Nedávno sme testovali exteriérové kamery od spoločnosti ANTIK a teraz prišli na rad interiérové, ktoré majú rôznorodé využitie a hlavne sú jednoduché na inštaláciu, ako aj následnú obsluhu.

Súbežne sme testovali dve kamery, ktoré sa odlišujú najmä možnosťami a využitím. Podstata a jednoduchosť je pri oboch zariadeniach rovnaká. ANTIK sa snaží ísť cestou jednoduchosti, tzv. – „user friendly“ , a preto sprístupnil iba úplný základ nastavení kamier, čo zbytočne nezaťažuje používateľa. Tieto zariadenia sú určené pre tých, ktorí si chcú kameru kúpiť, pripevniť, jednoducho nainštalovať a používať, bez ďalšieho rozmýšľania nad nastaveniami.

Jednoduchou inštaláciou však prejsť musíte, ale opakovať ju nebudeme. Podrobný postup nájdete v recenzii exteriérových kamier ANTIK > TU. Celý proces je rovnaký a v podstate aj nastavenia a možnosti aplikácie. ANTIK nesprístupňuje pokročilé funkcie kamier, tie by totiž mohli používateľov miasť.

Ešte pred predstavením samotných kamier je dobré vedieť, ako funguje systém ukladania súborov, ktoré kamera zaznamená. Obe kamery majú dve možnosti: nahrávanie súborov na microSD kartu (max. 64 GB, ale postačovať bude aj 16 GB karta, ktorá obsiahne až 64 hodín záznamu), ktorá sa vkladá priamo do zariadenia alebo na cloud, ktorý si musíte predplatiť. Kúpiť si ho viete priamo cez aplikáciu. V prípade cloudu máte tri možnosti predplatného:

  • 7 dňový archív na 3 mesiace (neobmedzená kapacita dát) – 8 USD.
  • 21 dňový archív na 6 mesiacov (neobmedzená kapacita dát) – 14 USD.
  • 30 dňový archív na 1 rok (neobmedzená kapacita dát) – 20 USD.

Ceny sú udávané iba v dolároch, čo nie je problémom a platbu je možné vykonať priamo z aplikácie cez PayPal. Nahrávanie na cloud je pohodlnejšie a jednotlivé nahrávky sa zobrazia rýchlejšie, ako keby ste ich hľadali v zázname pamäťovej karty. Záznam z kamery sa nikdy nenahráva kontinuálne, ale iba v čase, keď kamera zaregistruje pohyb. Dĺžka nahrávky záleží od nastavenia – môže to byť od 15 sekúnd, do 5 minút. O žiaden dej však neprídete, kamera síce nahráva záznam iba na podnet pohybu, ale kontinuálne sleduje scénu, pričom je časť záznamu v „medzipamäti“ a keď zaregistruje pohyb, tak sa v zázname zobrazí aj kúsok deja, ktorý sa odohral pred samotným pohybom.

ANTIK SmartCam SCI 10 je bežná interiérová kamera, ktorá je precízne a elegantne vyhotovená. Hodí sa do každého priestoru a keďže má univerzálny a stabilný podstavec, tak sa aj ľahko inštaluje. Môžete ju jednoducho položiť alebo za pomoci integrovaného magnetu prichytiť o kovový predmet. V balení je aj kovová platnička. To pre prípad, ak by ste nič kovové na mieste inštalácie nemali alebo ju chcete pripevniť na stenu. Takto stačí pripevniť iba platničku a kameru ku nej priložiť.

Kamera je napájaná pomocou sieťového adaptéra a microUSB kábla z balenia. Ponúka dostatočné rozlíšenie (HD/1,3 Mpx/720p) a šírku záberu až 120°, čo znamená, že na vašom smartfóne uvidíte veľký kus z monitorovanej miestnosti. Samozrejmosťou sú infračervené diódy, vďaka ktorým budete vidieť obraz aj v tme (do 10 metrov), ale aj dvojcestné audio. To vám umožní cez kameru rozprávať alebo počúvať, čo sa deje v danej miestnosti.

Jej využitie je naozaj obsiahle. V našom teste mala miesto v kuchyni, z ktorej vidí do obývačky, kde sa hrajú deti, ktoré sú pod dohľadom. Môžeme byť v inej miestnosti, ale stále vidíme, čo sa deje v obývačke. Výborným riešením môže byť umiestnenie do vstupnej haly domu/bytu, ktorú budete mať neustále pod dohľadom. Alebo ak máte starých rodičov, ktorých chcete mať kvôli ich bezpečnosti pod dohľadom, tak im takúto kameru nainštalujete a budete mať prehľad o dianí v danej lokalite odkiaľkoľvek. Tento model je vhodný aj pre menšie začínajúce prevádzky (kaviarne, bary, cukrárne a pod.), ktoré nemusia ihneď investovať do drahých kamerových systémov.

Odporúčaná MOC: 69,90 Eura

„Všetky ANTIK kamery sú v jednej aplikácii, ktorá má slovenskú lokalizáciu a dokonca vedia tieto zariadenia aj oznamovať svoj stav v slovenčine. Ak sa odpoja od Wi-Fi siete, oznámia vám to. Ak sa pripoja, tiež vám to oznámia. Počas súbežného testu oboch kamier sme nenarazili na žiadne extra nedostatky alebo nestabilitu, čo nás potešilo. Prekvapujúcim faktom bola kvalita výsledných záznamov a fotografií, ktoré sú veľmi dobré. V oboch prípadoch si viete zvoliť stream v nižšej alebo vyššej kvalite.“

ANTIK SmartCam SCI 15 je interiérová PTZ kamera, čo znamená, že má motorizované časti, ktoré viete ovládať cez aplikáciu v smartfóne. Aj v tomto prípade platí, že ide o precízne a elegantne spracované zariadenie. Tento model je síce o niečo väčší, ale stále ide o kompaktnú kameru s pevným podstavcom. Môžete ju položiť alebo za pomoci úchytov z balenia pripevniť na stenu alebo strop („aj dole hlavou“). Tento model ponúka HD rozlíšenie (1,3 Mpx/720p) a šírku záberu 72°. Tá je v tomto prípade dostačujúca, nakoľko si kameru natočíte presne tam, kam potrebujete (horizontálne otáčanie: 0-355° / náklon: 90°).

V aplikácii je ikona, na ktorú ak kliknete, tak môžete kameru otáčať podľa potreby. Páčia sa nám rýchle odozvy na príkazy a relatívne tichý chod počas otáčania. Nechýbajú ani infračervené diódy, vďaka ktorým budete vidieť obraz aj v tme (do 10 metrov). Praktickým prvkom je dvojcestné audio, čo znamená, že máte možnosť cez kameru rozprávať alebo počúvať, čo sa deje v danej miestnosti. Kamera je napájaná pomocou sieťového adaptéra so špeciálnym konektorom z balenia. Oproti vyššie uvedenému modelu má výhodu aj v tom, že disponuje LAN konektorom, takže ju môžete pripojiť na internet pomocou káblu s konektorom RJ-45.

Túto kameru môžete použiť na rôzne účely. Ideálne bude umiestnenie do priestrannej miestnosti, ktorú chcete mať kompletne pod kontrolou. Vďaka možnosti otáčania sa pozriete tam, kde potrebujete. Treba však vždy nájsť strategickú pozíciu, z ktorej budete mať pod dohľadom „všetky kúty“. Táto kamera si nájde uplatnenie aj v rozmerných kanceláriách alebo ju môžete použiť ako „detskú pestúnku“, prípadne ako osobného strážcu domácnosti. Vďaka otáčaniu sú jej možnosti naozaj rôznorodé.

Odporúčaná MOC: 99,90 Eura

Kamery do testu zapožičala spoločnosť: ANTIK Telekom

Prečítajte si aj:

Exteriérové IP kamery ANTIK: Výhody spočívajú v jednoduchosti

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE