Apple predstavil iPhone 7, hodinky Apple Watch Series 2 a slúchadlá AirPods.

Tlačová konferencia spoločnosti Apple sa niesla vo veľkom štýle. Apple predstavil kopu noviniek, niektoré fakty však taktne zamlčal. Ak zvažujete kúpu iPhonu 7, mali by ste o nich vedieť. V niektorých prípadoch môžu ovplyvniť vaše rozhodovanie.

Páči sa vám farba Jet Black? Potom zabudnite na 32 GB verziu

iPhone 7 je dostupný v novom farebnom prevedení – v čiernej lesklej farbe, ktorá pripomína piano. Tento farebný variant sa však nebude predávať vo verzii s 32 GB úložiskom. Minimálne počas spustenia predaja, Apple možno svoje rozhodnutie časom prehodnotí.

jet_black_3_nowat

Jet Black verzia aktuálne neponúka 32 GB verziu

Jet Black variant je náchylnejší na poškriabanie

Pre niekoho horšou správou, ktorá súvisí s novým farebným variantom, je fakt, že iPhone 7 v prevedení Jet Black je náchylnejší na poškriabanie. Preto by ste ho mali nosiť v ochrannom obale. Informuje o tom samotný výrobca, ktorý to udáva v popise produktu. Pri ostatných farebných verziách toto upozornenie nenájdete.

jet_black_2_nowat

jet_black_nowat

Odolnosť IP67 je super, ale záruka sa na ňu nevzťahuje

Apple na oficiálnej stránke produktu informuje, že bežné používanie iPhonu 7 môže eventuálne oslabiť jeho odolnosť voči prachu alebo vode. A pokiaľ sa vám náhodou telefón pokazí kvôli tomu, že ho nechtiac polejete alebo utopíte, záruka vám nepomôže. Na druhej strane, rovnaké stanovisko má aj Sony, takže je to určitá forma ochrany výrobcu voči zneužívaniu tejto vlastnosti telefónu. Odolnosť voči vode teda počas používania iPhone 7 zbytočne nepokúšajte.

iphone_ip67_nowat

iPhone 7 Plus má iba 2-násobný optický zoom, inú mierku optického priblíženia nepoužijete

Ak ste o novom iPhone už čítali, potom pravdepodobne viete, že verzia Plus má duálny fotoaparát, ktorý ponúka 2-násobný optický zoom. Ten však môžete využívať iba s mierkou priblíženia 2×. Nič medzi 1× a 2× si nenastavíte. Dáva to zmysel, keďže objektív fotoaparátu sa nemá ako fyzicky pohybovať. Telefón takisto ponúka digitálny zoom s až 10-násobným priblížením.

iphone_7_keynote_38

Je o trochu ľahší ako predchodca

Hoci sú rozmery telefónov iPhone 7 a 6s, resp. 7 Plus a 6s Plus rovnaké, novinky sú 4 – 5 gramov ľahšie. iPhone 7 váži 138 gramov, verzia Plus je o 50 gramov ťažšia.

iphone_7_rozmery_hmotnost

Dlhšie vydrží… ale aj kratšie

Apple sa chválil, že iPhone 7 ponúka o 2 hodiny dlhšiu výdrž v porovnaní s predchodcom. Platí to v prípade surfovania na internete a sledovania videa. Výdrž pri telefonovaní však ostáva rovnaká. V prípade Plus verzie je dokonca kratšia o 3 hodiny. Aj hudbu budete počúvať na novom iPhone o 10 hodín kratšie (o 20 hodín v prípade Plus verzie) na jedno nabitie v porovnaní s predchodcom. Je to však dané tým, že Apple predpokladá použitie bezdrôtových slúchadiel.

iphone_7_keynote_47

Hudbu môžete počúvať aj počas nabíjania

Apple miluje redukcie. Pamätáte sa na uvedenie nového MacBooku s jedným USB-C portom? Na trhu sa následne objavili redukcie, aby ste získali aj ďalšie potrebné konektory. Teraz sa situácia opakuje. Za 40 eur si môžete kúpiť adaptér, pomocou ktorého môžete telefón nabíjať a zároveň počúvať hudbu pomocou slúchadiel s 3,5 mm jackom. No nekúp to.

applelightningdock_nowat

Nevie sa rýchlo nabíjať

Technológia rýchleho nabíjania je čoraz bežnejšou súčasťou smartfónov strednej triedy. Vlajková loď Applu ju však stále neponúka. Takže o rok, Apple?

iphone_7_titulka_kolekcia_nowat

Má 2 GB a 3 GB RAM

Apple o tom počas konferencie nehovoril a nenájdete to ani na oficiálnej webovej stránke. Viaceré zdroje však potvrdili dohady o tom, že základná verzia iPhonu 7 ponúkne 2 GB operačnú pamäť. iPhone 7 Plus má vo výbave prvýkrát až 3 GB RAM.

iphone_7_keynote_46

Slúchadlá AirPods nie sú odolné voči vode

Apple predstavil nové slúchadlá AirPods, ktoré sú bezdrôtové a vyzerajú ako miniatúrne fény na vlasy. Tieto slúchadlá sa budú pravdepodobne ľahko strácať, ak si na ne nedáte pozor. Ich nevýhodou je aj absencia odolnosti voči vode. Treba si preto dať pozor na dážď a eventuálne aj pot, ak by ste ich chceli nosiť počas behania.

iphone_7_keynote_45

Keramické Apple Watch Series 2 stoja viac ako najdrahší iPhone

Apple ukázal svetu nové hodinky Apple Watch Series 2. Tie budú dostupné aj v novom prevedení s keramickým telom, ktoré je podľa výrobcu 4-krát odolnejšie ako nehrdzavejúca oceľ. Cena tohto modelu však začína na úrovni 1400 eur, čo je o 1000 eur viac ako základný model hodiniek.

iphone_7_keynote_19

Zdroj: Mashable

Prečítajte si aj:

Minúta po minúte: Apple predstavil iPhone 7, Apple Watch 2 a ďalšie novinky

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit