TOUCHIT: V našej redakcii štandardne uvádzame názvy mien s malým písmenom. Napríklad euro, dolár a pod. Aktuálne sú veľmi populárne virtuálne meny, ako je napr. Bitcoin. Zaujímalo by ma, či aj tieto meny písať s malým písmenom a ako ich skloňovať.

Sibyla Mislovičová: Názvy platidiel sú všeobecné podstatné mená a píšu sa s malým začiatočným písmenom, teda euro, koruna, dolár, libra atď. V texte sa skloňujú, napríklad cena je 20 eur, zostali nám 3 eurá, vymenila som si 2 500 českých korún, 200 dolárov a 100 libier.

Popri týchto slovách sa bežne používajú aj značky alebo skratky jednotlivých mien, napríklad pre euro je to €, pre českú korunu Kč a pre slovenskú korunu Sk.

Okrem toho sa v bankovom styku používajú aj trojpísmenové kódy EUR (pre euro), CZK (pre českú korunu), SKK (pre slovenskú korunu), USD (pre americký dolár) atď.

Od roku 2009 jestvuje aj virtuálna mena, ktorú jej tvorcovia nazvali bitcoin. Keďže ide o názov meny, odporúčame ho písať s malým začiatočným písmenom tak ako slová koruna, dolár alebo euro. Slovo bitcoin sa skloňuje podľa vzoru dub, napr. tvary množného čísla sú bitcoiny, bez bitcoinov, bitcoinom, bitcoiny, o bitcoinoch, s bitcoinmi. To isté platí aj pri ďalších pomenovaniach digitálnych mien, ako je napr. litecoin, solidcoin, terracoin.

Na vyjadrenie vzťahu sa používa prídavné meno bitcoinový, napríklad bitcoinová peňaženka, bitcoinové burzy, bitcoinová mena  či bitcoinový bankomat.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.