Len nedávno do svojej ponuky zaradila IKEA nové produkty, medzi ktoré patrí aj trojica dátových káblov: USB-C, Lightning a microUSB. Všetky majú tradične špecifické modelové označenie – LILLHULT

Na obrázkoch pôsobia tieto káble veľmi kvalitne a odolne. Obrázok je však jedna vec a realita druhá. Z toho dôvodu sme si boli nové produkty pozrieť priamo v IKEI, aby sme si overili, ako je to v skutočnosti. Neodolali sme, museli sme si jeden na test kúpiť. Bol to model s USB-C koncovkou.

Kábel vyzerá skutočne dobre aj naživo, je kvalitne spracovaný a svedčia o tom aj použité materiály. Vnútornú časť tvoria káble obalené syntetickou gumou, ktorá je potiahnutá polyesterovým opletaním („látkový povrch“). Kábel je tým pádom masívnejší, nezamotáva sa a mal by vydržať aj hrubšie zaobchádzanie. Obal koncoviek (na oboch stranách) je z pružnej gumy, čo by malo pomôcť k dlhšej životnosti.

Páči sa nám, že sa myslelo aj na praktickosť pri prenášaní a uskladnení. Každý kábel je vybavený jednoduchou, ale masívnu gumou, s ktorou ho jednoducho zviažete do klbka. Dodajme, že každý model je spracovaný rovnako. Dĺžka kábla je – 1,5 metra.

„Nespornou výhodou je podpora rýchleho nabíjania, dátových prenosov, ale aj odolné vyhotovenie za atraktívnu cenu.“

Ponúkané káble nie sú iba nabíjacie, ale aj dátové. Výrobca sľubuje podporu nabíjania maximálnou možnou rýchlosťou, ktorú podporuje nabíjačka, resp. mobilný telefón. To platí aj pre prenos dát, ktorý má vrchnú hranicu 480 Mbps. Podporu rýchleho nabíjania a prenosu dát budeme v rámci testu sledovať. Dvojica USB-C a microUSB má cenu 3,99 eura.

Používatelia Apple zariadení určite ocenia, že v prípade Lightning káblu ide o certifikované zariadenie – Apple MFi, čo zaručuje bezproblémovú funkčnosť a spoluprácu so všetkými jablčnými zariadeniami. No a keďže je dobre známe, že pre Apple zariadenia je (takmer) všetko drahšie, tak to platí aj v tomto prípade. Lightning kábel vás bude stáť 7,99 eura. Za túto cenu asi nekúpite nič lepšie (s certifikáciou). Ak áno, určite nám o takýchto produktoch dajte vedieť dole v komentároch. Apropo, vyššia cena je daná pravdepodobne tou certifikáciou.

Ak zoberieme do úvahy kvalitu spracovania a technické parametre, tak každý jeden z týchto káblov má zaujímavú cenu. Všetky modely sa dajú zakúpiť priamo v obchodnom dome IKEA alebo cez ich e-shop (Lightning káble sú aktuálne vypredané).

Prečítajte si aj:

Orange eSIM spolupracuje s iPhonmi. Celý proces sme vyskúšali! (Video)

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE