.

Oproti predchodcovi, ktorý bol v roku 2015 najmenším počítačom, sa veľkosť zmenšila na polovicu.

Počítač je tvorený niekoľkými tisíckami tranzistorov, pamäťou SRAM a fotovoltaickou bunkou a napájacou jednotkou. Na komunikáciu s okolitým prostredím sa využíva LED technológia a fotodetektor.

IBM nám odhaľuje, že výpočtový výkon by mal zodpovedať čipom x86 z roku 1990 a mal by mať dostatočný výkon na spustenie pôvodnej verzie hry Doom. Pokiaľ pôjdeme do hĺbky a ku hre si pozriem jej nároky na hardvér, tak zistíme, že hra požaduje minimálne parametre procesorov 386 v kombinácii so 4 MB pamäte RAM.

IBM sa zameriava na ochranu pred zneužitím, Blockchain a je pravdepodobné, že práve pri tomto druhu zabezpečenia by sa mali tieto čipy využívať. Zatiaľ, čo si ešte na ďalšie informácie ohľadom tohto počítača si budeme musieť počkať, tak si pozrite video, kde je zobrazená architektúra tranzistorov.

zdroj: theverge

Prečítajte si aj:

Raspberry Pi Model B+ prichádza práve v deň Pi 2018

Prečítajte si aj: 

Experience Conference 2018 – Ako sa robia inovácie v Google, IDEO či Airbnb

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.