Novinka medzi servermi so 4. generáciou procesorov Intel Xeon.

Intelovský server v podobe modelovej série Intel Server System M50FCP je určený do náročného prostredia aplikácií pripravených na umelú inteligenciu. Ide o modulárne riešenie, ktoré môžete mať v konfigurácii s dvomi procesormi Intel Xeon a dosiahnuť až 60 jadrovým model a celkovo dvojnásobok jadier v rámci servera. Podobne ako pri iných riešeniach tohto typu, nie je potrebné kupovať najdrahšie riešenie. Vyberiete si typ CPU a od toho sa bude odvíjať nielen výkon ale aj spotreba.

Výhodou je celková škálovateľnosť aj v súvislosti s operačnou pamäťou. Tu sa pohybujeme v serverovom svete, kde si sú pamäťové jednotky posunuté o rad vyššie. Maximum RAM môže byť až 8 TB, čo znamená 4 TB na procesor. Skriňa servera (rack 1U) prináša možnosť duálneho zapojenia elektrickej energie na možnosť vytvoriť záložný systém napájania a má priestor pre 12 hot-swap 2,5“ SSD diskov typu SAS, SATA alebo NVMe. V základnej výbave je diskové pole Intel Optane. Internetové pripojenie podporuje 400 Gbps sieťové karty.

Intel Server System M50FCP Zdroj: TOUCHIT
Intel Server System M50FCP a hot-swap sloty na disky

Navrhnutý na vysokú záťaž

Vďaka technológiám od Intelu je riešenie vhodné do prostredia s vysokými nárokmi na výkon, nielen výpočtový ale aj dátový. Je špecializovaný na budovanie aplikácií postavených na umelej inteligencii, pre dátovú analýzu, sieťové aplikácie s podporou 5G alebo ako vysokovýkonné dátové úložisko.

Záruka a prevádzka

Server od Intelu má štandardne 3-ročnú záruku, voliteľne sa dá využiť rozšírenie na 5 rokov. Jednou z nesporných výhod je rokmi zavedená štandardizácia rozhrania a nástrojov, ktoré umožňujú rýchle nasadenie zariadenia do prevádzky. Vďaka unifikovanej správy využijete správu na diaľku a produkt ako taký bol navrhnutý, aby sa minimalizovali prestoje s odstávkami a riešením problémov. Tie by mali byť vďaka podpore výrobcu minimálne.

Procesor

V tejto zostave boli dva procesory Intel Xeon Platinum 8452Y s celkovým počtom jadier 36 na procesor, teda celkovo 72 vláknami. Celková spotreba TDP podľa výrobcu je rozdielna v závislosti od počtu aktívnych jadier. Toto je dobrá správa pre situácie, kedy nepotrebujete mať zapojené všetky jadrá. TDP v plnej konfigurácii bude 300 W, s 32 jadrami je to 270 W a s 24 jadrami 250 W. Maximálna frekvencia je 3,2 GHz v režime Turbo, základná je na úrovni 2 GHz. Základná cena procesora je 3995 USD, ide však o katalógovú cenu.

Už od povahy a dostupnosti technológii je procesor zameraný na podporu umelej inteligencie. Nasadenie v prevádzke, kde bude čoraz väčší dôraz na AI, je ideálne. Procesor má zabudovanú technológiu Intel Deep Learning Boost a Intel Advanced Matrix Extensions, ktoré výrazne urýchľujú tréning modelov AI oproti minulým generáciám CPU.

Intel Server System M50FCP Zdroj: TOUCHIT
Intel Server System M50FCP so šiestimi plug-in chladičmi

Virtualizácia

Virtualizácii sa nevyhnete a je to jedno z najefektívnejších riešení prevádzky systémov na vlastnom serveri. Vyskúšať si virtualizáciu na takto silnom serveri bolo zaujímavé, no zároveň prekonať limit zaťaženia, aby boli vidno rozdiely, nie je tak jednoduché. Na tomto serveri bežali virtuálne systémy na linuxovom jadre. Či bol zapnutý jeden alebo viac, nehralo rolu v badateľnom spomalení systému. Prakticky sa dá povedať, že rezerva je tak veľká, že bez silného zaťaženia a merania benchmarkovými nástrojmi sa len veľmi ťažko vidí na prvý pohľad. Spustenie linuxového servera a ďalších dvoch systémov vo virtuálnom prostredí nebolo badateľné.

Intel Server System ako hotový produkt je postavený hlavne na tomto procesore zo série Xeon Platinum. To dalo úplne nový rozmer, ako prevádzkovanie virtualizácie na bežných procesoroch Intel Core i7 alebo i9 s viac jadrami označované ako H alebo s odomknutým násobičom označovaného ako K. Tým, že má každý procesor až 32 jadier, získavate zároveň silnú konfiguráciu vo virtuálnom prostredí. Každý systém má možnosť získať viac jadier ako pri prevádzke hoci aj na špecializovanej stanici. To len pre porovnanie a uvedenie do toho, čo presne Xeon znamená a prečo frekvencia nie je všetko a je len malým kúskom celej skladačky výkonu.

Zároveň treba podotknúť, že diskové pole si môžete rozšíriť podľa vlastných potrieb a kombinovať rôzne typy diskov. Niektoré využijete na dáta, iné zase ako cache. Základom tejto zostavy bol disk Intel Optane SSD DC P4800X s kapacitou 375 GB. Je to vysoko výkonný disk s maximálnu rýchlosťou čítania do 2,4 GB/s a zápisu o 2 GB/s. dá sa tvrdiť, že zvyšok nemusí byť s takto výkonnými modulmi a diskové pole si môžete rozšíriť aj s menej výkonnými modulmi v rôznych formátoch (SSD, NVMe).

Výkon

Test servera v tejto konfigurácii vyžaduje zaťaženie viac po výpočtovej stránke, než dátovej. Rýchly disk od Intelu rozhodne nebude limitom zostavy a oceníte, že základ v podobe 375 GB disku je súčasťou. To najzaujímavejšie je rozhodne procesor a tu je nárast výkonu citeľný. Svoj podiel má na tom fakt, že sú tu dva identické Xeony a to v najvyššej, Platinovej, sérii.

Keďže výpočtovo vyťažiť tento model CPU nie je tak jednoduché, vykonaný test mal zapojené všetky jadrá v oboch procesoroch, výsledný počet 64 sa zapojil do testu kompresie a dekompresie. V minulosti sme v redakcii testovali server s procesorom Intel Xeon Silver 4309Y. Celkové skóre v kompresnom teste bolo 99,043 GIPS. Procesor Intel Xeon Platinum 8452Y získal skóre 191,605 GIPS. Nárast výkonu je takmer dvojnásobný.

7zip Intel Xeon Platinum 8452YZdroj: TOUCHIT

Výrobca prezentuje svoj procesor ako súčasť „silicon hardened“ bezpečnostnej platformy priamo v čipe. Šifrovanie nielen v rámci procesov, aby boli odolné voči útokom na platformu sa nesú naprieč platformou. Šifrovanie ako zabezpečenie, ktoré dnes patrí medzi nutné súčasti na ochranu dát bolo preverené v špecializovanom teste Cryptography v softvéri Novabench, ktorá používa hashovaciu funkciu BLAKE3. Výsledok bol v tomto prípade 163 434 MH/s. Aktívne šifrovanie vašich aplikácií a poskytovanie bezpečnostných mechanizmov je navrhnuté tak, aby ste neprichádzali o značný výkon CPU.

Na porovnanie s ostatnými procesormi cez softvér bol použitý program CPU-Z. Zaujímavé je tu enormné navýšenie v multivláknovom teste. Je jednoznačné, že tento server si kupujete na to, aby na ňom bežalo viac systémov a aplikácií v rovnakom čase. Skóre na jedno vlákno bolo 518,8 bodov. Vyťaženie všetkých jadier prinieslo rapídny nárast výkonu a to až na 34 736,8 bodov. Oproti jednovláknovému testu tu násobenie hodnotou 66,95.

Poďme na spotrebu. Je zrejmé, že server nekupujete na to, aby bol vypnutý. Avšak vo vypnutom stave, v režime pripravenom na spustenie má spotrebu do 20 W. V minimálnej záťaži sa spotreba pohybovala do 280 W. Vo vysokej záťaži počas spustených testov a virtuálnych strojov bola spotreba na úrovni 665 W.

hwinfo Intel Xeon Platinum 8452YZdroj: TOUCHIT

Verdikt

Intel Server System M50FCP s dvomi Xeonmi série Platinum je server na virtuálny computing, umelú inteligenciu alebo dátové pole. V praxi ale hovoríme o tom, že toto všetko môžete pomiešať dokopy a vytvoriť si server s extra vysokým výkonom na moderné aplikácie. V našej zostave bolo 64 GB RAM, popri terabajtoch, ktoré dokáže procesor adresovať. To všetko sa dá rozšíriť podľa potreby.

Cena: 4404,91 eur

Zapožičal: ASBIS SK

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.