Apple trafil do čierneho a očividne stúpil Intelu na kurie oko.

MacBooky s procesorom Apple M1 boli oficiálne oznámené koncom roka 2020 a predstavujú novú éru počítačov od Applu. Ten sa rozhodol vyvinúť svoj vlastný procesor, ktorým nahradil Intel procesory. Výsledkom sú nové MacBooky a Mac mini s výborným výkonom, tichou a chladnou prevádzkou, okamžitým prebudením z režimu spánku a dlhou výdržou batérie.

Nové počítače od Applu sa od svojho uvedenia na trh tešia pochvalným reakciám zo strany médií, odborníkov a používateľov a teraz na ne začal oficiálne reagovať aj samotný Intel. A ako inak, antikampaňou.

Pozrite si našu videorecenziu na MacBook Air s procesorom Apple M1

Vhodne zvolené benchmarky

Intel pred pár dňami zverejnil benchmarky, v ktorých porovnáva výkon procesora Apple M1 s jeho najnovšími procesormi Intel Evo. Je zrejmé, že Intel sa zameral najmä na tie úkony, v ktorých majú jeho procesory mierne navrch a to minimálne z papierového hľadiska. Portál Tom’s Hardware, ktorý zverejnil správu Intelu, pridal aj svoje skúsenosti z testovania počítačov s procesormi od rôznych výrobcov a nesúhlasí so všetkým, čo Intel tvrdí vo svojich marketingových materiáloch.

Intel okrem špecifických úkonov, ako je napríklad práca s programom Topaz Labs či používanie konkrétnych funkcií v rámci kancelárskych nástrojov Office 365, porovnáva aj výdrž batérie, ktorá podľa jeho testov dosahuje 10 hodín v prípade MacBooku a aj v prípade Windows notebooku s Intel procesorom. Faktom je, že výdrž oboch notebookoch môže byť za špecifických podmienok naozaj podobná, avšak z našich skúseností tvrdíme, že v rámci reálneho používania majú nové MacBooky lepšiu výdrž pri kancelárskej práci ako zrovnateľné notebooky s procesormi od Intelu.

Intel takisto uvádza, že vykonal 25 testov reálneho používania, ako je prepnutie sa do kalendára v Outlooku či spustenie videokonferencie cez Zoom. MacBook vraj zlyhal vo 8 z 25 testov, avšak Intel neposkytol bližšie detaily, takže môžeme polemizovať, aká je realita.

Intel vs. Apple M1. Obrázky si môžete zväčšiť kliknutím na ne. Zdroj: Intel

Reklamy, ktoré upozorňujú na nedostatky MacBookov

Výrobca procesorov okrem pre neho vhodne vybraných benchmarkov začal najnovšie na internete publikovať a sponzorovať reklamy, v ktorých poukazuje na nedostatky MacBookov, resp. systému macOS, ako je nekompatibilita s niektorými hrami či absencia dotykovej obrazovky. Používateľov takýmto spôsobom nabáda, aby si radšej kúpili počítače so systémom Windows a ideálne s jeho procesormi.

Treba objektívne povedať, že všetky počítače, a to bez ohľadu na výber procesora či operačného systému, majú svoje výhody aj nevýhody. Intel by sa však mal radšej venovať vývoju vlastných procesorov a nie marketingovým aktivitám – v polovici minulého roka oznámil, že jeho 7nm procesory sa oneskoria a na trh prídu v roku 2022 až 2023.

Zdroj: Tom’s Hardware, Twitter, PCMag

Prečítajte si aj:

MacBook Air (M1): Teraz je ten správny čas na kúpu MacBooku (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit