Dennodenné a skutočne aktívne používanie nového iPhonu 10 ma „donútilo“ napísať tento článok, ktorý nie je klasickou recenziou, ale zostavou najdôležitejších poznatkov z praxe  

Na úvod jedna krátka úvaha – je zaujímavé prizerať sa na zarytú komunitu applistov, iOvečiek a podobných zoskupení, ktoré vidia takmer každú novinku od Apple v tom najlepšom svetle. Ak by ste v ich hodnotení (náhodou) čakali výraznejšie negatíva a kritiku, tak to sa skôr dočkáte kocky masla za 20 centov. Samozrejme, česť výnimkám a objektívnym hodnoteniam.  

Aby sme sa nestratili hneď na začiatku, tak i ja sám patrím medzi aktívnych, miestami aj nadšených používateľov Apple zariadení, ale v žiadnom prípade sa nepovažujem za iOvečku, ktorá poslušne spapá každé jabĺčko z Cupertina. To nie! Keďže Apple nastavil „user experience“ príliš vysoko, tak vysoké nároky mám i ja, ako používateľ. To by malo platiť pre každého. Apple je technologický gigant, ktorý nám neposkytuje iba zariadenie na používanie, ale zariadenie, z ktorého máme zážitok a povedzme, že občas aj nejakú emóciu. Tá môže byť príjemná, ale i nepríjemná, ako inak.

iPhone (10) X (ďalej „Xko“) som používal ako primárne a jediné zariadenie celý december. Samozrejme, rukami mi prešli aj obe osmičky. Ako osobné zariadenie používam už rok iPhone 7 Plus, od ktorého sa väčšina mojich pocitov odvíja. Nebudem však porovnávať zariadenia ako také, ale iba použité technológie a to, akým spôsobom sa znížil/zvýšil komfort používania, čo je lepšie a naopak, načo si treba zvykať.

Face ID  

V prvom rade – Nie, skutočne nechcem za každých okolností dvíhať telefón zo stola alebo robiť akrobatické kúsky, aby som telefón odblokoval a mohol zapnúť napr. kalkulačku a počítať. Apple je spoločnosť, ktorá vyrába skvelé zariadenia s intuitívnym ovládaním, čo sa v konečnom dôsledku mení na príjemnú emóciu. Pri Xku s FaceID to platí tiež, ale v pomere 80:20. V 80% je FaceID výborné a pohodlné riešenie, ktoré nemá obdoby, ale v zvyšných 20% je nepraktické a pomalšie ako TouchID. Teda, pomalšie je stále a dokonca nás Apple donútil robiť namiesto jedného kroku takmer tri.

Prečo tri kroky? No lebo musím telefón zobudiť (zdvihnúť, poklepať, stlačiť tlačidlo napájania), naviazať očný kontakt a swipnúť po displeji. Nutnosť nadviazať očný kontakt sa dá vypnúť, ale stále musí TruDepth kamera zaregistrovať celú vašu tvár, aby sa telefón odomkol, v opačnom prípade musíte zadať heslo. V niektorých prípadoch je to nepohodlné a nepraktické. Zariadenie s TouchID – položím prst na snímač, pričom zároveň zatlačím tlačidlo a môžem vykonať potrebnú činnosť.

„Verím, že v blízkej budúcnosti sa TrueDepth kamera a zostava špičkových snímačov využije aj na ovládanie telefónu vzdialenými gestami, nie len na vytváranie hovienkových Animoji“

FaceID je trošku nepohodlné aj v aute, keď máte telefón v stojane a v mnohých iných prípadoch. Taktiež nie vždy chcem, aby niekto videl, že som odblokoval telefón. Trápilo ma aj to, že telefón odblokujem iba vo vertikálnej polohe, ak ho mám horizontále, musím ho otočiť a odblokovať alebo si ľahnúť na stôl a prispôsobiť sa mu :). Keď vie TrueDepth kamera nasnímať tvár vertikálne, tak sa stým mohli vývojári pohrať ešte viac, aby to dokázala aj horizontálne.

FaceID je (vraj) bezpečnejšie ako TouchID. Ále, prosím ťa, Tim, aká je pravdepodobnosť, že stretnem človeka (alebo ho niekto vyhľadá?) s totožným odtlačkom prsta alebo s takým istým „skeletom“ tváre? Je to jedno, ak niekto veľmi chce, tak vás donúti ten telefón odblokovať. Z pohľadu bezpečnosti by sa o tom dalo písať veľa, ale predpokladám, že nikto nemá v poznámkach svojho iPhonu unikátne kódy k atómovým hlaviciam.

Všetky osobné/firemné dáta sú cenné a v prípade iPhonu aj veľmi dobre zabezpečené, ale niekedy sa to na prezentáciách príliš preháňa. Takže, FaceID je skutočne unikátny systém biometrického zabezpečenia iPhonu, ktorý funguje perfektne, ale je (zatiaľ) pomalší a má svoje slabé stránky. Výhodou však je, že FaceID sa učí a neustále vás spoznáva.

Gestá v dobrom i zlom

Apple úplne zmenil zaužívaný systém ovládania iPhonu, ktorý dôverne poznáme. Pochváliť však treba to, že sa mu to podarilo excelentne. Na gestá sa dá zvyknúť takmer okamžite a fungujú výborne. V spodnej časti displeja, pod dokom, je pomocná čiara, ktorá upozorňuje na miesto, kde je potrebné potiahnuť nahor (ďalej „swipnúť“), čo je gesto nahradzujúce homebutton. Ale! Z niektorých jednoduchých krokov sa stali zložitejšie a niekedy aj nedomyslené.

Odblokovanie, ako som spomenul vyššie, s pomocou TouchID bol jeden krok, s gestami a FaceID sú to tri kroky. Po druhé – vstup do multitaskingu a následné vypnutie niektorých aplikácií vyžaduje swipnúť odspodu hore a chvíľku podržať alebo swipnúť smerom doprava. Následne ste v ponuke multitaskingu. Ak však chcete aplikácie vypnúť, je potrebné podržať na niektorej z nich prst a následne vypínať. S TouchID – dva rýchle kliky na tlačidlo a vypínam aplikácie, tak jednoduché.

Šípka ukazuje na dok a hneď pod ním je vodiaca čiara

Nebolí vás kĺb na palci? Tento poznatok je skutočne individuálny a nemusí postihovať každého používateľa. Každopádne, displej Xka je viac natiahnutý (slížový trend), pričom spodná hrana je príliš nízko a vrch príliš vysoko. To je pochopiteľné, ale tým pádom musíte podstatne viac naťahovať prsty, resp. palec alebo používať telefón dvomi rukami. Ja som naučený na jednoručné používanie a po mesiaci som začal cítil zvláštne trhanie na palci. Neustále naťahovanie sa za ovládacím centrom a notifikáciami alebo swipovanie odspodu má svoje nevýhody. Alebo mám telefón v ruke príliš často? Je to možné a tento poznatok a netýka iba Xka, ale aj iných slížových smartfónov :)“.

Obrazovka sa dá aj zmenšiť (funkcia -Dosah), aby bolo ovládanie jednou rukou pohodlnejšie, ale popravde, toto ma veľmi nebaví a nie je to podľa mojich predstáv. Na Xku zmenšíte, resp. znížite obraz swipnutím v strede doku, čo ale vyžaduje prax, aby ste sa do toho miesta vždy trafili. Aj v tomto prípade je funkcia dosah s TouchID jednoduchšia, dvakrát klepnete na homebutton a obraz je dole.

Ešte by som dodal, že výbornou funkciou je prepínanie medzi aplikáciami jednoduchým swipnutím vpravo/vľavo na vodiacej čiare pod dokom. Ovládanie gestami hodnotím ako dobre premyslené riešenie, na ktoré sa dá veľmi ľahko adaptovať. Avšak, ako som spomenul, nachádza sa tu aj niekoľko nedomyslených riešení.

Kvôli ovládaniu gestami sa zmenilo aj niekoľko iných funkcií, ako napr. vypínanie telefónu alebo vytváranie snímok obrazovky. Ak chcete telefón vypnúť, je nutné použiť kombináciu dvoch tlačidiel: napájanie + zníženie hlasitosti. Snímku obrazovky vytvoríte súčasným stlačením tlačidla napájania + tlačidla zvýšenia hlasitosti. Dlhé podržanie tlačidla napájania aktivuje Siri. K týmto zmenám nemám žiadne výhrady, práve naopak, sú plne vyhovujúce.

Zmena dizajnu

Niekomu sa páči, inému zas nie. V tomto smere sa každému používateľovi vyhovieť nedá a každý výrobca to robí tak, aby telefón dobre vyzeral, ale vzápätí musí mať implementované všetky nové technológie, čomu sa musí prispôsobiť aj konštrukcia. Popravde, pri posledných špekuláciách pred predstavením som v kútiku duše stále dúfal, že ten dizajn je iba „fake“ a že toto by Apple v žiadnom prípade nevyrobil, nestalo sa, Apple to vyrobil.

Sú tu výrezy (notch), a tiež vertikálne uložená dvojica snímačov, ktorá podstatne vystupuje z konštrukcie. V konečnom dôsledku na tieto neduhy po týždni zabudnete. A že sa kýve telefón na stole? To je ako čo za argument? Hlúposť, pokiaľ je ten fotoaparát špičkový, čo aj je, tak mi to vystúpenie vôbec neprekáža a keď dáte na telefón akékoľvek kvalitné puzdro, tak bude telefón rovný ako vodováha.

„Neviem, či je to iba môj problém, ale vďaka novej konštrukcii som v tme chytil Xko takmer vždy naopak. Áno, hnevalo ma to :).“

Čo sa týka hrubej konštrukcie, tak chválim rám z ocele, ktorý vyzerá výborne. Zadná časť zo skla mi až tak nevyhovuje, nakoľko je príliš náchylná na rozbitie a neuveriteľne sa ten telefón šmýka. Sklo je použité kvôli bezdrôtovému nabíjaniu, ale to by som oželel. Páči sa mi aj predĺžené tlačidlo napájania, ktoré je veľmi ľahko hmatateľné. Zostatok prvkov je na svojom obvyklom mieste.

iPhone X je odolný voči vode a prachu (IP67), ale keď ho utopíte, reklamovať ho nechoďte, s týmto vás ihneď otočia. Hmm, tak je odolný alebo nie je? Ak chcete Xko využívať skutočne naplno a veľmi ho nešetriť, odporúčame platenú službu AppleCare, ktorá vám v prípade poškodenia zaručí nový telefón (výmena kus za kus), a to až dva krát v priebehu dvoch rokov. Samozrejme, je tam viac aspektov a o tejto službe si povieme viac v inom článku.

Nový displej – tvar, veľkosť, ale aj technológia.

Apple po prvýkrát v histórii použil displej s OLED technológiu, ktorý nazýva Super Retina HD. Ten má veľkosť 5,8-palca a vypĺňa takmer celú prednú plochu zariadenia. Rámiky sú, ale iba minimálne. Displej má vysoký dynamický rozsah a skutočne verné podanie farieb (+ podpora obsahu s HDR vo formáte Dolby Vision a HDR10). Nie sú to len tvrdenia Applu, aj samotní používatelia zhodnotili, že ide o najlepší OLED displej použitý v telefóne.

K tomuto názoru sa pridávam aj ja, je skutočne výborný, ale klasický Retina LCD mi vyhovuje tiež. Otázkou je jeho životnosť, o ktorej je zatiaľ nerelevantné hovoriť, to ukáže až čas. OLED displej má veľa výhod, ale aj niekoľko nevýhod. Samozrejmosťou sú výborné pozorovacie uhly, výborná čitateľnosť a krásne farby. Ak sa pozriete na displej pod určitým uhlom, tak má nádych zelenkastej alebo modrastej farby, to však nie je vada, iba poznatok.

Čo mi však prekáža viac a postrehol som to už po týždni, je vyššia záťaž pre oči. OLED displej pri znižovaní jasu, najme v spodnej tretine, jemne bliká, čo za bežných okolností nevidíme, ale zaťažuje to náš zrak. Môžu vás z toho bolieť oči alebo aj hlava. Spomeniem aj funkciu TrueTone (prispôsobovanie farieb podľa okolitého svetla), ktorá keby chýbala, asi by si množstvo používateľov ani nevšimlo a osobne by mi nechýbala vôbec. Problém s ňou však nemám žiadny. TruTone sa nachádza aj v iPhone 8/8 Plus.

Ešte niečo k veľkosti displeja a využiteľnosti samotnej plochy. Xko má síce 5,8-palcový displej, ale zobrazovaciu plochu nevyužíva za každých okolností najefektívnejšie. Na prácu mi stále viac vyhovuje, síce o niečo kratší, ale širší displej Pluskových modelov. V určitom výpočte je samotná zobrazovacia plocha Pluskových modelov stále efektívnejšia.

Aby som nezabudol, rohy, resp. výrez vo vrchnej časti displeja Xka (tzv. notch) je využitý v celku efektívne. V rohoch sa zobrazuje (vľavo) čas (vpravo), sila signálu, Wi-Fi a stav batérie – BEZ PERCENT. Prečo? No nie je tam predsa miesto, ale ja by som ich tam chcel. A určite nie som sám. Viete ako sa hovorí, keď sa niečo chce, tak sa to dá. Percentá je vidieť po stiahnutí ovládacieho centra, ale to je nepraktické. Na zostávajúcu kapacitu batérie sa lepšie pozerá v percentách. Tá ikona mi je ukradnutá, radšej mohli byť iba percentá :).

Táto „elegantná“ ikona je ako vtip? To sa nedalo premyslieť trošku inak, aby viac sedela do prostredia?

Ešte maličkosť. S novým tvarom displeja prišiel aj nový problém s prispôsobením aplikácií na túto plochu. Vývojári však nezaháľajú a čoraz viac aplikácií je pre displej Xka prispôsobených. Problém, resp. to, že by mi neprispôsobené aplikácie nejak extrémne prekážali sa objavil iba zriedka. Prispôsobenie je nutné aj pri sledovaní video obsahu, buď nevyužijete celú plochu displeja alebo si obsah zväčšíte, pričom vám doňho bude zasahovať výrez. Toto nie je celkom domyslené. Osobne sa mi nepáčia ani zaoblené rohy displeja, nie len v prípade Xka. Chcel by som pravouhlé rohy, ale z pohľadu efektivity využitia plochy to nie je možné.

Skvelý fotoaparát, ktorý patrí k špičke. Jednoznačne!

Dvojica snímačov na zadnej strane dostala do vienka viaceré vylepšenia. Xko má totožný fotoaparát s iPhonom 8 Plus, akurát teleobjektív má lepšiu svetelnosť (f/2.4) a OIS (optickú stabilizácia obrazu), čo je vo výsledku vidieť. Vo všeobecnosti sú však fotografie Xka a 8 Plus takmer identické. V porovnaní s predchodcom, iPhone 7 Plus, je rozdiel viditeľný, ale nie tak zásadný, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. S Xkom som fotografoval a natáčal videá skutočne intenzívne, ale to je u mňa už asi pravidlom, mám rád „mobile photography“.

Nemal som to síce v pláne, ale Xko som vystavil záťažovému testu, v ktorom prekvapivo zlyhávalo a ani kombinácia špičkového hardvéru/softvéru si v tomto prípade nevedela rady. Xko (aj 8 Plus) ponúka nové režimy zhotovovania portrétov, ktoré ešte nie sú dokonalé (beta verzia), ale konkurenciu nemajú. Správny orez objektu a rozostrenie pozadia mu dávajú zabrať a nie vždy je to podľa predstáv.

Portrét zhotovený zadnou kamerou

Musíme si však uvedomiť, že ide o telefón s malým snímačom, nie o zrkadlovku. Aj za takéto portréty si Apple zaslúži pochvalu a verím, že sa to niekoľkými aktualizáciami ešte zlepší. Vráťme sa však k zlyhaniu. Keďže je tvorenie portrétov s Xkom zábava a výsledky sú zväčša výborné, tak som sa rozhodol, že si spravím rodinný album z portrétov, ktoré vytvorilo Xko.

Začal som fotiť a po približne 20. portréte (režim pódiové svetlo) začalo Xko štrajkovať a fotoaparát nechcel spolupracovať. Po zosnímaní portrétu softvér nedokázal oddeliť pozadie od objektu, dookola prebiehalo spracovávanie, zariadenie sa začalo nadmieru prehrievať a po vypnutí fotoaparátu bol celý systém zblbnutý a spomalený. Až po chvíľke som mohol pokračovať ďalej, ale vrátilo sa to opäť a ešte skôr. Až po polhodine oddychu sa Xko spamätalo a začalo pracovať správne, samozrejme, iba do momentu, kým som nezačal fotiť veľa portrétov za sebou. K hlavnému snímaču (28mm) ešte dodám, že som občas spozoroval neefektívne zaostrovanie.

Teleobjektív (56mm) dostal optickú stabilizáciu obrazu, ktorá je skutočne poznať. A to nie len pri dvojnásobnom bezstratovom priblížení, ale aj pri maximálnom 10 násobnom priblížení, ktoré osobne dosť často využívam. K prednej kamere iba toľko, že je najlepšia na trhu. Vďaka TrueDepth snímaču môžete vytvárať aj selfie portréty, ktoré dokážu fotografiu zaujímavo oživiť o dodať je šmrnc. Nezabúdam ani na tvorbu videa. Ak používate na natáčanie videí výhradne smartfón, tak Xko je jednou z TOP možností. Kamera dokáže nahrávať 4K video so 60 fps, a tiež spomalené Full HD video s 240 fps. Z prednej kamery lezie poctivé Full HD video. Na záver kapitoly iba toľko, že v 90% sa tento fotoaparát správa bezproblémovo a výsledné fotografie si zamilujete.

„Nezabúdajte nato, že procesor A11 Bionic využíva umelú inteligenciu, vďaka ktorej sú fotografie lepšie, zariadenie sa efektívnejšie učí vašim návykom, spoznáva vás (FaceID), rozšírená realita dostala úplne iný význam a všetky procesy sú takpovediac inteligentnejšie.“

Výkon procesoru A11 Bionic je neskutočný, ale využijeme ho?

V určitých oblastiach určite (rozšírená realita), ale pravdou je, že drvivá väčšina používateľov jeho potenciál nevyužije. Samozrejmosťou je, že po celú dobu používania som nemal s výkonom žiadny problém, a to ani pri skutočne náročných aplikáciách alebo hrách. Prechod medzi aplikáciami je rýchly a bezproblémový. Stále je to však iba stroj, ktorý môže za určitých okolností zlyhávať, na tom nie je nič nepochopiteľné.

iOS 11 rozoberať nebudem, nakoľko sme sa mu venovali už niekoľko krát. Aj napriek chybovosti je to najlepší iOS, s ktorým sa stal iPhone, nie len Xko, skutočným pracovným nástrojom a zariadením, ktoré sa dá viac prispôsobiť. K výkonu ešte dodám, že po opätovnom prechode na iPhone 7 Plus nemám pocit, že by som o niečo extra veľkého prichádzal. Obe zariadenia mi prídu rovnako rýchle a keď niekde stratíte sekundu (možno dve), tak verte, že si to vo väčšine prípadov ani nevšimnete. Názor, že Xko je výrazne rýchlejšie ako predchodcovia a že je to dokonca veľmi často poznať, je z môjho pohľadu čistý blud. Ak však zavŕtame do využitia rozšírenej reality, tak tam rozdiel bude poznať. 

Zvukový prejav

Už predchádzajúca generácia iPhonov disponovala dobre odladenými stereo reproduktormi, ktoré ponúkali veľmi dobrý zvukový prejav. Som rád, že Apple nezabúda na kvalitu zvuku, ktorý z ich telefónov vylieza a v tomto dobrom zvyku pokračuje. Odrazom toho je zvukové podanie Xka, ktoré je opäť o niečo lepšie a progres jednoznačne cítiť. Reproduktory hrajú o niečo hlasnejšie a zvukový prejav je v celom spektre hutnejší a o kúsok čistejší.

Tým nechcem povedať, že ide o reproduktory, ktoré ozvučia výrobnú halu, ale keď si pustíte film alebo obľúbenú skladbu, tak v normálnej miestnosti nemáte so zvukom najmenší problém. A keď nám už ten Apple (nie len Apple) vzal 3.5 mm jack konektor, tak na margo toho ponúkol aspoň kvalitnejší zvuk z reproduktorov. Výborne!

Nabíjanie

Áno, Xko ponúka možnosť rýchleho nabíjania, ale v balení rýchlonabíjačku nenájdete! Prekvapuje to ešte niekoho? Veď Apple nedáva nič len tak zadarmo, čo sa nám síce nemusí páčiť, ale už dlhé roky je to tak. Druhá vec je, že ak budete batériu permanentne nabíjať rýchlonabíjačkou, tak podstatne skôr stratí svoje vlastnosti, resp. kapacitu, ktorá sa bude znižovať rýchlejšie, ako pri nabíjaní s klasickou 1A nabíjačkou z balenia. Už si živo predstavujem tie kauzy po pol roku s rýchlonabíjačkami – „Apple začal dávať do zariadení nekvalitné batérie, ktoré strácajú kapacitu podstatne rýchlejšie o pod. nezmysly“.

Môj názor je taký, že Apple to má ošetrené veľmi dobre. Kto chce, rýchlonabíjačku si dokúpi a nabíja rýchlejšie, kto nie, nabíja nabíjačkou z balenia. Jednoducho nám dáva na výber, ale poukazuje, že pomalšie nabíjanie je z dlhodobého hľadiska výhodnejšie. A že to trvá takmer 3 hodiny? Nevadí, životnosť batérie vám to vráti. Môj iPhone 7 Plus má aj po roku výbornú výdrž batérie, čo sa o konkurencii s rýchlonabíjačkami povedať nedá. Faktom je aj to, že v dobe powerbánk je ďalšie rozoberanie tohoto „problému“ zbytočné.

Aby som nezabudol – Apple prišiel aj s horúcou „novinkou“, ktorá má názov bezdrôtové nabíjanie so štandardom Qi :). To je tu už niekoľko rokov, no Apple to tak „vyhajpoval“, že výrobcovia príslušenstva si na týchto nabíjačkách po rokoch konečne privyrobia. Jeden tip na záver, ak chcete nabíjať rýchlejšie a máte Macbook, nabíjajte iPhone pomocou neho. Je to niečo medzi klasikou a rýchlonabíjaním.

iPhone X

Apple tento rok ukázal, ako si predstavuje budúcnosť iPhonov. Z môjho pohľadu má Xko veľa nedostatkov, ale 5x toľko pozitív, ktoré z neho robia špičkové zariadenie na prácu, ale i zábavu. Osobne si však radšej počkám na druhú generáciu „skutočne nového iPhonu“, ktorá bude prepracovanejšia a verím, že veľa vyššie uvedených negatív sa vytratí. Nedá mi však nespomenúť fakt, že aj keď ide o špičkový telefón, tak cenová politika je skutočne prestrelená, a to minimálne rážou .50 Magnum :). Majte pohodový a úspešný nový rok 2018.

Telefón do testu zapožičal: Telekom

Prečítajte si aj:

Recenzia iPhone X: Skutočne nový iPhone

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE