Chladenie a tienenie sú na prvé počutie dva odlišné „svety“, ale v skutočnosti majú k sebe veľmi blízko. Je totiž vysoko efektívne, ak na základe vývoja aktuálneho počasia alebo iných dôležitých parametrov riadite tieniacu techniku (napr. žalúzie) a následne tomu prispôsobujete nastavenie chladenia – klimatizácie. Manuálna kombinácia týchto prvkov vás asi dlhodobo baviť nebude, ale ak ich zapojíte do inteligentnej domácnosti, tak tá sa o všetko postará  – autonómne. A to aj vtedy, keď budete mimo domova alebo spať.

V tomto článku vám prezradíme viaceré možnosti, akým spôsobom môžete zapojiť tieto dva prvky (chladenie – tienenie) do inteligentnej domácnosti.  O tom, ako fungujú rôzne smart-home systémy sme na našom webe písali už viackrát. Určite teda viete, že úplným základom toho, aby ste mohli jednotlivé časti a systémy vašej domácnosti ovládať/spravovať odkiaľkoľvek a kedykoľvek, budete potrebovať riadiacu jednotku.

Tých je na výber viacero a záleží iba od konkrétnych potrieb používateľa. Riadiaca jednotka je mozgom celej inteligentnej domácnosti, bez ktorej to fungovať nebude. Okrem toho, že sprístupní ovládanie zariadení, v tomto prípade klimatizácie, žalúzii a pod. na diaľku, tak pomocou nej vytvárate aj rôzne scény, teda automatizáciu. Fungujete to veľmi jednoducho – na základe podmienok („ak sa stane toto, druhé zariadenie vykoná tamto a tretie prispôsobí hodnotu takto“).

Tak sa teda pozrime na to, aké sú možnosti inteligentného ovládania klimatizácií a žalúzií. Začneme chladením a nižšie v článku nájdete možnosti ovládania tienenia (žalúzie, rolety, markízy).

Klimatizačné jednotky od rôznych výrobcov je možné ovládať viacerými spôsobmi

  • IR komunikácia
  • API (application programing interface)
  • Inteligentné zásuvky
  • Prostredníctvom bezpotenciálových kontaktov

1: IR komunikácia

Existujú rôzne smart zariadenia, ktoré dokážu ovládať rôzne druhy spotrebičov cez infračervené rozhranie. Nahrádzajú klasické diaľkové ovládače (napr. ten, ktorý dostanete ku klimatizácii) a integrujú ovládanie priamo do centra inteligentného systému. Smarthome systém prevezme štafetu ovládača, ktorého ovládacie prvky bude simulovať v mobilnej aplikácií, pomocou ktorej ovládate rôzne prvky vašej domácnosti.

Príkladom takéhoto typu zariadenia je napr. Remotec Z-Wave AC Master – ovládač klimatizácie, ktorý jednoducho pridáte do riadiaceho centra. V riadiacom centre sa bude ovládač klimatizácie javiť ako termostat. Aby fungoval s vašou klimatizáciou korektne, bude potrebná mierna konfigurácia parametrov. Parameter 27 slúži na využitie preddefinovaných IR kódov zodpovedajúcich vašej značke klimatizačnej jednotky. Okrem toho, že zariadenie Remotec má vopred vstavanú knižnicu IR kódov pre rôzne značky klimatizácii je možné toto zariadenie IR kódy učiť pomocou tzv. IR learning-u. Ak by vaša klimatizácia nebola v zozname podporovaných značiek klimatizácií, tak zariadenie Remotec jednoducho IR kódy pre vašu klimatizáciu naučíte.

Remotec Z-Wave AC Master – ovládač klimatizácie funguje tak, že prijme príkaz prostredníctvom Z-Wave protokolu od riadiacej jednotky, ktorý ste vzdialene realizovali pomocou smartfónu alebo je tento príkaz súčasťou nastavenej automatizácie, ktorá sa aktivovala na základne inej podmienky. Následne premení tento Z-Wave príkaz na IR kód a klimatizácia sa zapne/vypne.

Iným riešením môže byť použitie riadiacej jednotky Homey, ktorá kombinuje viacero komunikačných technológií a protokolov, vrátane IR rozhrania. Recenziu tohoto zariadenia nájdete – TU. Homey naučíte IR kódy veľmi jednoducho – vezmete potrebný diaľkový ovládač, nasmerujete ho na Homey a pár krát stlačíte to tlačidlo, ktoré chcete, aby sa Homey naučil a následne si v systéme vytvoríte virtuálne zariadenie reprezentujúce toto tlačidlo alebo flow (automatizačná scéna) na zautomatizovanie vašej domácnosti. Možno to znie komplikovane, ale v skutočnosti je to celkom jednoduchý proces.

Dva dôležité body, na ktoré treba myslieť

  • IR komunikácia je jednosmerná, z čoho vyplýva, že zariadenie (spúštač) vám po prijatí príkazu na zapnutie klimatizácie nepotvrdí, či sa klimatizácia reálne zapla. Tento neduh sa dá odstrániť napr. meraním elektrickej spotreby spotrebiča.
  • IR komunikácia je založená na vyžarovaní infračerveného lúču (IR LED), z čoho vyplýva, že zariadenia, ktoré medzi sebou komunikujú, musia byť vo viditeľnom dosahu – bez prekážok. Rovnako, ako keby ste ovládali TV – cez stenu to nepôjde, na to treba myslieť.

2: RESTful API

Moderné klimatizačné jednotky majú možnosť priameho pripojenia k zdroju internetu, či už LAN káblom alebo prostredníctvom Wi-Fi, čo je veľkou výhodou. Aj výrobcovia týchto zariadení pochopili potreby „modernej doby“ – integráciu jednotlivých zariadení do komplexných ekosystémov tretích strán. To znamená, že umožňujú ovládanie svojich zariadení prostredníctvom aplikácií tretích strán, resp. štandardnými HTTP metódami (GET, POST, PUT, a pod.). V Z-Wave riadiacej jednotke FIBARO Home Center 2 je možné v automatizačnej scéne využívajúcej programovací jazyk LUA takéto RESTful API využiť na integráciu a ovládanie napr. klimatizačných jednotiek, a to bez potreby dokupovania ďalších hardvérových komponentov.

3: IFTTT

Veľa výrobcov, žiaľ, stále nemá otvorené API a potom je jediná možnosť (ak vôbec) ovládania cez IP sieť (nie relátkamy) prostredníctvom služby IFTTT.  Toto riešenie môže byť veľmi elegantné a praktické, ale zároveň nemusí garantovať 100% funkčnosť, napr. pri zmene typu API, softvéru a podobne.

4: Inteligentná zásuvka

Najjednoduchší spôsob ovládania klimatizácie je prostredníctvom inteligentnej zásuvky, napr. inteligentná zásuvka – FIBARO Wall Plug type E, ktorá je pripojená do riadiaceho centra. Na klimatizácii sa dá nastaviť alebo je vopred nastavený posledný stav po elektrickom výpadku. V praxi to znamená, že klimatizácia sa vypne prerušením toku elektrického prúdu cez inteligentnú zásuvku. Po zapnutí inteligentnej zásuvky sa opätovne klimatizácia vráti do predchádzajúceho stavu chladenia napr. na 22°C.

5: Priamo cez bezpotenciálové kontakty

Existujú klimatizačné jednotky, ktoré majú na dodávanej ovládacej elektronike bezpotenciálové vstupy umožňujúce pripojenie externých relé modulov na diaľkové ovládanie a zároveň oknových kontaktov na vypnutie klimatizácie v prípade otvoreného okna. Na takéto bezpotenciálové vstupy je možné pripojiť spínací modul – FIBARO Relay Switch 2×1,5kW, ktorý v spojení s riadiacou jednotkou  FIBARO Home Center 2 ponúkne pohodlné ovládanie klimatizácie.

6: Fan-coil

Fan-coil je zariadenie na princípe konvektoru, určené k vytvoreniu tepelnej pohody daného priestoru. Miestnosť, v ktorej je nainštalovaný môžeme chladiť alebo vykurovať. Jednotky môžu byť vstavané (bez opláštenia) alebo voľne stojace/zavesené (s opláštením). Napr. vstavané jednotky umiestnené v sadrokartónovom podhľade a zakryté mriežkami.

Fan-coil obsahuje ventilátor a výmenník tepla – do výmenníka je prostredníctvom rozvodov privádzaná chladiaca alebo vykurovacia voda, ktorá je pripravovaná centrálne v kotolni alebo v strojovni chladenia. Intenzitu chladenia/vykurovania je možné regulovať ventilmi – zmenšovaním prietoku chladiaceho/vykurovacieho média, alebo zmenou otáčok ventilátora. Ovládanie môže byť umiestnené v miestnosti kde je nainštalovaný fan-coil alebo v centrálnej miestnosti odkiaľ sa spúšťajú viaceré fan-coily napr. recepcia hotela.

Ventilátor fúka vzduch cez výmenník, kde sa vzduch ochladí alebo ohreje na požadovanú teplotu a je distribuovaný ďalej do temperovanej miestnosti. V prípade chladenia je potrebné napojiť na fan-coil potrubie na odvod kondenzátu. Fan-coil sa používa napr. v rodinných domoch pri systémoch s tepelným čerpadlom, v administratívnych budovách alebo v hoteloch, kde sú nároky nielen na vykurovanie, ale aj na chladenie. V závislosti od typu Fan-coil systému je možné na riadenie 2-potrubného systému použiť MCO Home Fan Coil Termostat – 2 Potrubný a v prípade 4-potrubného systému použiť MCO Home Fan Coil Termostat – 4 Potrubný.

7: Rekuperácia, chladené stropy a pod.

Posledná možnosť ovládania je cez štandardné relé, ktoré zopína potrebné vstupy (bezpotenciál, 0-10V, 230V, iné) špecifické od typu. Ide o štandardné elektrické ovládanie, ale spomenúť treba aj túto možnosť.

Tienenie

V druhej časti článku sa pozrieme na tienenie, ktoré je tiež možné zapojiť do systému inteligentnej domácnosti. V spolupráci s chladením/vykurovaním to bude nie len komfortná kombinácia z hľadiska pohodlia ovládania, ale aj užitočná z hľadiska šetrenia elektrickej energie. Oba systémy môžu byť zapojené do rôznych automatizácií, pričom budú spolupracovať s ďalšími zariadeniami, ktoré môžu byť spúšťačom automatizácie. Napr. ak meteostanica zaregistruje blížiacu sa búrku, zatiahnu sa žalúzie a v budove/byte sa jemne zvýši teplota – to všetko bez toho, aby ste museli „pohnúť prstom“. Automatizáciu nastavíte iba raz, následne bude pracovať plne autonómne.

Ako na ovládanie žalúzií, roliet a markíz?

Ak chcete ovládať žalúzie, rolety alebo markízy pomocou protokolu Z-Wave, tzn. prostredníctvom systémov Fibaro alebo Homey, tak odporúčame použiť žalúziový modul – FIBARO Roller Shutter 3. Ovládanie tienenia prostredníctvom tohoto modulu je veľmi jednoduché, ale aj tu musia byť splnené určité podmienky. Na čo teda treba myslieť pri montáži tienenia, ktoré chcete zapojiť do systému inteligentnej domácnosti?

Ešte pred inštaláciou je dobré povedať technikom, ktorí vám tieniacu techniku nahadzujú, nech vám namontujú klasické nástenné vypínače, ktoré sú silovými vodičmi prepojené s motorom žalúzií. Za takýmto nástenným vypínačom je elektrická krabica, ktorá by mala mať hĺbku 60 mm. Táto miera je dôležitá kvôli tomu, že do tejto krabice sa inštaluje aj spomínaný žalúziový modul – FIBARO Roller Shutter 3. Samotné zapojenie je relatívne jednoduché a mal by ho zvládnuť každý certifikovaný elektrikár, ktorý rozumie schémam zapojenia. Treba však dávať pozor na to, aby bol do tejto krabice dotiahnutý aj neutrálny vodič, tzv. „nulák“. Ak tam nebude, tak tento modul nebude fungovať. Tejto téme sme sa viackrát venovali v recenziách systému Fibaro a rôznych modulov. Všetky články nájdete na našom webe.

Ak pridáte žalúziový modul – FIBARO Roller Shutter 3 do rozhrania riadiacej jednotky Fibaro Home Center 2, tak stačí keď vyberiete aký typ tieniacej techniky modul ovláda – žalúzie, rolety alebo markízy. V prípade žalúzií je možné okrem nastavovania pozícii priamo ovládať aj natočenie lamiel. Ovládanie lamiel je konkurenčná výhoda riadiacej jednotky – Fibaro Home Center 2. Ak pridáte tento modul do riadiacej jednotky Homey a nastavíte ovládanie žalúzií, tak viete konfigurovať aj výšku vytiahnutia/zatiahnutia, ale špecifické natočenie lamiel sa tu nastaviť nedá. Natočenie lamiel viete uskutočniť iba miernym vytiahnutím/zatiahnutím žalúzií.

Žalúziový modul – FIBARO Roller Shutter 3 slúži na ovládanie motorov, ktoré pracujú s efektívnymi hodnotami napätia 220 – 240V AC. Ak by ste potrebovali ovládať motory pracujúce s napätím 12-24V DC, tak na ovládanie takéhoto motora je možné použiť Z-Wave modul Qubino Ovládač Žalúzií DC Plus.

Alternatívou ku klasickému Z-Wave modulu FIBARO Roller Shutter 3, ktorý sa inštaluje do elektrikárskej krabice, môže byť FIBARO Walli, čo je komplexné riešenie s veľmi pekným a moderným dizajnom. Walli kompletne nahrádza klasický spínač/vypínač, a tým pádom je celá inštalácia (vo viacerých prípadoch) jednoduchšia. O produktoch Walli sa dočítate viac v našej recenzii – TU.

Na záver pár užitočných tipov a informácií  

Ak máte nainštalované žalúzie s motormi od spoločnosti Somfy a pridali vám k týmto žalúziám aj vlastnú riadiacu jednotku alebo diaľkové ovládanie tak nezúfajte, stále máte možnosť zaintegrovať takéto žalúzie do komplexnejšie automatizačného systému inteligentnej domácnosti.

Riadiacu jednotku Homey použite v prípade, že máte:

Veríme, že vám tento prehľad možností ovládania chladenia a tienenia pomôže k tomu, aby ste si vytvorili ideálny systém inteligentnej domácnosti, ktorý bude pracovať presne podľa vašich predstáv. Ak máte akékoľvek otázky, neváhajte nám ich zanechať v komentároch. Taktiež nás zaujíma váš názor na autonómny systém ovládania chladenia a tienenia.

Tento článok vznikol v spolupráci so SmarterHOME, oficiálnym distribútorom značky FIBARO a predajcom produktov pre inteligentné domy a domácnosti.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE