Pripravovaná séria iPhone 16 používateľov niektorými špecifikáciami nepoteší.

Smartfóny od spoločnosti Apple si dlhodobo držia svoj štandard. Dizajn telefónov je už niekoľko rokov len s minimálnymi zmenami a špecifikácie sa tiež držali na približne rovnakej úrovni. Veľkú revolúciu však odštartovala séria iPhone 14, ktorá ponúkla namiesto širokého výrezu pre selfie fotoaparát len širší výrez a prvok Dynamic Island. Na tomto trende stavala potom aj séria iPhone 15, ktorá navyše pridala aj konektor USB-C pre nabíjanie.

Vylepšenia v smartfónoch očakávame aj budúci rok, teda v sérii iPhone 16. Táto séria smartfónov je už pochopiteľne v príprave, aby v septembri 2024 bola plne pripravená na svoje predstavenie. Viaceré úniky a špekulácie pritom poukazujú na výbavu týchto modelov a ako sa zdá, modelový rad označený číslovkou šestnásť neprinesie vylepšenie v oblasti, na ktorú používatelia čakajú už pár generácií.

iPhone 16 si má ponechať 60 Hz displej

Vyššia hodnota obnovovacej frekvencie displeja je prítomná aj v lacnejších Android smartfónoch minimálne na úrovni 90 Hz. Spoločnosť Apple však aj vo svojich prémiových telefónoch ponúka stále 60 Hz displeje, čo nie každého úplne teší. 120 Hz displeje môžu využívať len používatelia modelov s prívlastkom Pro, resp. Pro Max. Základný model však stále ponúka len 60 Hz obnovovaciu frekvenciu, čo v jeho cenovej úrovni nie je štandardom.

iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15

Rovnakým smerom sa má uberať aj model iPhone 16, ktorý má opäť ponúknuť len 60 Hz displeje. Na 60 Hz má zostať aj model iPhone 16 Plus, ktorý ponúkne rovnakú výbavu ako základný model s jediným rozdielom. Veľkosť uhlopriečky jeho displeja bude o niečo väčšia.

Z únikov teda aktuálne vychádza, že základný iPhone 16 bude disponovať 6,12-palcovým 60 Hz LTPS displejom. Verzia s prívlastkom Plus zasa ponúkne 6,69-palcový 60 Hz LTPS displej.

Pro verzie na tom budú o niečo lepšie

V prípade modelov iPhone 16 Pro, resp. Pro Max sa očakáva celkové vylepšenie komponentov a displej si taktiež prejde vylepšením. Tak ako aj tento rok, displeje v Pro verziách budú typu LTPO, teda s možnosťou adaptívnej obnovovacej frekvencie medzi 1 Hz a 120 Hz. Model iPhone 16 Pro pritom podľa posledných informácií ponúkne displej s veľkosťou 6,27 palcov, teda veľkosťou sa odlíši od základného modelu.

Smartfón s označením iPhone 16 Pro Max má zasa siahnuť po displeji s veľkosťou uhlopriečky 6,86 palcov. V prípade všetkých modelov série pritom máme nájsť aj Dynamic Island, teda Apple opäť ponúkne širší výrez pre selfie fotoaparát.

Zdroj: andro4all.com, X (@tech_reve)

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.