Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Európska komisia venuje ochrane osobných údajov nemalú pozornosť, čo sa odráža aj v prijímanej legislatíve.

Rovnaké odhodlanie by sa dalo očakávať aj pri dodržiavaní prijatej legislatívy v praxi, kde by Európska komisia, ako autor, mala ísť príkladom. Nik však nie je neomylný, o čom svedčí aj sťažnosť voči Generálnemu riaditeľstvu Európskej komisie pre migráciu a vnútorné záležitosti, ktorú na EDPS (Európsky dozorný úradník pre ochranu údajov) podalo občianske združenie NOYB. Komisia mala v rámci svojej cielenej reklamy na Twitteri (X), selektovať používateľov na základe ich politických názorov a náboženského presvedčenia.

Európska komisia sa snaží získať podporu verejnosti pri presadzovaní svojho kontroverzného a kritizovaného nariadenia o kontrole chatu. Napriek hrozivo znejúcemu prívlastku je za nariadením dobrý úmysel – boj proti sexuálnemu zneužívaniu detí a stanovenie pravidiel predchádzania takéhoto zneužívania.

„Na jednej strane existuje zhoda na potrebe ochrany detí, no príslušné právne a technické hodnotenia dospeli súčasne k záveru, že navrhované opatrenia by mohli predstavovať neprimerané porušenie súkromia, osobných údajov a slobody prejavu v online priestore,“ približuje problematickosť nariadenia odborník na ochranu osobných údajov Jakub Berthoty z advokátskej kancelárie Dagital Legal.

Komisia verí, že práve podpora verejnosti by mohla pomôcť vytvoriť nátlak na národné vlády, aby nariadenie prijali. V priebehu septembra 2023 preto realizovala kampaň na sociálnej sieti Twitteri (X), pri ktorej použila nezákonný „mikro-targeting“ pomocou ktorého selektovala používateľov na používateľov na základe ich politických názorov a náboženského presvedčenia. Reklamy sa zobrazovali iba ľuďom, ktorí sa nezaujímali o kľúčové slová ako #Qatargate, brexit, Viktor Orbán, Marine Le Pen, Alternative für Deutschland, Vox, Giorgia Meloni resp. iné euroskeptické alebo nacionalistické politické názory, ako aj ďalších 6 segmentov týkajúcich sa náboženského presvedčenia (ako napr. kresťan, FEMYSO a anti-kresťan a podobne).

Spracovanie osobných údajov bez právneho základu

Na problém upozornil holandský občan (sťažovateľ, ktorého NOYB v tejto záležitosti zastupuje), ktorému sa na Twitteri (X) zobrazil príspevok, ktorý tvrdí, že 95 % Holanďanov uviedlo, že odhalenie zneužívania detí online je dôležitejšie alebo rovnako dôležité ako ich právo na súkromie online.

„Komisia očividne spracúvala citlivé osobné údaje, týkajúce sa politických názorov a náboženského presvedčenia, pre ktoré nemá žiaden právny základ.  Ani dobrý úmysel však neospravedlňuje využitie zlých prostriedkov. Je pochopiteľné, že komisia sa snaží cieliť na časť verejnosti, pri ktorej predpokladá, že bude mať komunikácia vyšší efekt, no ak pri tom porušuje svoje vlastné pravidlá, je to problém. O to väčší, že predmetný príspevok sa na sociálnej sieti naďalej nachádza, aj napriek podanej sťažnosti jednoznačnému rozporu s GDPR,“ sumarizuje advokát Jakub Berthoty.

Sťažnosť aj na Twitter (X)?

Občianske združenie NOYB žiada v podanej sťažnosti EDPS o úplné vyšetrenie záležitosti, v súlade s nariadením GDPR. Vzhľadom na závažnosť porušení a veľký počet dotknutých osôb NOYB tiež navrhuje, aby EDPS uložil komisii pokutu. NOYB rovnako zvažuje podanie sťažnosti za umožnenie nezákonného používania citlivých údajov na politický „mikro-targeting“ aj na Twitter (X). Sociálna sieť síce používanie citlivých údajov na zacielenie reklamy zakazuje a vo svojich reklamných pokynoch uvádza, že politická príslušnosť a náboženské presvedčenie by sa nemali používať na účely cielenia reklamy, no podľa NOYB, nepodniká Twitter (X) žiadne opatrenia, aby svoje vlastné pravidlá presadila.