„Rozlomené“ klávesnice nie sú novinkou na trhu, ale táto je naozaj pozoruhodná.

Dygma Raise práve štartuje na Kickstarteri. Klávesnica má za cieľ zlepšiť niekoľko aspektov profesionálneho hrania hier, v prvom rade ergonómiu.

Delené klávesnice sú ideálne na zlepšenie ergonómie pri práci s počítačom. Pokiaľ intenzívne pracujete s počítačom niekoľko hodín denne, rozdelený dizajn vám umožní nastaviť si jednotlivé časti klávesnice do ideálnej polohy a môžete tak predísť problémom so zápästiami. Pri profesionálnom hraní hier je fyzická bolesť a únava problémom, ktorý ovplyvňuje výkonnosť a rýchlosť.

Okrem toho má Raise vymeniteľné mechanické spínače. Každý tak dostane super presnú klávesnicu, ktorú si môže nakonfigurovať podľa vlastných preferencií. Výrobca ponúka konfigurácie so spínačmi Kailh Speed Gold, Silver, Bronze a Copper, ako aj Cherry MX Blue, Red a Brown. Navyše sú na každej polovici pod medzerníkom umiestnené dve extra tlačidlá, s nízkoprofilovými Kailh spínačmi.

Dve polovice klávesnice sa spájajú magneticky a celý softvér a firmvér klávesnice je open-source, takže komunita môže pridávať a zlepšovať funkcie podľa potreby, a každý majiteľ si bude môcť nastaviť celú klávesnicu podľa chuti.

Cena nie je na pomery mechanických klávesníc ani veľmi prestrelená. Momentálne najlacnejšia varianta na Kickstarteri stojí 165 EUR. A keďže projekt je zo Španielska, vyhnete sa aj plateniu cla.

Zdroj: Tom’s Hardware, Kickstarter