Koncom minulého roka ste určite zachytili informáciu o oficiálnom spustení služby eSIM od operátora Orange. Bol to veľký krok, ktorý bude mať zaujímavé pokračovanie. Aktuálne ponúka tento operátor oficiálnu podporu a záruku správnej funkčnosti iba pre jedno nositeľné zariadenie – Samsung Galaxy Watch 46 mm. Ako to funguje sa dozviete – TU alebo – TU.

Aktuálne však testujeme niečo zaujímavejšie. Vás, ale aj nás zaujímalo, či bude v aktuálnom stave eSIM spolupracovať so smartfónom, ktorý túto technológiu podporuje. V našom prípade to bol iPhone XR (recenziu tohoto zariadenia nájdete – TU). Hneď na začiatku musíme poznamenať, že Orange neponúka oficiálnu podporu eSIM pre tieto zariadenia, nezaručuje správnu funkčnosť, a tiež vám s prípadnými problémami nemusí pomôcť. My sme už dávnejšie zistili, že to funguje a následne sme to overili v praxi, ktorá je totožná. Zatiaľ ide o úplne bezproblémovú funkčnosť.

„Veľkou výhodou eSIM je, že šetrí miesto v telefóne a vytvára priestor pre zlepšenie vode odolnosti zariadení. Navyše, čip eSIM karty je 2x menší v porovnaní s klasickou nano-SIM, takže v zariadeniach šetrí miesto, ktoré môžu výrobcovia využiť na užitočnejšie komponenty.“

Ako na to?

Celý proces pridávania eSIM do smartfónu je veľmi jednoduchý a zvládne ho skutočne každý používateľ. Základom je samotný eSIM profil (existujúce alebo nové číslo), ktorý vám na požiadanie a za poplatok vydá operátor. Vygenerovaný QR kód s ostatnými údajmi dostanete mailom alebo v papierovej forme.

V prípade iPhonu XR je postup nasledovný. Prejdete do nastavení, položka – mobilné a následne kliknete na položku – pridať mobilný program (počas procesu pridávania nemusí byť v telefóne klasická SIM karta). Následne sa vám zobrazí okienko fotoaparátu, resp. čítačka QR kódu. Po jeho nasnímaní sa automaticky načíta eSIM profil, pričom budete vyzvaní, aby ste zadali PIN kód danej „karty“. Orange má natívny PIN kód – 0000. Po zadaní je všetko pripravené na používanie.

„Počas procesu pridávania vám vyskočí upozornenie v znení – „Neschválený mobilný program. Tento mobilný program nebol schválený pre iPhone. Môže to ovplyvniť hovory a dáta, odkazovač a výdrž batérie.“ Netreba sa toho báť, je to iba opatrenie operátora, nakoľko eSIM nie je pre smartfóny oficiálne podporovaná služba, zatiaľ.“

V nasledujúcom kroku sa eSIM profil (číslo) priradí ako sekundárny, ale iba na chvíľu. Ak budete používať výhradne túto možnosť, tak bude primárny, resp. si v nastaveniach zvolíte, akú funkciu mu dáte. V tomto momentne ste pripravení aktívne používať iPhone s eSIM kartou. Skúšali sme volania, správy, internet a všetko fungovalo bez najmenších problémov. Oficiálne to zatiaľ nie je, ale ak chcete, môžete vo vašom iPhone s kľudom používať dve karty, napr. jednu na volania a druhú na dáta. Nezabúdajte na fakt, že do zariadenia je síce možné nahrať viac eSIM profilov, no aktívny môže byť len jeden. Ak používate eSIM a klasickú SIM kartu, tak sú obe aktívne súčasne. eSIM profil môžete ľahko odstrániť, ako aj vypnúť linku. Ako keby ste vytiahli SIM kartu z telefónu. Po jej opätovnom zapnutí stačí zadať PIN kód.

Overovali sme aj správanie sa dvojice eSIM + SIM. Funguje to tak, že ak telefonujete z eSIM čísla (akýkoľvek aktívny hovor), tak to druhé sa volajúcemu, ktorý sa vám snaží dovolať v rovnakom čase, javí ako nedostupné. To platí aj v opačnom prípade. Okrem tohoto prípadu sú obe karty sú vždy aktívne a dostupné. Takže pokiaľ vám nezavolajú dve osoby v rovnakom čase na dve používané čísla, tak sa nič nedeje. Tento scenár je menej pravdepodobný. Výhodou je, že v nastaveniach si môžete zapnúť prepínanie mobilných dát. Určite viete, že keď telefonujete, tak dáta nie sú dostupné. V tomto prípade to funguje tak, že ak telefonujete z jedného čísla, tak počas hovoru môžete využívať mobilné dáta toho druhého. Šikovné!

Ďalšie nastavenia a možnosti (iPhone XR)

Po pridaní eSIM treba prejsť základnými nastaveniami a rozdelením SIM kariet. V jednotlivých „oknách“ sa vás telefón pýta, ktorú kartu a na aké účely budete používať, ktorú budete preferovať a pod. Tu sa nastavuje aj natívna funkčnosť SIM kariet – primárna, sekundárna alebo iba na dáta. Tieto nastavenia sa dajú neskôr zmeniť.

V nastaveniach, položka mobilné, môžete spravovať pridané SIM karty, resp. im môžete prideliť požadovanú funkčnosť – rozdelenie. V prvom rade je to zadefinovanie, ktorá karta bude primárna, sekundárna, firemná a pod., aby ste ich vedeli lepšie rozlíšiť. Môžete si vytvoriť aj vlastné pomenovanie. Primárna karta bude automaticky použitá na hovory uloženým kontaktom – dá sa meniť podľa potreby. Výhodou je aj to, že 4G je možné využívať na hlas, ako aj dáta (VoLTE) v oboch prípadoch.

Ak budete číslo zadávať manuálne, tak si môžete vybrať, z ktorej karty má byť hovor uskutočnený. Taktiež pri písaní SMS správ si môžete vybrať, z akého čísla bude správa odoslaná. Predvolený režim bude primárne, ale kliknutím na zobrazenú ikonu sa to dá zmeniť. V skratke, možností je veľa a funkčnosť oboch SIM sa dá nastaviť dopodrobna. Okrem hovorov to platí aj pre mobilné dáta. V položke – mobilné/mobilné dáta si zadefinujete, ktorá karta bude primárne využívaná na internet. A áno, celý proces funguje aj v prípade použitia rozdielnych operátorov v jednom zariadení.

Nevýhody

Prvá nevýhoda, pre určitú skupinu používateľov, je to, že za každé vygenerovanie QR kódu treba platiť (náhradný QR kód – 10 Eur / aktivácia nového čísla 11 Eur). Ak používate jeden telefón a jednu, prípadne dve SIM karty, ktoré nepotrebujete dávať do iného zariadenia, tak je to v poriadku. No ak často prehadzujete SIM kartu z telefónu do telefónu, tak to bude nepraktické. Vygenerovaný QR kód je iba jednorazový a viac sa použiť nedá. Ak potrebujete prehodiť eSIM profil do druhého zariadenia, tak potrebujete aj nový QR kód, čo je spoplatnená služba. Číslo a údaje karty zostávajú, samozrejme, nezmenené. Druhá nevýhoda je z časti to, že v prípade používania dvoch SIM kariet sa zníži štandardná výdrž batérie na jedno nabitie. Teoreticky to môže byť – 15 až 20 %, v závislosti od toho, ako zariadenie používate.

eSIM a iPhone XR do testu zapožičala spoločnosť: Orange Slovensko

Prečítajte si aj:

iPhone XR: Aký je najlacnejší z najnovších iPhonov?

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE