V dnešnej dobe je kamerový systém v rôznych obchodoch, kanceláriách alebo aj v rodinných domoch takmer nevyhnutnosťou. Monitorovanie priestorov a okolia často pomáha k odhaleniu nekalých praktík a trestnej činnosti. V ponuke rôznych predajcov nájdete aj cenovo výhodné a pomerne jednoduché zariadenia, ktoré si s dávkou zručnosti nainštalujete aj svojpomocne.

Pre takúto skupinu používateľov vytvorila spoločnosť HIKVISION divíziu HiWatch, ktorá produkuje zariadenia, zamerané na poskytovanie bezpečnostných riešení pre malé obchodné prevádzky, hotely, školy alebo domácnosti. My sme testovali IP kameru HiWatch DS-I110 a sieťový videorekordér (NVR) DS-N108.

Základné technické údaje

1 Mpx IP Kamera HiWatch DS-I110: Senzor 1/4“ CMOS, rozlíšenie 1280 × 720 px, citlivosť 0,01 lx, pozorovací uhol 73,1°, automatický IR prísvit s účinnosťou 20 m, odolnosť IP 66, napájanie 12 V + POE, sieťové pripojenie – LAN kábel (RJ45). Výstupný záznam má formát kompresie H.264 a max. dátový tok približne 8 Mbps. Kamera disponuje funkciami – DWDR (digitálny dynamický rozsah + kompenzácia protisvetla), BLC (kompenzácia protisvetla), 3D DNR (redukcia šumu). Rozmery: 147,5 × 78,2 × 92,9 mm s hmotnosťou 350 gramov.

8-kanálový sieťový videorekordér DS-N108 disponuje základnou zostavou vstupov/výstupov (HDMI / VGA / Audio RCA / 2x USB A / LAN RJ45 / napájanie). Max. výstupné rozlíšenie je 1920 × 1080 px, záleží však aj od počtu pripojených kamier. Formát kompresie záznamu je H.264, bez možnosti zmeny. Vo vnútri NVR je miesto pre jeden SATA HDD s max. kapacitou 4 TB. Napájanie zariadenia je pomocou dodávaného 12 V adaptéru. Rozmery: 205 × 205 × 45 mm s hmotnosťou 1 kg bez HDD.

Inštalácia hardvéru

Testovaná zostava sa dá pomerne rýchlo nainštalovať, pričom stačí dodržať iba niekoľko zásadných krokov: obe zariadenia pripojíte k elektrickej sieti. Sieťový rekordér je napájaný 12 V adaptérom, v prípade kamery je 12 V adaptér nutné dokúpiť samostatne. Kameru je možné napájať aj cez POE (RJ45), ak teda máte POE switch, rekordér alebo adaptér, je možné využiť aj tento spôsob napájania. Ďalším krokom je prepojenie sieťového rekordéra a routera dátovým káblom. Nezabúdajte ani na to, že testovaný NVR nemá zabudovaný HDD, ten treba dokúpiť samostatne.

Sieťový videorekordér HiWatch DS-N108

Pripojenie do sieťovej infraštruktúry sa týka aj IP kamery. Tú môžete pripojiť cez sieťovú kartu priamo k počítaču alebo do switchu, resp. routera. Kamera má nastaviteľný podstavec a prichytenie je za pomoci skrutiek. Posledným krokom je pripojenie monitora/televízora k NVR, aby ste mohli sledovať nahrávaný obraz, záznamy a tiež systém prispôsobovať. Na pripojene slúžia video výstupy – HDMI alebo VGA. Následné nastavenie a konfigurácia je vykonávaná cez natívny softvér v NVR za pomoci myši z balenia.

Prispôsobenie a možnosti zariadení

Po základnej hardvérovej inštalácii je potrebné vykonať jednoduché softvérové prispôsobenie systému podľa vlastných preferencií. Ihneď po zapnutí je potrebné vytvoriť prístupové heslo, prípadne zmeniť názov používateľa. Následne sa dostávame do menu systému, ktoré je prehľadné a v českom jazyku. V položke kamery je potrebné zvoliť automatické vyhľadanie dostupných zariadení v sieti, zadať prístupové údaje a pridať ich do systému.

Následne získate živý náhľad z kamery a viaceré možnosti prispôsobenia. NVR môže nahrávať kontinuálne, pričom najstaršie záznamy premaže a nahradí ich novými. Taktiež je možné nastaviť nahrávanie iba pri poplachu alebo zaznamenaní pohybu. Zaznamenávanie pohybu je možné v celej časti snímaného obrazu alebo si môžete určiť zóny, v ktorých bude pohyb zaznamenávaný a v ktorých nie. Chválime dobrú citlivosť kamery na akýkoľvek pohyb.

Nahrávanie je možné plánovať aj podľa jednotlivých hodín a dní. Väčšina používateľov však volí nepretržitý záznam celého spektra obrazu. Prehrávanie záznamov sa vykonáva v systéme NVR, pričom si môžete zvoliť, aký typ záznamu chcete vidieť. Môže to byť nepretržitý, alarm alebo zaznamenanie pohybu. Táto možnosť je užitočná, nakoľko nepotrebujete prehrávať celý záznam, ale iba jeho konkrétne časti. Ak potrebujete záznam alebo fotografie zo systému vyexportovať, môžete pripojiť k NVR externý disk alebo USB kľúč, zadať deň/čas a prekopírovať.

Obrazové prispôsobenie kamery je iba základné, pričom môžete meniť jas, kontrast, rozlíšenie alebo počet snímok za sekundu. Nechýba ani možnosť nastavenia kvality streamu alebo substreamu. K systému, záznamom a živému obrazu máte prístup iba z lokálnej siete, resp. priamo zo zariadenia. Ak chcete pristupovať k celému systému vzdialene, je potrebné zriadiť pevnú IP adresu alebo sa registrovať na DDNS server spoločnosti HikVision.

Výstupný obraz z testovanej kamery

Výstupný obraz z testovanej IP kamery je priemerný, ale do domácností a menších prevádzok plne dostačujúci. Pri najvyššom rozlíšení je obraz ucelený, detaily dostatočné a tváre alebo väčšie predmety v obraze je možné rozpoznať na vzdialenosť 5, max. 6 metrov. Dobre funguje aj kompenzácia protisvetla, ktorá zabezpečuje neprepálený obraz aj pri natočení kamery na príliš presvetlené okno. V nastaveniach systému nechýba ani podrobná konfigurácia siete, možnosť pridania textu do obrazu, priradenie emailovej adresy na odosielanie upozornení, zabezpečenie proti narušeniu kamery alebo záznamu, a taktiež základná konfigurácia HDD.

Na záver dodajme, že všetky spomenuté úkony, nastavenia, prehrávanie a sledovanie obrazu je možné vykonávať aj cez webový prehliadač. Stačí zadať IP adresu zariadenia a prihlásiť sa do systému. Táto možnosť je nápomocná aj vtedy, keď nevie NVR nájsť alebo priradiť kameru do systému. Výhodou IP kamery je aj to, že je použiteľná aj bez NVR, stačí ju pripojiť do siete a pristupovať k nej cez webový prehliadač. Záznam je v takomto prípade možné zaznamenávať na HDD počítača, ktorý však musí byť neustále zapnutý.

Ovládanie a nastavenie systému cez webový prehliadač

Verdikt

Testovaný kamerový systém, HiWatch, ponúka iba základnú funkcionalitu, ale zato pomerne jednoduché nastavenie a prehľadné prostredie. Výstupný obraz z testovanej kamery je priemerný, ale na monitorovanie menších priestorov dostatočný. Páči sa nám citlivá detekcia pohybu, funkcia kompenzácie protisvetla a jednoduché prezeranie/prehrávanie záznamov. Testované NVR dokáže spolupracovať s ôsmimi IP kamerami, pričom si sami vyberiete, akú kameru na dané účely potrebujete. Takúto zostavu ocenia najmä bežní používatelia s obmedzeným rozpočtom na zabezpečovací systém.

Zapožičal: www.agem.sk
Cena: IP kamera HiWatch DS-I100 – 110 EUR / NVR HiWatch DS-N108 (bez HDD) – 91 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

 

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE