Tento rok oslavoval kongres ITAPA svoje 15. výročie a jeho hlavným menovateľom bolo zjednodušovanie.

Organizátori si správne zvolili motto – Make IT Easy! Hlavnou ideou jesenného kongresu ITAPA bolo zmeniť situáciu na Slovensku tak, aby IT technológie robili náš život jednoduchším. Aby tak obyvatelia Slovenska už nemuseli bojovať s formulármi, ale jednoducho, napríklad cez smartfón, vybavili prakticky všetko. Štát už musí prestať otravovať občanov s pýtaním sa na údaje, ktoré už minimálne raz dostal a v niektorej databáze ich má.

Čo bude mať z projektov občan?

Obdobie robustných projektov sa skončilo. Prestanú sa míňať peniaze za hardvér a softvér, musíme investovať do prevádzky projektov. Dokým sa neukončia začaté projekty, dovtedy sa nezačnú nové. Toto zaznelo v otváracom prejave podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho.

Peter Pellegrini: Len na štúdie a strategické dokumenty sme vyhodili 120 miliónov eur. Takto už dnes fungovať nemôžeme

Podľa Pellegriniho budeme investovať predovšetkým do menších, štíhlych a inovatívnych projektov. Rovnako vyzval všetkých, aby s jeho úradom konzultovali reformné zámery. Hlavným zameraním sú jednoznačne projekty, z ktorých bude mať najviac občan. To je ten klient, pre ktorého sú projekty určené.

Počas novinárskeho brífingu padla aj otázka, kedy sa bude dať na Slovensku voliť elektronicky. Pellegrini presný termín nevedel, ale navrhuje začať s testovaním na malom meste. Elektronizáciou by bola účasť na voľbách vyššia a zmenilo by sa aj spektrum voličov. Mnohých ľudí pri voľbách odrádza napr. počasie a k voľbám by prišli aj tí, ktorí nikdy nevolil – zdôraznil podpredseda vlády.

Slovensko má na to, aby v roku 2020 ponúkalo eGovernment služby aspoň na úrovni európskeho priemeru, v niektorých prípadoch môžeme patriť aj medzi lídrov – zakončil svoj prejav Peter Pellegrini.

Na kongrese ITAPA vystúpil aj minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker. Rezort zdravotníctva chce, aby sa do roka zaviedli najdôležitejšie súčasti eHealth. Medzi ne patrí napríklad zavedenie elektronickej karty pacienta a ePreskripcia, teda elektronická forma informácií o lekárskom predpise a o liekoch.

eHeath bude riešiť aj kontraindikáciu liekov, zabráni podvodom a zredukuje duplicitu

Exkluzívnym hosťom ITAPA bol aj známy vedec Pieter Cullis. Podľa neho nás v krátkej dobe čaká výrazné predĺženie života a menej chorôb. Súčasná medicína sa totiž pripravuje najväčšiu revolúciu od svojho vzniku. Môžu za to nové technológie – na génovej úrovni budeme diagnostikovaní rýchlym, nákladovo efektívnym spôsobom, ktorý zabezpečí inteligentné spracovanie obrovského množstva našich vlastných dát. Choroba sa tak bude dať odhaliť skôr, ako sa vôbec objavia jej prvé symptómy. Na vašu aktuálnu diagnózu potom dostanete liek, ktorý bude spoľahlivo šitý len pre vás.

Pieter Cullis: O 5 až 10 rokov bude dominovať preventívna medicína. Ľudia tak budú žiť dlhšie

Udelené ocenenia Cena ITAPA

Tento rok bol aj magazín TOUCHIT súčasťou hodnotiteľskej komisie, ktorá vyberala najlepšie projekty za posledný rok. Vyberali sme hlavne také projekty, ktoré reálne pomôžu obyvateľom Slovenska napr. pri odbúravaní byrokracie alebo vylepšení zdravotníckych služieb.

Víťaz v kategórii Nové služby pre občana

V prvej kategórii – Nové služby pre občana – sme vyberali projekty, ktorých cieľom bolo zavedenie služieb určených na zjednodušenie bežného života. Prvé miesto získala Všeobecná zdravotná poisťovňa za projekt Online prepojenie s registrami ISVS – časť Register fyzických osôb. Jeho zhotoviteľom bola spoločnosť Asseco Central Europe. Projekt zrušil povinnosť hlásiť poisťovni zmenu adresy či iných informácií o poistencovi, ktoré sú uložené v Registri fyzických osôb. Odpadla tak potreba vyplňovať formulár, skenovať či archivovať množstvo údajov.

Miroslav Kočan, generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne: V elektronizácii plánujeme pokračovať aj naďalej, napríklad s registrom právnických osôb

Druhé miesto získal projekt Smart Sociálna Poisťovňa. Zadávateľom bola Sociálna poisťovňa, dodávateľom riešenia bola spoločnosť EMM. Ide o nový spôsob registrácie zamestnancov do Sociálnej poisťovne, ktorý zvládne bez potreby zaškolenia každý používateľ smartfónu. Ocenili sme riešenie komplikovanej komunikácie a tiež výsledok projektu – mnoho živnostníkov a majiteľov malých firiem teraz už pri nahlasovaní a odhlasovaní zamestnancov do poisťovne nepotrebuje personalistu. Postačia povestné tri kliknutia v mobile.

Tretie miesto vyhrala Elektronizácia služieb bratislavskej samosprávy. Zadávateľom tohto projektu bolo Hlavné mesto SR a zhotoviteľom firma Lomtec.com. Ambíciou bolo vytvoriť elektronické hlavné mesto. Projekt zjednoduší život obyvateľom Bratislavy, ktorí môžu vďaka nemu využívať 85 nových elektronických služieb, ako napríklad nahlásenie trvalého pobytu, zaplatenie dane z nehnuteľnosti či dane za psa.

Špeciálne uznanie v kategórii Nové služby pre občana získali až dva projekty. Prvým z nich je DôveraLinka24, projekt od Dôvery zdravotnej poisťovne. Moderná linka zaisťuje telefonické konzultácie zdravotných problémov medzi pacientom a lekárom. Pacienti sú pritom doma a keď zavolajú na DôveraLinku24, získajú odbornú konzultáciu. Lekár na druhej strane linky pritom s jeho súhlasom dostane prístup k údajom pacienta z jeho elektronickej zdravotnej karty a môže naozaj odborne pomôcť.

Druhým oceneným v tejto kategórii je Elektronický podpis pre každého. Projekt do súťaže prihlásil jeho dodávateľ – firma Disig. Špeciálne uznanie tomuto projektu bolo priznané za snahu o zjednodušenie používania elektronického podpisu.

Víťaz v kategórii Nové služby pre spoločnosť

V kategórii Nové služby pre spoločnosť prvé miesto získal projekt Centrálna správa referenčných údajov pre Ministerstvo financií SR. Projekt, ktorý pripravil Hewlett Packard Slovakia, prepája informačné systémy až 15 štátnych inštitúcií, ako napríklad MF SR, Sociálnu poisťovňu SR či Finančnú správu SR. Ľudia teraz všetko nájdu na jednom mieste.

Zdenko Böhmer, country manager Hewlett Packard Slovakia: Občan poskytne štátu údaje len raz, potom už všetko za neho vyrieši štát

Druhé miesto si odniesol projekt Monitorovania biotopov a druhov európskeho významu. Zadávateľom bola Štátna ochrana prírody SR, zhotoviteľom bol Lomtec.com. Základným cieľom tohto monitorovania je zlepšenie informovanosti o výskyte a stave druhov a biotopov európskeho významu. Projekt prvýkrát vytvára komplexný register biotopov na Slovensku.

Tretie miesto získal projekt Finančného riaditeľstva SR Informačný systém kontrolných známok – aplikácia Superkolky. Projekt eliminuje problém nelegálnych, či falšovaných kolkov na liehovinách a tabakových výrobkoch. Nutnosť zavedenia digitálnych identifikačných známok priniesla známa metanolová kauza v ČR z roku 2012. Aplikácia pritom generuje jedinečné čísla zaručujúce, že alkohol pochádza od legálneho výrobcu a kolok nie je falšovaný.

Špeciálne ocenenie si odniesol projekt Kyberšikanovanie.sk od zadávateľa a riešiteľa, ktorým bolo občianske združenie eSlovensko. Tu sme ocenili entuziazmus lídrov z riešiteľného tímu a tiež multimediálny prístup projektu.

Už po tretíkrát bola udelená cena Rádia Slovensko na ITAPA, v ktorej si víťazný projekt určili poslucháči vo vysielaní Rádia Slovensko. Nominovaných bolo 5 projektov – Aplikácia Superkolky, Kyberšikanovanie, Elektronický podpis pre každého, Monitoring biotopov a druhov európskeho významu a Smart Sociálna poisťovňa. Za najužitočnejšiu službu poslucháči Rádia Slovensko zvolili práve Aplikáciu Superkolky z dielne Finančného riaditeľstva SR.

František Imrecze, generálny riaditeľ Finančného riaditeľstva SR: Už nebude možné realizovať podvody s kolkami.

V celkovom hodnotení to bol kongres s veľmi otvorenou diskusiou. Zdá sa, že sa veci menia k lepšiu a snáď sa naozaj dostaneme k funkčným službám, ktorých zameraním je zjednodušenie bežného života obyvateľov Slovenska.

Autori: Ondrej Macko, Roman Kadlec

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky: