Šiesta generácia procesorov Intel Core je za rohom.

Aktuálna, piata, generácia procesorov Intel Core bola predstavená minulý rok v septembri, avšak reálne produkty sme videli až na tohtoročnej výstave CES v januári. Ďalším vývojovým stupňom sú procesory s kódovým označením Skylake. Ich predstavenie očakávame už o mesiac a toto sú základné informácie, ktoré o nich zatiaľ vieme.

Procesory Skylake budú vyrábané 14 nm výrobným procesom. Rovnako ako aktuálna generácia Broadwell. Intel je v rámci vývoja procesorov verný takzvanému „tik-tok“ modelu. Výrobca každé dva roky mení výrobný proces (tik) a v tok fáze ho zdokonaľuje. Môžeme polemizovať, ktorá fáza je dôležitejšia. Skylake však predstavuje fázu tok.

Od nových procesorov štandardne očakávame opäť väčší výkon, vrátane toho grafického a lepšiu efektivitu spotreby energie. Skylake by mal priniesť aj podporu nových bezdrôtových technológií, ako je zabudovaný štandard bezdrôtového nabíjania. Intel údajne rokuje s viacerými spoločnosťami (výrobcovia automobilov, hotely, reštaurácie), aby nainštalovali bezdrôtové nabíjačky, ktoré fungujú s jeho technológiou.

Skylake predstavuje tok fázu 14 nm výrobného procesu

Skylake predstavuje tok fázu 14 nm výrobného procesu

Novinkou, v prípade vybraných zariadení, bude štandard Thunderbolt 3. Ten vyzerá a funguje aj ako USB-C port, avšak má lepšie vlastnosti.

Podobne ako predchádzajúce generácie, aj Skylake bude dostupný v troch základných prevedeniach. i7 je určený hráčom a používateľom, ktorí sú nároční na výkon. i5 a i3 postačia bežným používateľom. Predpokladáme aj nové mobilné procesory Intel Atom a druhú generáciu Intel Core M, ktoré budú založené na architektúre procesorov Skylake.

Ak si plánujete kúpiť nový počítač a budete ho potrebovať už počas najbližších týždňov, asi nemá zmysel čakať na Skylake. Zariadenia s týmto procesorom sa objavia najskôr koncom aktuálneho roka (možnože až začiatkom budúceho). Hoci predstavujú evolúciu a ponúknu viacero vylepšení, z používateľského hľadiska nepredpokladáme natoľko výrazné zmeny, aby ste museli kúpu počítača odkladať.

Zdroj: CNET

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit