Server za rozumný peniaz vhodný na všestranné využitie, teda databázové systémy, dátový sklad alebo na prevádzku virtuálnych systémov či back-office riešenie aj pre on-line gaming.

Tento model je koncipovaný ako univerzálne vstupné riešenie do sveta serverov. Za dobrú cenu získate vybavený server, ktorý si môžete nechať nakonfigurovať podľa svojich požiadaviek a vo vami preferovanej konfigurácii ho objednať.

Intel Server Sys M50CYP1UR204 je postavený na architektúre Intel Xeon, konkrétne na modeli Intel Xeon Silver 4309Y. V tomto prípade sú použité dva procesory, čo vo výsledku znamená takmer dvojnásobný výkon v dvojjadrových testoch. Výhodou tohto riešenia je okrem samotného výpočtového výkonu aj fakt, že máte širšie možnosti v definovaní toho, aký výkon na jadro a následne vlákna chcete aplikáciám priradiť.

V počte procesorov je na maxime, no s kapacitou operačnej pamäte sa dá ísť až na 12 TB (6 TB na každý procesor). Toto je jeden z rozdielov pri tomto type procesora, ak by ste si kládli otázku, v čom je iný proti najvýkonnejším Intel Core i9. Tak napríklad Intel Core i9-12900K, ktorý sme testovali v rámci výkonnej zostavy na prácu s renderingom a videom, máte možnosť použiť 128 GB RAM. To len ako jeden nie až tak podstatný príklad. Rozdiel je v architektúre a rozhodne sa nedá hovoriť o podobnosti. Už vôbec nie o uprednostnení procesora Intel Core len pre jeho vyššiu frekvenciu na jadro.

V rámci kompatibility je Intel Xeon tu istá podobnosť s architektúrou Core. Nepotrebujete naň vyslovene serverovú verziu. Použiť sa dá aj s Windows Pro, lepšie ale s vydaním Workstation, no a najlepšie, celkom logicky, s niektorým zo serverových vydaní.

Server je forme racku 1U a má redundantné napájanie. Je tu podpora 10 Gb Ethernetu a v tejto konfigurácii boli k dispozícii dva SSD disky s kapacitou 480 GB. Voľné sú ďalšie dva sloty, no disky ako také sa dajú kompletne vymeniť v prípade potreby ešte väčšieho úložiska.

Procesor

Samotný procesor má 8 jadier so základnou frekvenciou 2,8 GHz a možnosťou ísť na 3,6 GHz v rámci intelovského turbo režimu. Keďže každý CPU má 8 jadier a 16 vlákien, získavate silnejšie pôsobenie v muti-vláknových úlohách. Toto sa hodí nielen na spracovanie požiadaviek v rámci SQL servera ale tiež využívaní výpočtov pri renderingu.

Cenovo sa procesor samotný pohybuje v rozsahu 530 – 550 USD. Prívlastok Silver v jeho mene ho zaraďuje do druhého zo štyroch výkonnostných stupňov podľa definovania Intelu. Na výber máte nižšiu sériu Bronze a potom vyššie Gold a najvyššie umiestnenú sériu Platinum.

Pre porovnanie a lepšiu predstavu sa dá použiť procesor Intel Xeon Bronze 3206R, 11 MB cache, 1,9 GHz, 8 jadier, max. RAM 1 TB stojí 350 USD. Je to dvojročný procesor a jeho TDP je 85 W. Poďme na opačný koniec a teda do segmentu Platinum. Model Intel Xeon Platinum 8360Y stojí 5031 USD. Má 36 jadier, základnú frekvenciu 2,4 GHz, 250 W TDP a 54 MB cache.

Virtualizácia

Jeden z hlavných dôvodov, prečo sa budete zaujímať o tento server. Je totiž určený na prevádzku serverových aplikácií a virtuálnych riešení. V tomto prípade bolo treba vyskúšať okrem benchmarkov na štandardizovanú možnosť porovnávania aj beh viacerých technológií naraz. Konfigurácia dvoch základných SSD diskov vyzerala ako úzke hrdlo, avšak toto nemalo veľký vplyv na naše testy.

Za prvé, na beh niekoľkých operačných systémov Windows a Linux je tu dostatok RAM. Server mal v tejto konfigurácii 64 GB. To máte dnes aj notebookoch definovaných ako pracovná stanica. Rovnako v takých notebookoch nájdete procesor Xeon, avšak len jeden. Na beh hlavného servera a virtuálnych počítačov to postačuje.

Podľa vykonaných testov sa dá spustiť Windows 11 ako virtuálny stroj a zároveň Ubuntu server bez toho, aby ste poznali, že bežia oba. Toto je ale najmä dôsledok kapacity RAM. A to sa dá táto kapacita považovať za základ. Najmä po zohľadnení, že takúto kapacitu nájdete aj v prenosných pracovných staniciach.

Operačná pamäť kompenzuje pomalšie pevné disky. Podľa nameraných údajov je ich priemerná rýchlosť čítania do 150 MB/s. Ide o disky typu Micron a nejde o to, že by výrobca nemal kvalitné disky. Čo do kvality, tu netreba o diskoch pochybovať, ide len o segment z nižšou prenosovou rýchlosťou. To sa pri niektorých výrobcoch a najmä produktových sériách stáva. Kto potrebuje vyššie rýchlosti, je tu priestor použiť rovnaký typ no s vyššou kapacitou. Výber diskov je ale na vás.

Výkon

Testovanie výkonu servera ako takého máte možnosť uchopiť aj trochu inak. Zariadenie ako celok je nejako navrhnuté a nadimenzované. Čip ale spraví najviac roboty, ak mu poskytnete dostatok operačnej pamäte. Tu sa dá ísť ešte vyššie a vlastne je to prvé odporúčanie, ako zvýšiť celkový výkon. Navýšte kapacitu RAM. Na všetko ostatné vám celkových 32 jadier bude stačiť. Je to server vhodný do menšej firmy, ktorá chce mať vlastné veci u seba či už z legislatívnych dôvodov alebo bezpečnostných.

Základný test s kompresiou a využitím oboch CPU v plnej sile jadier

Pri teste procesora v rámci základného benchmarku CPU-Z sa ukázala sila inštrukčnej súpravy AVX-512 (Advanced Vector Extensions). Keď už boli spomenuté rozdiely medzi super výkonným CPU Intel Core a Xeonom, tak je to práve toto. Core procesory majú síce AVX2 no tu je rozšírenie na 512-bitovú šírku spracovania vektorových operácií.

Už pri samotnom použití AVX2 získal CPU 677,6 bodov namiesto 474,4 bodov bez použitia pri jednovláknovom spracovaní. Multivláknové spracovanie prináša úplne iné výsledky. Tu je poznať, že Xeon je špecialita a serverové riešenie ako celok tomu odpovedá. Na multivláknovom spracovaní to potvrdzujú nasledovné výsledky, 8800 bodov pôvodným multivláknovým testom a 13278,9 bodov pri teste so zapojením inštrukčnej súpravy AVX2.

Je zrejmé, že toto je serverový procesor zameraný na multitasking. Práve veľa vykonávaných úloh a výpočtov naraz je to, kvôli čomu chcete takéto riešenie. Rozdiely pri testoch, ktoré boli u nás v redakcii spracované nehovoria o tom, že vďaka 32 vláknam (server má dva Xeony) získate 32× silnejší stroj. Podľa niektorých testov je zrýchlenie „len 20-násobné“.

Verdikt

Intel Server Sys M50CYP1UR204 je silný stroj na stredne náročné použitie. Je to skôr do menšej firmy, kde chcete mať vlastné testovacie aplikácie, emaily a dátové rozhranie. Všetko bude u vás a máte nad tým plnú kontrolu.

Tak ako už to býva, je treba sa rozhodnúť na začiatok, či chcete bežať primárne na Windows Server alebo na Linuxe. Windows Linux Subsystem bude úzkym hrdlom pre každú distribúciu Linuxu. Podľa nás je to tak 2-3-násobné spomalenie výkonu Linuxu. Nie pri jeho behu ale pri niektorých serverových funkciách.

V základe je tu priestor na dokúpenie RAM a najmä pevných diskov. Necelý 1 TB vám dlho nevystačí.

Zapožičal: ASBIS SK

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.