Nový spôsob distribúcie dát má pomôcť najmä majiteľom 16 GB verzií.

Apple pri ohlásení operačného systému iOS 9 prezradil, že sa snaží systém optimalizovať. Či už z hľadiska prevádzky alebo veľkosti, ktorú zaberá v zariadení. Táto správa nás potešila, pretože inštalácia verzie iOS 8 bola pre majiteľov 16 GB zariadení problematická. Systém si vypýtal 4,8 GB voľného úložiska. Pre porovnanie, aktualizácia na verziu iOS 9 si vyžiadala iba 1,3 GB.

Súčasťou optimalizácie systému je aj nová funkcia s názvom „app slicing„, ktorá umožňuje vývojárom efektívnejšie distribuovať aplikácie. Pokiaľ ju vývojári aplikujú, používateľovi sa stiahnu iba tie dáta, ktoré jeho zariadenie naozaj potrebuje. V minulosti sa sťahovali aj dáta pre ostatné typy zariadení. Tie sa nevyužili a zbytočne zaberali miesto.

Hoci Apple sľúbil, že funkcia bude súčasťou systému iOS 9, doteraz nebola podporovaná. Dôvodom bol problém so zálohovaním do služby iCloud. Apple však chybu opravil a teraz novinku sprístupnil vývojárom. Tí ju môžu integrovať do svojich aplikácií. Až sa tak stane, mali by sme pocítiť, že máme v iOS zariadeniach o trochu viac dostupného úložiska, ako tomu bolo doteraz. Sami sme zvedaví, koľko miesta ušetríme.

Zdroj: The Verge

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit