Aké zlepšenia prináša najnovšia generácia robotického vysávača Roomba?

Roomba j7+ je najnovší zástupca prémiových robotických vysávačov značky iRobot. Priamo nadväzuje na model Roomba i7 a i7+ z roku 2019 a prináša niekoľko medzigeneračných zlepšení. Tie najdôležitejšie sú dve – rozmerovo menší odpadkový kôš v dokovacej stanici s funkciou automatického vyprázdňovania, avšak bez zmenšenia jeho objemu, a vyššia inteligencia navigácie robota s rozpoznávaním prekážok v domácnosti.

Roombu j7+ som otestoval a v tomto článku zhrniem kľúčové poznatky z môjho používania. Podobne ako v prípade predchádzajúcich robotických vysávačov značky Roomba, aj model j7 je dostupný v dvoch vyhotoveniach.

Roomba j7 je označenie samotného robotického vysávača vo verzii s dokovacou stanicou bez odpadkového koša. Roomba j7+ je označenie totožného robotického vysávača, avšak v základnom balení sa nachádza aj dokovacia stanica s odpadkovým košom a automatickým vyprázdňovaním.

Kompaktnejšia dokovacia stanica s odpadkovým košom

Technológiu automatického vyprázdňovania považujem za jedno z kľúčových zlepšení v segmente robotických vysávačov za posledné roky. Presvedčil ma o tom už model Roomba i7+ a následne som si tento názor utvrdil počas testovania ďalších robotických vysávačov rôznych značiek.

Automatické vyprázdňovanie citeľne zvyšuje používateľský zážitok a komfort robotického vysávania. Nemusíte totiž manuálne vysypať nádobku na prach z vysávača po každom (druhom) upratovaní, avšak stačí raz za dva-tri mesiace vymeniť vrecúško na prach v dokovacej stanici s odpadkovým košom.

iRobot v prípade Roomby j7+ zmenšil rozmery dokovacej stanice s odpadkovým košom. Tá je nižšia v porovnaní s Roombou i7+ či Roombou i3+ a túto novinku som ocenil. Robotický vysávač má totiž svoju základňu v mojej pracovni pod IKEA stolíkom a v prípade niektorých dokovacích staníc s odpadkovým košom som musel jeho umiestnenie prispôsobiť stanici vysávača.

V prípade Roomby j7+ sa mi však celá dokovacia stanica zmestí pod IKEA stolík. Potešiteľné je, že objem vrecúška na odpad sa nezmenil aj napriek menším rozmerom odpadkového koša – iRobot uvádza, že zachytí nečistoty z upratovania za obdobie 60 dní. Toto obdobie je individuálne a v niektorých domácnostiach budete meniť vrecúško možnože až raz za tri mesiace alebo menej často. Záleží na frekvencii vysávania a množstve prachu a inej špiny vo vašej domácnosti.

iRobot Roomba j7 sa predáva na Slovensku za 749 eur, verzia j7+ s odpadkovým košom stojí 999 eur. Osobne odporúčam priplatiť si za model s odpadkovým košom, avšak samozrejme závisí najmä od vášho rozpočtu.

iRobot Roomba j7+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iRobot Roomba j7+ disponuje kompaktnejšou dokovacou stanicou s odpadkovým košom. Ľavé vrecúško na fotke je náhradné, aby ste ho mohli v prípade potreby vymeniť. Drobný detail, ktorý poteší

Roomba j7+: Čo je nové?

Bez ohľadu na to, či si vyberiete základnú verziu j7 alebo verziu j7+ s odpadkovým košom – nasledujúce riadky, v ktorých budem hodnotiť samotný robotický vysávač, sú totožné pre obe verzie. Roomba j7+ má okrúhle telo s moderným a prémiovo pôsobiacim dizajnom. Samotná konštrukcia neprekvapí, všimnete si však pár zmien.

Na hornej časti tela sa už nachádza iba jedno tlačidlo a nie tri, ako tomu bolo doteraz. A zmenilo sa aj umiestnenie kamery. V prípade Roomby i7+ bola zabudovaná v hornej časti. Roomba j7+ ju má vpredu, čomu je prispôsobený aj výrez v nárazníku. Toto riešenie považujem za praktickejšie, nakoľko vysávač má lepší prehľad o tom, čo sa nachádza priamo pred ním.

iRobot do výbavy vysávača zakomponoval aj svetlo, pomocou ktorého si môže Roomba j7+ osvetliť priestor pred sebou. Aj toto zlepšenie chválim, nakoľko predchádzajúca generácia, Roomba i7+, môže mať niekedy menšie problémy zorientovať sa v tmavom prostredí. V prípade Roomby j7+ som si tento problém počas môjho testovania nevšimol.

Pri pohľade na vysávač zospodu je všetko po starom. Základom sú dve široké gumené kefy, ktoré sú optimalizované na vysávanie všetkých povrchov a navrhnuté tak, aby nenamotávali vlasy či chlpy – toto je jedna z výhod iRobot vysávačov, ktorú môžem potvrdiť na základe testov viacerých vysávačov Roomba v rôznych podmienkach.

Hlavné kefy dopĺňa bočná kefa na upratovanie v kútoch a pri stenách.

iRobot Roomba j7+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iRobot Roomba j7+

Zdokonalená navigácia pomocou kamery

Roomba j7+ je robotický vysávač, ktorý je navrhnutý iba na vysávanie. Neponúka teda funkciu mopovania, ako je tomu v prípade niektorých konkurenčných hybridných vysávačov. Robota nastavíte pomocou mobilnej aplikácie iRobot Home, ktorá je k dispozícii pre Android a iOS a slúži aj na úpravu nastavení, kontrolu histórie a správu uložených mapových podkladov.

iRobot Home považujem aj dnes za jednu z najlepších aplikácií pre robotické vysávače. Oceňujem na nej moderný a prehľadný dizajn a dôraz na kľúčové funkcie a nastavenia. Niektoré konkurenčné aplikácie majú podľa mňa až príliš veľa funkcií a nastavení, čo môže pôsobiť na používateľov mätúco. Detailné zhodnotenie aplikácie iRobot Home nájdete v mojom samostatnom článku, TU.

Roomba j7+ využíva navigáciu pomocou kamery, aby efektívne povysávala celú domácnosť, inteligentne sa pohybovala a rozpoznala prekážky. V tomto smere som si všimol viditeľné zlepšenie v porovnaní s Roombou i7+. Nová generácia sa pohybuje inteligentnejšie a to aj v zle osvetlených priestoroch – nielen vtedy si pomáha zabudovaným svetlom.

Robotický vysávač som testoval v mojom trojizbovom byte. Roomba j7+ si po dvoch povysávaniach vytvorila detailnú mapu mojej domácnosti s automatickým rozdelením miestností. Mapu je možné v prípade potreby upraviť, pridať zakázané zóny a celkovo si ju prispôsobiť podľa vlastných potrieb.

Následne si môžete vytvoriť niekoľko rýchlych volieb vysávania a vysávač poslať iba do konkrétnych miestností. Takéto rozdelenie možno aplikovať aj pri tvorbe harmonogramu vysávania. Môžete si napríklad nastaviť, aby Roomba j7+ v stredu vysávala celú domácnosť a v pondelok a piatok iba vybrané izby.

iRobot Roomba j7+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iRobot Roomba j7+ využíva vynovený a zlepšený systém navigácie pomocou kamery a pomocného svetla

Skutočne inteligentné vysávanie?

Roomba j7+ upratuje precízne a to aj pri stenách, v kútoch a v okolí nôh stolov a stoličiek. Nechal som ju povysávať byt, ktorý predtým upratoval konkurenčný hybridný robotický vysávač a na moje prekvapenie som našiel v zásobníku Roomby špinu a prach – rozdiel nebol enormný, avšak Roomba j7+ dokázala vysať aj tie zvyšky prachu, ktoré konkurenčný vysávač neupratal.

Nová Roomba takisto prináša do segmentu robotických vysávačov novú mieru inteligencie. Pomocou zabudovanej kamery dokáže rozpoznať prekážky a vyhnúť sa im. Vďaka tomuto systému by mala takisto detegovať psie výkaly, vyhnúť sa im a nerozniesť ich po polke domácností.

Či to funguje so 100 % spoľahlivosťou, to neviem posúdiť, avšak iRobot tvrdí, že ak robotický vysávač Roomba j7+ v priebehu jedného roka od kúpy prejde cez pevný exkrement domáceho zvieraťa, tak vám vymení váš robotický vysávač za úplne nový kus a to bez zbytočných otázok. V tejto súvislosti dávam do pozornosti aj prémiový servis iServis Premium, ktorý predstavuje reálnu pridanú hodnotu vysávačov iRobot.

Na základe mojej skúsenosti môžem povedať, že Roomba j7+ spoľahlivo deteguje objekty na zemi, ktoré by tam nemali byť (káble, gamepady, hračky, topánky atď.) a v prípade potreby vám ich odfotí a pošle do mobilnej aplikácie. Vy si tak môžete v rámci správy o upratovaní skontrolovať, ako dlho vysávač vysával, čo všetko upratal a dať mu spätnú väzbu k prekážkam, ktoré vyžadujú manuálnu kontrolu.

Niektoré prekážky sú dočasné, takže ich môžete odstrániť zo zeme a robota následne poslať vyčistiť miesta, ktoré kvôli prekážkam nepovysával. A v prípade trvalých prekážok pošlete vysávaču informáciu, aby si tieto prekážky zapamätal a danú lokalitu v rámci vysávania obišiel.

iRobot Roomba j7+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iRobot Roomba j7+ vám do aplikácie zašle fotografiu prekážky a umožní vám rozhodnúť sa, čo s ňou treba robiť

Poznatky z praxe

Treba objektívne uznať, že Roomba j7+ ponúka momentálne najinteligentnejší spôsob robotického vysávania. Osobne som fanúšikom vysávačov s laserovou navigáciou a LiDAR senzorom, avšak tie si niekedy držia o niečo väčší odstup, ako je potrebné a nejakú špinu kvôli tomu nepovysávajú.

Roomba j7+ však v sebe kombinuje veľmi dobrú inteligenciu a precíznosť pri vysávaní. Na rozdiel od niektorých starších vysávačov značky iRobot zbytočne a silno nenaráža do všetkých okolitých objektov – vďaka umelej inteligencii a rozpoznávaniu objektov si vie vypočítať, do ktorých objektov môže narážať (robí to však s väčším citom) a do ktorých nemôže. A keď si nie je istá, tak daný objekt odfotí a počká na vaše rozhodnutie – to si zapamätá a aplikuje ho pri ďalších vysávaniach.

Z tohto hľadiska Roombu j7+ chválim. A ak by vám z nejakého dôvodu prekážalo rozpoznávanie prekážok, môžete si túto funkciu vypnúť v nastaveniach aplikácie iRobot Home. Odporúčam však, aby ste ju využívali – počas môjho testovania som nenašiel žiadne negatívum tejto funkcie.

iRobot Roomba j7+: Nastavenia v aplikácii iRobot HomeZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
iRobot Roomba j7+: Nastavenia v aplikácii iRobot Home

Čo by mohlo byť lepšie?

Roomba j7+ má výdrž na úrovni 90 minút na jedno nabitie. Výdrž by mohla byť o niečo lepšia a to najmä v porovnaní s priamou konkurenciou, ktorá dosahuje až 3 hodiny. 90 minút na jedno nabitie môže byť dostačujúca hodnota pre väčšinu bytov a menších domácností. Povysávanie môjho bytu s rozlohou 60 m2 trvalo Roombe j7+ približne 70 minút.

Faktom je, že Roomba j7+ sa v prípade potreby vie vrátiť do dokovacej stanice, dobiť sa a pokračovať vo vysávaní tam, kde skončila. Úplné nabitie robota trvá 2 hodiny.

Roomba j7+ dokáže povysávať domácnosť s rozlohou maximálne 185 m2. Počas upratovania dokáže prekonať prekážky s výškou do 2 cm, je to štandard v segmente robotických vysávačov. Hlučnosť vysávača počas upratovania je o trošku vyššia v porovnaní s konkurenčnými vysávačmi, avšak rozdiel nie je markantný.

Vysávač neponúka funkciu Power Boost, ktorá umožňuje automaticky aktivovať vyšší výkon vysávania na kobercoch – táto funkcia ostáva exkluzívna pre vlajkovú loď Roomba s9+ z roku 2019. Na druhej strane, systém dvoch hlavných kief dokáže efektívne povysávať koberce aj bez zvýšenia sacieho výkonu. Samotný sací výkon modelu j7+ je na úrovni modelov i7+ a i3+.

iRobot Roomba j7+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iRobot Roomba j7+ sa dokáže vyhnúť prekážkam na zemi

Verdikt

Roomba j7+ je výborný robotický vysávač. Počas jeho testovania som ocenil kľúčové zlepšenia v porovnaní s predchádzajúcou generáciou, modelom i7+. Dokovacia stanica s odpadkovým košom je kompaktnejšia, navigácia robota je inteligentnejšia vďaka novému systému kamery aj so zabudovaným svetlom a Roomba j7+ je podľa mňa aktuálne najinteligentnejší vysávač z hľadiska rozpoznávania priestoru a prekážok.

Testovanie tohto vysávača som si užil aj z technologického hľadiska. Po dlhšej dobe prichádza do segmentu robotických vysávačov nová inovácia, ktorá dáva zmysel a prináša používateľom pridanú hodnotu.

Samozrejme, prejavuje sa to aj na vyššej cene vysávača, avšak výber na trhu je dostatočne variabilný a robotický vysávač si na základe svojho rozpočtu môže dnes kúpiť naozaj každý. A Roomba j7+ patrí do segmentu vysávačov, ktoré prinášajú inovácie.

Cena: 999 eur

Zapožičal: iRobot

Páči sa nám

  • ✓ medzigeneračné zlepšenia dávajú zmysel
  • ✓ skutočne inteligentná navigácia pomocou kamery
  • ✓ bezkonkurenčné rozpoznávanie prekážok a objektov na zemi
  • ✓ kompaktnejší dizajn odpadkového koša v dokovacej stanici
  • ✓ náhradné vrecúško na odpad si môžete uložiť priamo do dokovacej stanice
  • ✓ aplikácia iRobot Home je prehľadná a intuitívna
  • ✓ možnosť zapnúť automatické spustenie upratovania po odchode z domácnosti
  • ✓ prémiový servis iServis Premium

Nepáči sa nám

  • ✕ slabšia výdrž na jedno nabitie
  • ✕ ocenil by som funkciu Power Boost na automatické zvýšenie výkonu vysávania na kobercoch
  • iRobot Roomba j7+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • iRobot Roomba j7+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • iRobot Roomba j7+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • iRobot Roomba j7+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • iRobot Roomba j7+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • iRobot Roomba j7+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • iRobot Roomba j7+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • iRobot Roomba j7+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • iRobot Roomba j7+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • iRobot Roomba j7+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • iRobot Roomba j7+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Technické špecifikácie:

ModeliRobot Roomba j7 a j7+
Rozmery338 × 339 × 87 mm
Navigácia / rozdelenie mapy do zóninteligentná navigácia pomocou kamery / áno, aj viaceré poschodia
Maximálny sací výkonvýrobca neudáva
Batéria / výdrž na jedno nabitie90 minút / 185 m2
Objem nádrže na prach / vodu0,6 litra / nádobka na vodu nie je k dispozícii
Mobilná aplikáciaiRobot Home
Cena749 eur (j7) / 999 eur (j7+)

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit