iOS 11 prinesie mnohé vylepšenia a využívať ho budete môcť, pokiaľ vlastníte iPhone 5S, respektíve akýkoľvek model, ktorý bol predstavený po ňom. Nie každú funkciu však bude možné využiť na všetkých starších zariadeniach s podporou najnovšej verzie operačného systému.

Aplikácia Files pre správu súborov, správy synchronizované cez iCloud, posielanie peňazí priamo cez aplikáciu Správy, Live photos s novými efektami či nový dizajn ovládacieho centra. To sú niektoré vylepšenia prichádzajúce s iOS 11, ktorým sme sa venovali v tomto samostatnom článku. Tým pravým lákadlom však bude predovšetkým podpora rozšírenej reality, ktorej patrí budúcnosť nie len podľa prognóz Tima Cooka, ale aj podľa Satyu Nadellu, ktorý zastáva rovnaký názor.

Koncept využitia rozšírenej reality v podaní budúcej generácie iPhonu

Rozšírená realita a jej masové používanie sa už čoskoro stane rovnakou samozrejmosťou, za akú dnes považujeme televízne prijímače či mobilný internet. Apple bude chcieť udávať trend a preto jej brány pre vývojárov otvoril už teraz prostredníctvom platrofmy ARKit. Rozšírená realita nájde využitie nie len v hrách, ale prakticky pri akýchkoľvek činnostiach, kde nám môže mix dvoch realít spraviť prácu ľahšou. Príkladom môže byť aplikácia od IKEA, ktorá nám uľahčí poskladanie i následné uloženie nábytku v domácnosti.

S rozšírenou realitou to relatívne úspešne skúšala už pred rokmi Nokia so svojou praktickou aplikáciou City Lens. Bola skutočným pomocníkom najmä pre turistov, avšak masového využitia sa nedočkala kvôli platforme Widnows Phone, ktorá, ako sa neskôr ukázalo, bola nakoniec hrobárom fínskej legendy ako takej.

Aplikácia City Lens na Lumii 800 pred pár rokmi

Pre majiteľov starších zariadení má však podpora tejto zaujímavej funkcionality jeden menší háčik. Čo Apple na prezentácii logicky nespomenul je, že rozšírená realita bude k dispozícii výhradne pre gadgety s procesormi A9 a A10. V preklade to znamená, že si ju budete môcť užiť na iPhonoch a iPadoch predstavených v roku 2015 a neskôr. Ak vlastníte iPhone 5S, respektíve 6, budete si jednoducho musieť zaobstarať nový. Minimom je totiž iPhone 6S, respektíve 6S Plus. To isté platí o iPade. Pokiaľ nie ste vlastníkmi verzie Pro, alebo najaktuálnejšej verzie iPadu, s rozšírenou realitou sa môžete rozlúčiť.

Zdroj: BGR