Otázka čitateľa: Som nevidiaci čitateľ TOUCHIT. Na prehliadanie internetu používam prehliadač Mozilla Firefox, pričom už dlhú dobu sa spolieham na doplnok WebVisum, ktorý dokáže čítať CAPTCHA. Bohužiaľ, na konci minulého roku doplnok prestal fungovať a tento stav trvá dodnes. Veľmi mi to používanie internetu sťažuje, pretože nie všetky CAPTCHA obrázky obsahujú vlastnú možnosť hlasového prečítania. Ak ju nemajú, môj nástroj na čítanie textu skrátka nedokáže pokrivené písmenká z obrázkov prečítať a na niektorých službách či fórach sa tak nemôžem registrovať alebo z nich sťahovať či ich inak používať. Doplnok funguje v starých verziách prehliadača Firefox z minulého roku, ale nie v tých novších, takže prehliadač nemôžem aktualizovať, čo je dlhodobo zrejme neudržateľné. Na nových verziách je doplnok zablokovaný. Ak prehliadač aktualizujem, v nastavení sa objaví správa „Doplnok WebVisum nemohol byť overený pre použitie v prehliadači Firefox a bol preto zakázaný“. Neviete prečo sa Mozilla rozhodla tento doplnok blokovať? Je možné ich nejako požiadať z vašej strany o odblokovanie? Ide o jedinú aplikáciu, ktorá takto nevidiacim pomáha a o žiadnej inej neviem.

To prečo doplnok prestal fungovať nie je spôsobené tým, že by sa naň Mozilla nejako zvlášť zamerala. Firefox od verzie 43, ktorá sa objavila v decembri, vyžaduje aby boli doplnky digitálne podpísané a ak nejaký nie je, skrátka sa nespustí. To je aj prípad doplnku WebVisum. Vyzerá to, že doplnok už nie je aktívne vyvíjaný. Na jeho domovskej stránke www.webvisum.com je dostupná verzia 0.9.1, ktorá podpis nemá a stránka sa už veľmi dlhú dobu nezmenila. Existuje niekoľko alternatívnych aplikácii a doplnkov (napríklad Captcha Monster), avšak tie sú obvykle platené. WebVisium je už dlhé roky celkom zdarma. Servery tohto projektu, ktoré vykonávajú identifikáciu CAPTCHA, však stále fungujú, a preto nie je problém používať tento doplnok so starším prehliadačom.

webvisium_web2016_8_nowat

Nemusíte sa však vzdávať ani novej verzie. Firefox je veľmi konfigurovateľný prehliadač a funkciu kontroly podpisu je v ňom možné manuálne vypnúť. Do adresného riadka napíšte about:config a stlačte Enter. Zobrazí sa varovanie, kde súhlaste s tým, že budete opatrný. Následne sa objaví výpis stoviek funkcií. Použite vyhľadávanie na vrchu stránky a zadajte do neho xpinstall.signatures.required. Na položku následne dva krát kliknite myšou, čím sa jej hodnota zmení z true (zapnutá) na false (vypnutá). Okno následne zavrite a vypnite a znovu zapnite Firefox. Doplnok už bude fungovať. Toto riešenie je pravdaže možné použiť aj na iných doplnkoch, vyžadujúcich podpis.

Tento spôsob povolenia nemusí byť každému príjemný, pretože sa globálne vypína jedna z bezpečnostných funkcií prehliadača (nielen pre doplnok WebVisum, ale pre všetky). Dá sa povedať, že používatelia sú tak menej chránení, ale nejde o nič extrémne. Každopádne, v priebehu apríla si túto nešťastnú situáciu všimol vývojár James Schole, autor programu Codex (program odstraňuje DRM ochranu elektronických kníh, aby ich bolo možné čítať hlasovým syntetizátorom pre nevidiacich). James Schole nepatrí do projektu WebVisum, avšak doplnok vzal a vytvoril preň digitálny podpis, pričom tak umožnil jeho priame používanie na nových verziách Firefoxu aj bez vypnutia kontroly.

Doplnok je inak nezmenený, a teda je zdarma a používa servery tohto projektu. Pribudol len podpis a zmena verzie z 0.9.1 na 0.9.2. K dispozícii je na adrese http://jscholes.net/webvisum-0.9.2-fx.xpi. Ak už máte na WebVisum vytvorený účet, upgrade prebehne bez problémov, bez toho aby ste sa museli znova prihlasovať alebo čokoľvek meniť. Povoľte skrátka inštaláciu z tohto zdroja a doplnok sa nainštaluje. Po reštarte prehliadača by mal okamžite fungovať. Ak by sa tak nestalo, zrejme zostal v sekcii doplnkov zakázaný, tak ako staršia verzia. Tentoraz tam ale už budete môcť vojsť a doplnok povoliť, pretože podpis už má.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 7/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.