Systém Android mierne uľahčí inštaláciu aplikácií aj mimo Obchod Play.

Inštalácia aplikácií do smartfónov s operačným systémom Android sa zvyčajne spája s Obchodom Play ako jedinou oficiálnou možnosťou pre bezpečnú inštaláciu. Obchod Play pritom disponuje aj rôznymi nástrojmi ako je aj Play Protect, čím prispieva k lepšiemu zabezpečeniu smartfónov a rýchlemu odhaleniu nebezpečných aplikácií. Aj keď je však tento obchod s aplikáciami skutočne najlepšou alternatívou na inštaláciu aplikácií do Androidov, nie vždy nám stačí.

Dôvodom je najmä obmedzený výber aplikácií, keďže sa v ňom nemusia nacházať úplne všetky, ktoré by sme chceli či potrebovali využiť. Aj preto sa mnohí častokrát obrátia na obchody s aplikáciami tretích strán, pričom tento postup je už trochu zložitejší. Pri jeho povoľovaní na vás navyše vyskočí upozornenie, že táto akcia nie je bezpečná a vykonávate ju na vlastné riziko.

Obchod Play sa zaväzuje k jednoduchšiemu postupu

Jednoduchšia inštalácia aplikácií mimo Obchod Play by mala spočívať zo zredukovania počtu krokov, ktoré musíte pre jej povolenie vykonať. V takomto prípade sa pri pokuse o inštaláciu zobrazí okno s nasledujúcim hlásením.

Z bezpečnostných dôvodov váš telefón momentálne nemá povolené inštalovať neznáme aplikácie z tohto zdroja. Môžete to zmeniť v „Nastaveniach“ a „Inštalovať neznáme aplikácie“

Po tomto upozornení sa automaticky viete jednoducho presunúť do týchto nastavení a nemusíte nastavenie vyhľadávať. Kroky potrebné na inštaláciu aplikácií z neznámeho zdroja tak budú intuitívnejšie a vy sa budete vedieť navigovať rýchlejšie. Google pritom túto zmenu v rámci inštalácií aplikácií mimo Obchod Play nerobí náhodou.

Toto okno sa nesmie 5 rokov meniť

Google sa novou zmenou zaviazal k tomu, že kroky pri inštalácii aplikácií mimo Obchod Play nebude meniť najbližších 5 rokov. Dôvodom je uľahčenie výberu zdroja, odkiaľ budú aplikácie pochádzať. Google sa taktiež totiž aktuálne podrobuje prešetrovaniu toho, či náhodou nezvýhodňuje vlastné služby v rámci ekosystému, na čo dohliada zákon Digital Markets Act v rámci Európskej únie.

Tak, ako aj Google robí zmeny, tak na nich pracuje aj Apple. V rámci systému iOS sa už čoskoro umožní inštalácia aplikácií aj mimo App Store, čo nebolo v histórii tohto systému nikdy možné, aspoň teda nie oficiálnou cestou.

Zdroj: andro4all.com, X (@MishaalRahman)

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.