Operačný systém iOS 18 bude jednou z najlepších aktualizácií pre iPhony za posledné roky.

Väčšina používateľov smartfónov s operačným systémom iOS len nedávno aktualizovala na systém iOS 17. Už teraz sa však rozpráva o ďalšej verzii systému pre iPhony od spoločnosti Apple. Tá má priniesť hneď niekoľko nových funkcií, ktoré budú navyše korešpondovať s novými nariadeniami zo strany Európskej únie. Používatelia iPhonov sa teda majú na čo tešiť.

Ďalšia veľká verzia operačného systému pre iPhony bude mať označenie iOS 18. Jej príchod do smartfónov bude v roku 2024 a používatelia už o niektorých funkciách, ktoré táto verzia systému prinesie, vedia už teraz. Dôvodom sú rôzne úniky, ktoré ale potvrdili aj známi leakeri a analytici spoločnosti Apple. A tieto funkcie budú patriť medzi tie najlepšie.

Systémový redizajn

Systém iOS 18 by mal prísť s novým dizajnom používateľského prostredia. Už verzia iOS 17 prinášala niektoré nové prvky v používateľskom prostredí, no práve ďalšia aktualizácia pre iPhony by mala ponúknuť väčšie zmeny prostredia. Používatelia taktiež bežne ocenia, keď ich smartfón po aktualizácii vyzerá mierne odlišne, dodá mu to svieži nádych a tiež dojem z nového telefónu.

Podpora pre RCS správy v iMessage

Problematika podpory rôznych štandardov pre posielanie správ medzi smartfónmi je na stole už dlhodobo. Nakoniec musela zasiahnuť Európska únia a tento problém zastaviť, keďže iPhony s ich iMessage nepodporujú bezpečnejší štandard pre Androidy známy ako RCS. Podpora pre RCS správy má prísť práve do systému iOS 18, pričom túto novinku potvrdila aj spoločnosť Apple.

iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15

iOS 18 v znamení AI

Umelá inteligencia bude niečím, čo povedie mnohé trendy v najbližších rokoch. Už aj spoločnosť Samsung nepriamo potvrdila, že AI sa bude nachádzať v sérii Galaxy S24 a rovnakým smerom sa má uberať aj Apple. Systém iOS 18 ponúkne niekoľko funkcií spojených s AI, ktorá by mala napríklad vylepšiť hlasového asistenta Siri. Okrem iného však budeme môcť vidieť nové AI funkcie aj v iných nástrojoch v rámci systému iOS pre iPhony.

Možnosť inštalácie aplikácií mimo App Store

Ďalšia novinka, ktorou sa Apple prispôsobuje Európskej únii a jej reguláciám. EÚ už prehlásila, že Apple sa musí podvoliť praktike známej ako sideloading a inštalácia aplikácií aj mimo App Store musí byť umožnená každému. Toto má byť tiež jednou z hlavných noviniek, na ktorej si bude iOS 18 zakladať. Nie každému sa to však bude páčiť, nakoľko táto novinka môže ohroziť bezpečnosť používateľov.

iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15

iOS 18 opraví viaceré chyby

Ani Apple nie je neomylný a v rámci systému iOS 17 sa objavilo viacero chýb. Toto by však už nemalo nastať v prípade iOS 18, pričom vývojári si na tom dávajú špeciálne záležať. Nová verzia systému by mala napraviť všetky chyby, ktoré sa nachádzali v tej predchádzajúcej. Okrem toho veríme, že sa ďalšie chyby neobjavia, keďže dôraz je na to vysoký.

Systém iOS 18 bude kompatibilný s veľkým množstvom aj starších modelov a o zozname kompatibilných smartfónov sme vás už informovali v našom predchádzajúcom článku.

Zdroj: andro4all.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.