Dark web je skutočne temné miesto, kde viete zohnať takmer všetko.

Často sa tak na dark webe objavujú profily zo sociálnych sietí, ktoré šikovní hackeri ukradli a teraz ich predávajú za miestami až smiešne ceny. Viete si však predstaviť, akú cenu môže mať pre takýchto hackerov aj váš profil napríklad na Facebooku, Instagrame či LinkedIne? Pre vás majú možno tieto profily cenu nevyčísliteľnú, najmä pre vaše osobné údaje, správy či snímky. Pre nich je však cena oveľa nižšia.

Štúdia z mája tohto roka pritom priniesla prehľad toho, v akých cenových reláciách sa približne tieto účty pohybujú a koľko naopak za cudzie účty môžete zaplatiť v rámci dark webu. A povieme vám, niektoré sumy sú skutočne nízke.

Najdrahší je profil na sieti LinkedIn

Aj keď sa to nemusí zdať, práve LinkedIn je pre mnohých hackerov a tiež ich potenciálnych zákazníkov na dark webe najatraktívnejší. V rámci tejto siete totiž zdieľate svoje pracovné či iné skúsenosti a snažíte sa na nej vyzerať čo najlepšie. Preto si svoj profil vyplníte často oveľa detailnejšie ako napríklad na Facebooku. Cena za taký profil na LinkedIne sa pohybuje na úrovni približne 45 amerických dolárov.

Na druhom mieste sa nachádza Facebook, avšak s cenou len 14 dolárov. Rozdiel je výrazný, no takýchto hacknutých profilov z Facebooku nájdete na dark webe mnoho. Preto sa nie je čomu čudovať keď za profil na Facebooku zaplatíte oveľa menej ako ten z LinkedInu.

O niečo lacnejšie sú profily napríklad na Instagrame či Discorde, tie stoja v priemere 12 amerických dolárov. Účet na Snapchate, v ktorom sa toho predsa toľko nenachádza, by mohol stáť tak 11 amerických dolárov a profil na sieti X (predtým Twitter) by stál 10 dolárov.

Medzi lacnejšie profily na dark webe by mohli patriť profily z Pinterestu (9 dolárov), TikToku (8 dolárov) či Redditu (6 dolárov). Ceny profilov na dark webe sa však odvíjajú aj v závislosti od toho, koľko údajov obsahujú a ako veľmi atraktívne pre prípadných záujemcov budú.

Ako sa chrániť pred krádežou profilu

Určite dobre viete, že aj pre vás existuje isté riziko, že sa váš profil objaví na dark webe medzi tými hacknutými. Najlepším spôsobom ako sa tomu vyhnúť je samozrejme prevencia, teda vytvorenie si dostatočne silného hesla, ktoré budete pravidelne meniť. Okrem toho by ste mali myslieť aj na aktiváciu dvojfaktorového overenia prihlásenia, čím si dokážete zaručiť, že ani po prelomení hesla sa vám nikto do účtu nedostane.

Svoje heslá využívajte rôzne, každému profilu venujte osobitné heslo. Znížite tak riziko že po prelomení jedného hesla, resp. prihlasovacej kombinácie, získajú hackeri prístup k viacerým účtom.

Aby ste svoj profil spravili menej atraktívnym pre hackerov, dobre si zvážte, čím svoj profil obohatíte. Čím menej informácií budete zdieľať, tým menšia bude šanca, že sa útočníci pokúsia váš profil získať.

Vo chvíli, keď by ste mali podozrenie na zvláštnu aktivitu vo vašom účte, okamžite si zmeňte heslo. Vyvarujte sa tak toho, že by vám niekto prevzal profil a následne ho ponúkal práve na dark webe.

Zdroj: whizcase.com, makeuseof.com, vlastný

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.