Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Toyota zozbierala všetky najdôležitejšie prednosti auta segmentu A, pridala módnu siluetu mestského crossoveru a to všetko skrášlila efektným stylingom s atraktívnymi farbami. Tak vznikla Toyota Aygo X, najmenší crossover v ponuke japonskej značky.

Toyota Aygo ovládla v posledných rokoch  segment A a výborne sa predávala. Keď sa pozriete na vzhľad auta a jeho výbavu, je ťažké uveriť, že druhá generácia debutovala pred 8 rokmi a faceliftom prešla pred viac ako štyrmi rokmi. Lenže Toyota predvída očakávanie zákazníkov, a tak k novej verzii  mestského auta pristúpila komplexne.

Trendy na trhu ukazujú, že zákazníci obľubujú crossovery a SUV. Tomu sa prispôsobila aj Toyota, ktorá ponúka rodinné a priestranné autá, ako napríklad Toyota Highlander, ktorej predaje prekročili očakávania značky. V ponuke je tiež model RAV4, predchodca segmentu SUV, či mestské crossovery Toyota C-HR a Yaris Cross a čoskoro sa v našich uliciach objaví Corolla Cross a elektrický bZ4X. Pre crossover sa značka rozhodla aj v segmente A – svoj bestseller nahradila Aygom X. Aké sú jeho najväčšie prednosti?

Priestrannejšie, pohodlnejšie

Aygo X bolo vyrobené na rovnakej platforme GA-B ako Yaris, len mierne skrátenej. Nová malá Toyota dostala namiesto karosérie hatchback, ktorá je v segmente A bežná, karosériu crossover. To znamená, že auto má úplne iné proporcie, interiér a jazdné vlastnosti ako predchodca. Stále však má v DNA mestský charakter. Hoci narástlo do šírky aj do dĺžky,  lepšie manévruje – priemer otáčania má 9,4 metra, čo je o 0,2 metra menej ako v Aygo. A v úzkych uličkách alebo zaplnených parkoviskách sa ráta každý centimeter.

Ďalším aspektom, ktorý uľahčuje manévrovanie, sú veľmi krátke previsy vpredu aj vzadu. Kabína je priestrannejšia, vodič má lepší výhľad a kufor narástol na 231 l. Má tiež väčšiu svetlú výšku a masívnu siluetu s vysokou zadnou časťou, takže napriek malým proporciám je hneď jasné, že ide o crossover. Mimoriadnu pozornosť priťahujú veľké kolesá. Aygo X môže mať 17“ alebo dokonca 18“ zliatinové disky kolies.

Prepracované a overené technológie

Pod kapotou modelu Aygo X, ktorý vyrábajú v Česku, sa skrýva osvedčená pohonná jednotka: 1,0-litrový 3-valcový motor prepracovaný tak, aby spĺňal prísne emisné normy, a roky spoľahlivo fungoval. Motor známy aj z Yarisu dostal novú riadiacu jednotku, ktorá umožnila znížiť spotrebu paliva pri zachovaní doterajšieho výkonu. Nová olejová vaňa zasa znížila vibrácie. Úplne novým prvkom pre Aygo X je voliteľná automatická prevodovka Multidrive S. Revolúciu v tomto modeli najlepšie ilustrujú čísla. Predchádzajúci model s x-shift prevodovkou zrýchlil na stovku za 15,2 sekundy a spotreboval od 5,2 l/100 km. Aygo X s automatickou prevodovkou spotrebuje 4,9 litra paliva na 100 km, no na stovku zrýchli za 14,8 sekundy.

Aké sú prémiové riešenia?

Toyota nanovo definuje segment malých áut nielen štýlom, ale aj výbavou, ktorá by mala byť etalónom pre súperov. Japonská značka už roky nerobí žiadne kompromisy, najmä čo sa týka bezpečnosti a Aygo X posúva štandardy ochrany pasažierov a ostatných účastníkov cestnej premávky na úplne novú úroveň. Auto má nielen kompletnú súpravu Toyota Safety Sense generácie 2.5 v štandardnej výbave všetkých verzií. Zahŕňa novú verziu predkolízneho bezpečnostného systému (PCS) s detekciou chodcov aj cyklistov cez deň a v noci, asistenta v prípade rizika čelného nárazu, inteligentný adaptívny tempomat (IACC), asistenta udržiavania v jazdnom pruhu (LTA) a podporu zmierňovania následkov kolízie.

Model Aygo X je tiež plne multimediálne auto. Vďaka systému Toyota Smart Connect má káblovú a bezdrôtovú konektivitu so smartfónom cez Android Auto a Apple CarPlay, telefón je možné nabíjať aj bezdrôtovo a dokonca má aj cloudový navigačný systém, ktorý v reálnom čase poskytuje informácie o situácie na ceste.

S vetrom vo vlasoch

Toyota Aygo X vyniká nielen odvážnym dizajnom, veľkými kolesami a zaujímavými farbami laku, ale aj skladacou a otváracou látkovou strechou, ktorá sa vďaka elektrickému ovládaniu používa mimoriadne ľahko. Látkový poťah zaberá až 70 % celkovej plochy strechy auta. Kvalitný materiál a tesnenia zaručujú, že v aute bude príjemne teplo aj v zime.

K Toyote Aygo X je možné objednať ďalšiu vychytávku na spríjemnenie cestovania – systém Premium Audio JBL, ktorý má 4 reproduktory a subwoofer. Zvukový systém bol starostlivo navrhnutý tak, aby zohľadňoval povrchy, krivky a textúry vo vnútri auta a technológia Greenedge® znižuje spotrebu energie a predlžuje životnosť zariadenia.

Značky: