HDMI počítače už nie sú iba experimentom.

ASUS tento týždeň predstavil zariadenie s názvom VivoStick. Ide o malý počítač v tvare väčšieho USB kľúča, ktorý pomocou zabudovaného HDMI konektora pripojíte k externému displeju (preto pomenovanie HDMI kľúč).

VivoStick sa výraznejšie neodlišuje od ostatných zariadení, ktoré sú už dostupné na trhu. V redakcii sme testovali Intel Compute Stick a Lenovo ideacentre Stick 300. Oba ponúkajú zrovnateľný výkon na úrovni Windows tabletov. Pre potreby surfovania internetom a pre nenáročnú kancelársku prácu takéto zariadenie postačí.

VivoStick ponúka operačný systém Windows 10 Home, 2 GB operačnej pamäte a 32 GB úložisko. Výrobca procesor neuvádza a to ani na oficiálnej stránke produktu. Predpokladáme, že počítač bude osadený Intel Atomom so zrovnateľným výkonom s konkurenčnými produktami. ASUS v porovnaní s konkurenciou odstránil microSD slot a pridal druhý USB 2.0 port.

Cena zariadenia je 129 dolárov, európsku cenu a dátum vydania nepoznáme. Ostatné HDMI počítače sa u nás predávajú za cenu okolo 149 EUR.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit