Aké sú moje skúsenosti z jeho používania?

Doplnené: Oura Ring 3 už reálne používam. Moje poznatky z dlhodobého používania nájdete v recenzii.

Oura Ring je prsteň, ktorého prvá generácia bola predstavená v roku 2015. Zariadenie malo vtedy pomerne masívnu konštrukciu a vyzeralo ako extravagantný šperk. Už vtedy však Oura prezentovala svoj prsteň ako nositeľné zariadenie, ktoré zoptimalizuje váš spánok. Alebo sa o to minimálne pokúsi.

V tomto článku zosumarizujem moje dojmy z 3-mesačného používania druhej generácie Oura Ringu. Druhá verzia už pripomína tradičný prsteň a oficiálne bola predstavená na jar 2018. Do pozornosti tiež dávam recenziu na tretiu generáciu, ktorú používam od novembra 2021.

Túto recenziu som sa rozhodol napísať z viacerých dôvodov. 1. Chcel som zdieľať moje skúsenosti a poznatky z dlhodobejšieho používania prsteňa. 2. Oura koncom októbra 2021 predstavila tretiu generáciu Oura Ringu a to znamená, že niektorí používatelia budú zvažovať kúpu nového Oura Ringu 3 (3. dôvod) alebo si budú chcieť kúpiť použitý Oura Ring 2 (4. dôvod).

Súčasťou tohto článku bude aj krátke porovnanie druhej a tretej generácie, ktoré nájdete na konci tejto recenzie. A ak by ste mali otázky, ktoré vám môj článok nezodpovie, pokojne mi ich napíšte do komentárov.

Ako sa nosí Oura Ring?

Oura Ring je vyrobený z titánu. Jeho hmotnosť je od 4 do 6 gramov v závislosti od farebnej verzie. Hrúbka prsteňa je 2,55 mm, šírka je 7,9 mm. Prsteň zaujal viacero mojich známych a ich prvý dojem bol zvyčajne taký, že sa im zdal byť pomerne hrubý a že by im asi prekážal na ruke. Moje prvé dojmy boli podobné, avšak na prsteň som si rýchlo zvykol a po pár dňoch som ho už prakticky nevnímal na ruke.

Oura Ring preferujem nosiť na ukazováku nedominantnej ruky, vtedy ho prakticky nevnímam. Prsteň nosím neustále počas dňa, dole si ho dávam iba vtedy, keď idem do sprchy. Oura má odolnosť voči vode na úrovni 10 ATM, takže zvládne aj sprchu aj plávanie – prsteň však počas sprchovania dávam na nabíjaciu podložku, ktorú je možné pripojiť k ľubovoľnému USB-C káblu.

Výdrž prsteňa je 4 až 7 dní, kompletné nabitie trvá do 80 minút. Oura odporúča, aby ste batériu prsteňa udržiavali nad 40 %. Kľúčová informácia je, že prsteň musí mať nad 25 % kapacity batérie, keď idete spať. V opačnom prípade nebudete mať detailné štatistiky za danú noc.

Predpokladom pre pohodlné nosenie a presné meranie je to, že si kúpite prsteň v tej správnej veľkosti. Aj z toho dôvodu vám Oura po vytvorení objednávky pošle tzv. Sizing Kit, pomocou ktorého si vyberiete optimálnu veľkosť prsteňa a tú následne doplníte do vašej objednávky.

A na správnu veľkosť treba myslieť aj v prípade, že si chcete kúpiť Oura Ring z druhej ruky. Požičajte si od niekoho Sizing Kit (odporúčam skupinu OURA CZ/SK uživatelé na Facebooku) alebo sa s predávajúcim stretnite osobne a otestujte si, či vám bude veľkosť predávaného prsteňa vyhovovať.

Oura Ring 2Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Oura Ring 2: Vľavo Sizing Kit, v strede prsteň na nabíjačke s USB-C portom

Ako funguje Oura Ring 2?

Oura Ring 2 obsahuje celkovo tri senzory. Takzvaný PPG senzor slúži na meranie srdcového tepu, variability srdcového tepu a frekvencie dýchania – všetky tri premenné sa vyhodnocujú primárne počas spánku. NTC senzor meria telesnú teplotu, resp. jej odchýlky a 3D akcelerometer slúži na monitorovanie pohybu a vašej aktivity počas dňa.

Je dôležité spomenúť, že Oura Ring 2 nie je fitness tracker a z hľadiska celodňového monitorovania zdravia či pokročilého sledovania cvičenia nenahradí inteligentné hodinky či fitness náramky. Oura Ring 3 je v tomto smere lepšie vybavený, nakoľko tretia generácia ponúka viac senzorov a zlepšenú funkcionalitu, takže potenciál tam je. Náročnejším používateľom však na monitorovanie športovej aktivity odporúčam inteligentné hodinky.

Druhá generácia je zameraná primárne na monitorovanie spánku a hoci berie do úvahy aj aktivitu počas dňa, tú vyhodnocuje iba na základe akcelerometra a vďaka dátam z iných zariadení. Ak vás zaujímajú technické detaily o jednotlivých senzoroch, dávam do pozornosti tento blog na webe Oury.

Nakoľko Oura Ring 2 meria tep iba počas spánku (a driemania, dlhšieho oddychu, meditácií, ktoré si zapnete z aplikácie Oura), niektorí používatelia nosia prsteň iba cez noc. Osobne ho nosím celý deň, nakoľko si viem nastaviť pripomienku pohybu, keď hodinu sedím, a takisto chcem, aby mi prsteň vyhodnocoval skóre aktivity, pretože aj to sa započítava do hodnotenia tzv. pripravenosti na deň.

Oura Ring 2Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Oura Ring 2: Mobilná aplikácia Oura zobrazuje kľúčové informácie. Skóre pripravenosti na deň (Readiness) považujem za najdôležitejšiu informáciu, ktorú mi tento prsteň dáva a snažím sa ho optimalizovať

Čo všetko vyhodnocuje Oura Ring?

Oura Ring 2 aj 3 merajú viacero parametrov. Počas noci sa sledujú tieto hodnoty – tep, oddychový tep, variabilita srdcového tepu, zmena telesnej teploty, frekvencia dýchania, prehadzovanie sa v posteli. Prsteň berie do úvahy aj čas, kedy ste šli do postele, kedy ste reálne zaspali a kedy ste sa zobudili. Oura Ring 3 navyše meria aj okysličenie krvi SpO2 a detailnejšie vyhodnocuje dýchanie.

Samozrejmosťou je analýza ľahkého a hlbokého spánku, REM fázy, bdenia a takisto efektivity spánku (pomer času spánku a času v posteli). Oura Ring cez deň počíta kroky pomocou akcelerometra a na základe toho vypočítava odhad spálených kalórií a prejdenej vzdialenosti. Spomenuté hodnoty, ale aj ďalšie parametre, sa využívajú na určenie troch skóre. Oura Ring 2 aj 3 vám každý deň vyhodnotia skóre spánku, pripravenosti na deň a aktivity.

Skóre pripravenosti na deň berie do úvahy oddychový tep počas spánku, variabilitu srdcového tepu, teplotu, kvalitu spánku a takisto aj vašu aktivitu za predchádzajúci a predošlé dni. Výsledkom je hodnota od 0 do 100, ktorú osobne považujem za to najužitočnejšie, čo mi vie Oura povedať – atypicky nízke skóre ma môže upozorniť na chorobu ešte pred viditeľnými symptómami a rovnako predstavuje užitočnú spätnú väzbu, pomocou ktorej viem upraviť napr. svoj jedálniček alebo večerné tréningy.

Podobným spôsobom sa analyzuje aj skóre spánku, v rámci ktorého sa vyhodnocujú vaše spánkové zvyky a jednotlivé fázy spánku. Oceňujem, že Oura na základe nameraných dát vie vyhodnocovať rôzne časy, kedy ste šli spať a aká bola kvalita spánku a na základe toho vám vytvorí personalizované odporúčania s časmi, kedy by ste cca mali ísť do postele pre optimálny spánok. Samozrejme záleží iba na vás, či ich budete dodržiavať alebo nie.

V rámci skóre aktivity sa berie do úvahy aj to, či sa hýbete každú hodinu a ako dlho ste neaktívny počas daného dňa alebo či to nepreháňate s cvičením. Detailné informácie ku každému skóre nájdete priamo v mobilnej aplikácii Oura, pričom po kliknutí na jednotlivé parametre si môžete prečítať, prečo sú dôležité a ako ich zoptimalizovať.

Oura Ring 2Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Oura Ring 2 nosím striedavo na prostredníku a ukazováku. V prípade tretej generácie sa odporúča nosiť prsteň práve na ukazováku

Aká je presnosť merania?

Oura Ring 2 aj 3 sa prezentujú ako ideálne zariadenie na monitorovanie spánku. Je teda logické, že vás bude zaujímať presnosť merania. Tá je veľmi dobrá z hľadiska vyhodnocovania času, kedy ste išli do postele, kedy ste reálne zaspali, kedy ste išli v noci na záchod a kedy ste ráno vstali.

Potešilo ma, že Oura Ring spoľahlivo vyhodnotí aj stav, keď sa zobudíte, hodinu si v posteli čítate knihu a následne opäť na hodinku zaspíte. Viaceré nositeľné zariadenia majú s týmto problém a monitorovanie spánku ukončia po vašom zobudení. Oura však v prípade potreby započíta do vášho spánku aj neskoršiu hodinku navyše. A dokonca započíta aj zdriemnutia počas dňa, ak trvajú dlhšie ako 15 minút.

Presnosť merania na základe analýzy ľahkého, hlbokého a REM spánku neviem posúdiť. Odporúčam však, aby ste si pozreli toto video, kde je Oura porovnávaná s medicínskymi zariadeniami na analýzu spánku. Z tohto porovnania vyplýva, že prsteň môže mať problémy s presným určením REM spánku, avšak to platí prakticky pre všetky nositeľné zariadenia na trhu.

Osobne však vidím prínos prsteňa v niečom inom, ako je (ne)presnosť REM spánku. Oura Ring má potenciál na to, aby vám pomohla zlepšiť ten najdôležitejší parameter spánku a to je regenerácia. Opäť sa teda dostávam k pripravenosti na deň. Tá je priamo závislá od kvality spánku a tento parameter výrazne ovplyvňuje pokojový tep a HRV počas noci – a tieto parametre merajú Oura Ring 2 aj 3 výborne.

Mimochodom, pri používaní prsteňa ma potešila jedna drobnosť. Oura Ring vám stanovuje váš denný cieľ aktivity na základe toho, aké máte skóre pripravenosti na deň. Keď ste vo výbornej forme, lebo ste počas posledných nocí výborne regenerovali, motivuje vás k tomu, aby ste boli extra aktívni. Keď však nie ste v ideálnom stave, prsteň vám odporučí „brať to dnes zľahka“ a tomu prispôsobí aj počet kalórií, ktoré by ste mali počas daného dňa spáliť počas aktivity, napríklad chôdzou.

Aplikácia OuraZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Aplikácia Oura: Vľavo je úvodná obrazovka, kde sú tri skóre (aktivita, pripravenosť a spánok). Na ďalších dvoch screenoch sú informácie z týždenného sumáru, ktorý Oura generuje. Na poslednom screene je info o oddychovom režime, ktorý si môžete aktivovať

Moje poznatky z používania Oura Ring 2

Oura Ring 2 som si kúpil, pretože som chcel porovnať dáta z tohto prsteňa s údajmi, ktoré mi generujú ostatné nositeľné zariadenia počas ich testovania. A takisto aj kvôli tomu, aby som si sledoval, ako sa mení moja variabilita srdcového tepu. Tento parameter má skratku HRV a umožňuje sledovať, ako sa správa váš autonómny nervový systém. Alebo zjednodušene povedané – ako vaše telo reaguje na stres.

Je dôležité spomenúť, že stres organizmu nie je iba to, keď vy vedome cítite stres, pretože sa vám trasú kolená alebo potia ruky. Stres organizmu je aj to, ako vaše telo reaguje na záťaž spôsobenú fyzickou aktivitou a cvičením, ako reaguje pri trávení konkrétnych potravín a typov jedla a ako reaguje na príjem alkoholu. A všetky tieto veci si môžete analyzovať pomocou hodnoty HRV.

Oura prsteň považujem za najlepšie riešenie z hľadiska pomeru komfort nosenia/presnosť merania. Výhodou je takisto to, že v aplikácii Oura si môžete pozrieť konkrétne hodnoty HRV počas celej noci a tieto hodnoty porovnávať za dlhšiu dobu. HRV merajú aj niektoré konkurenčné zariadenia, avšak väčšinou ich zakomponujú do iných metrík a málokedy ich zdieľajú v surovej forme – tak, ako to robí Oura.

Mimochodom, ak tento článok číta športovec, ktorý pravidelne intenzívne trénuje a chce využiť HRV na optimalizáciu tréningového procesu, tak odporúčam vyskúšať kombináciu Oura Ring + aplikácia HRV4Training (k dispozícii pre Android aj iOS). Uznávam, že meranie HRV pomocou Oury predstavuje špecifický a pokročilý spôsob jej používania.

Bežným používateľom preto spočiatku odporúčam sledovať najmä skóre pripravenosti na deň (aj pri jeho vyhodnocovaní sa aplikuje HRV) a experimentovať s tým, ako sa bude meniť – a ako sa budete vy cítiť, keď upravíte niektoré zvyky z hľadiska konzumácie alkoholu, neskorej večere či (ne)dostatočnej aktivity. Niekedy naozaj stačí iba pravidelná krátka prechádzka.

Na základe mojich poznatkov môžem povedať, že skóre pripravenosti, ktoré mi Oura vyhodnocuje, často koreluje s tým, ako sa cítim. A výborné je, že sa postupne učím identifikovať premenné, ktoré mi pozitívne alebo negatívne toto skóre ovplyvňujú. Oura môže byť takisto užitočný nástroj, keď sa budete snažiť optimalizovať priestor a izbovú teplotu, kde spíte.

Aplikácia OuraZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Aplikácia Oura: Na screenshotoch môžete vidieť dáta, ku ktorým sa viete dostať v mobilnej aplikácií a zobrazujú trendy viacerých premenných

Oura Ring 2 vs. konkurenčné inteligentné hodinky a fitness náramky

Oura Ring 2 používam tri mesiace spoločne s inteligentnými hodinkami Garmin Venu 2, ktoré sú výrazne lepšie z hľadiska celodňového monitorovania zdravia a pokročilej analýzy cvičenia a aktivity.

Garmin Venu 2 takisto disponujú pokročilou analýzou spánku s vyhodnotením spánkového skóre a tipmi, ako zlepšiť spánok. Všimol som si, že Garmin v rámci spánkového skóre berie do úvahy aj regeneračnú zložku spánku – tú Oura Ring vyhodnocuje samostatne v rámci pripravenosti na deň. A samotnú pripravenosť si v prípade Garmin hodiniek vyhodnocujem pomocou funkcie Body Battery.

Hodnota mojej Body Battery obvykle koreluje s tým, čo hovorí Oura v rámci pripravenosti na deň. Drobné odchýlky by sa našli, avšak na závažnejšie problémy, ako môže byť neskorá večera, ktorá mi nezapasovala a organizmus s ňou bojoval polku noci, ma upozornia obe zariadenia spoľahlivo. Mimochodom, aj Garmin Venu 2 vám prezradí hodnotu HRV – avšak iba v manuálnom režime, v rámci funkcie Snímka zdravotného stavu. Hodinky Garmin Forerunner 255 a 955 však merajú HRV aj počas spánku.

Oura Ring 2 som počas dlhšej doby používal aj v kombinácii s fitness náramkom Fitbit Charge 5. Ten takisto vyhodnocuje variabilitu srdcového tepu, zmenu telesnej teploty a jeho algoritmy na analýzu spánku patria k tomu najlepšiemu na trhu – minimálne podľa meraní rakúskeho vedca, ktorý pod menom The Quantified Scientist zdieľa na YouTube svoje poznatky z porovnávania nositeľných zariadení s medicínskymi prístrojmi.

Oura Ring 2, Garmin Venu 2 / Garmin Forerunner 255 aj Fitbit Charge 5 mi veľakrát poskytli veľmi podobné až identické výsledky. Zopár odchýlok sa počas niektorých dní našlo, avšak nešlo o nič hrozné. Faktom je, že oceňujem mobilnú aplikáciu Oura, ktorá je prehľadná a intuitívna a z hľadiska edukácie používateľa pravdepodobne najlepšia na trhu.

Ak by som si zo spomenutej trojice zariadení musel vybrať iba jedno, ktoré budem používať, boli by to hodinky Garmin Venu 2 Garmin Forerunner 255. Tie sú z tejto trojice najviac všestranné. Oura Ring 2 nie je vhodné zariadenie na monitorovanie cvičenia a Fitbit Charge 5 má nedostatky z hľadiska GPS – nehovoriac o tom, že vyžaduje predplatné Fitbit Premium pre prístup k pokročilým dátam.

Bez ohľadu na to, kombinácia Garmin Venu 2 + Oura Ring 2 má baví a už čoskoro upgradnem na kombináciu Garmin Venu 2 + Oura Ring 3. Toto porovnanie bude ešte atraktívnejšie, nakoľko nová Oura má vo výbave senzory a funkcie na celodňové monitorovanie zdravia a na meranie tepu aj počas cvičenia.

Oura Ring 2Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Oura Ring 2: Všimnite si hrúbku prsteňa a striešku, ktorá je typická pre dizajn Balance. Ten už v prípade tretej generácie nie je k dispozícii

Oura Ring 2 vs. Oura Ring 3

Oura Ring 2 a 3 sú z hľadiska dizajnu a konštrukcie prsteňa identické zariadenia. Jediným rozdielom je absencia dizajnu Balance (prsteň má v strede hrot) – tento dizajn bol dostupný pre Ouru Ring 2, avšak tretia generácia bude k dispozícii iba v dizajne Heritage (pozrite si ho na fotkách na oficiálnom webe).

Čo sa technologickej výbavy týka, Oura Ring 3 má vo výbave až 3× toľko senzorov, ako druhá generácia. Tie umožňujú meranie tepu počas dňa a cvičenia, meranie okysličenia krvi SpO2 a pokročilé meranie tepu počas noci s vyhodnocovaním variability srdcového tepu a dýchania. Oura takisto zlepšila meranie teploty a sľubuje zlepšený algoritmus na monitorovanie spánku, ktorý by mal byť najlepší na trhu v segmente nositeľných zariadení. K dispozícii bude na jeseň 2022.

Na druhej strane, Oura Ring 3 vyžaduje predplatné, aby ste mohli naplno využívať potenciál prsteňa a pristupovať ku všetkým nameraným dátam. Polročné predplatné zadarmo je súčasťou každého nového prsteňa, následne si Oura bude pýtať mesačný poplatok vo výške 5,99 eur. Je to podobne ako v prípade Fitbit zariadení a niekoho to môže odradiť od kúpy.

Oura Ring 2 bude aj naďalej naplno fungovať bez predplatného. Platené členstvo sa vzťahuje iba na Ouru 3. Druhú generáciu si však už priamo od výrobcu nekúpite, takže ak ju chcete, treba kupovať z druhej ruky – predpokladám, že by nemal byť problém kúpiť prsteň za 100 až 150 eur z druhej ruky. Pre niekoho to môže byť dobré riešenie, ako sa s Ourou zoznámiť.

Pri kupovaní Oura Ringu 2 z druhej ruky však odporúčam, aby ste si u predávajúceho overili stav batérie. Niektoré prstene degradujú pomerne rýchlo z hľadiska výdrže na jedno nabitie a môže to spôsobiť zbytočné komplikácie. Rovnako je dobre spýtať sa na dátum kúpy prsteňa a ak je to možné, vybrať si skôr novší prsteň ako takmer 2-ročný.

Oura Ring 2Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Oura Ring 2 je nástroj, ktorý vám môže pomôcť zoptimalizovať vašu energiu počas dňa. Nebude to však jednoduchá cesta a záleží iba na vás, či ste ochotný obmedzovať sa z hľadiska neskorého večerania alebo alkoholu

Verdikt

Oura Ring 2 je zaujímavé zariadenie a atraktívna alternatíva k inteligentným hodinkám a fitness náramkom. Inteligentný prsteň však nie je pre každého – absencia funkcií na celodňové monitorovanie tepu či meranie tepu pri cvičení (v prípade Oura Ring 2) môže byť pre niekoho veľkým nedostatkom.

Na druhej strane, tento prsteň môže osloviť ľudí, ktorí hľadajú zariadenie na monitorovanie spánku, avšak odmietajú spať s hodinkami či fitness náramkom na ruke, pretože je im to nepohodlné. Prsteň by pre nich mohol predstavovať schodnejšiu alternatívu.

Na prsteni z hľadiska monitorovania tepu a ďalších parametrov oceňujem, že má pevný tvar, ktorý optimálne objíma váš prst a to by malo zabezpečovať vysokú presnosť merania. V prípade náramkov a hodiniek sa môžu objaviť drobné alebo väčšie odchýlky, keď máte remienok nastavený voľnejšie a zariadenie vám počas noci (ale aj dňa) doslova behá po ruke.

A ak vás koncept tohto zariadenia zaujal a premýšľate, či si kúpiť Ouru 2 alebo 3 – osobne by som zvážil aj ponuku prsteňov druhej generácie z druhej ruky (napr. cez skupinu OURA CZ/SK uživatelé na Facebooku). Ako som už spomenul, nemal by byť problém kúpiť takýto prsteň za relatívne nízku cenu. Overte si však stav batérie.

Treba si takisto uvedomiť, že Oura Ring 2 (a aj 3) je vo svojej podstate iba nástroj a záleží najmä na vás, či dokážete efektívne využiť dáta, ktoré bude merať alebo nie. Niektorým používateľom môže pomôcť zlepšiť život pomerne rýchlo. Niektorí ľudia ho však budú používať a ani po roku sa v ich správaní či živote nič nezmení.

Cena: cca 100 až 150 eur z druhej ruky (Oura Ring 2), resp. od 314 eur + 15 eur poštovné za Oura Ring 3 (50 eur zľava cez tento odkaz)

Zapožičal: Prsteň som si zakúpil

  • Oura Ring 2Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Oura Ring 2Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Oura Ring 2Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Oura Ring 2Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Oura Ring 2Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Oura Ring 2Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Oura Ring 2Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Oura Ring 2Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Oura Ring 2Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Oura Ring 2Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Oura Ring 2Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Oura Ring 2Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Páči sa nám

  • nízka hmotnosť a štýlový dizajn
  • komfort nosenia
  • prístup k detailným dátam, ako je HRV počas celej doby spánku
  • prehľadne spracovaná mobilná aplikácia
  • systém hodnotenia pripravenosti, spánku a aktivity zrozumiteľne vysvetľuje, ako zlepšiť svoje návyky
  • prsteň vám odporučí čas, kedy by ste mali ísť spať
  • slušná výdrž batérie
  • možnosť importovať údaje o cvičení z iných nositeľných zariadení cez Apple Health
  • zaznamená aj zdriemnutia počas dňa (dlhšie ako 15 minút)
  • atraktívna cena pri kúpe z druhej ruky

Nepáči sa nám

  • tep a ďalšie parametre meria iba v noci a počas dlhšieho oddychu
  • veľmi základné monitorovanie aktivity (iba na základe akcelerometra)
  • niektoré prstene môžu pomerne rýchlo degradovať z hľadiska životnosti batérie
  • niekomu môže prekážať hrúbka prsteňa

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit