Košice v súčasnosti nie sú už len mesto železiarstva, ale aj centrum IT a technológií.

Poukázala na to aj konferencia Región budúcnosti – budúcnosť regiónu, ktorá sa uskutočnila v stredu (7. 12.) v košickej Kunsthalle pri príležitosti 15. výročia založenia združenia Košice IT Valley.

Základným prínosom 15-ročného pôsobenia Košice IT Valley je to, že IT komunita nie je rozdelená, ale spolupracuje. Je to unikát, pretože firmy, ktoré si veľmi tvrdo konkurujú na trhu, sú schopné sadnúť si za stôl a povedať si, čo musíme v regióne urobiť viac pre jeho atraktivitu, vzdelávanie a rozšírenie inovačného potenciálu,“ uviedol pre TOUCHIT.SK Juraj Girman, predseda predstavenstva správnej rady Košice IT Valley a viceprezident spoločnosti Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia.

Juraj GirmanZdroj: TOUCHIT.SK/Branislav Caban
Juraj Girman, predseda predstavenstva správnej rady Košice IT Valley a viceprezident spoločnosti Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia

Združenie je podľa neho dobrým príkladom a vzorom aj pre celé Slovensko, ako to v krajine môže vyzerať, keď ľudia nemyslia len na svoju spoločnosť, firmu a seba samého, ale rozmýšľajú, čo môžu vrátiť regiónu. „Preto je to pre mňa určite pozitívny príklad fungovania organizácie,“ dodal Girman.

Pripomenul tiež, že Košice IT Valley vzniklo pri príchode vtedajšej firmy T-Systems, ktorá sa neskôr rozdelila na dve legálne entity, vystupujúce od roku 2020 pod jednou spoločnou značkou Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia.

Naša spoločnosť si uvedomuje svoju zodpovednosť, že je najväčším zamestnávateľom v oblasti IT na východnom Slovensku. Uvedomuje si dosah nielen na samotnú zamestnanosť, ale aj pôsobenie na mnohých zamestnancov. Preto veľmi radi splácame to, že tu v regióne môžeme byť, niečo čerpať, ale zároveň veľmi veľa aj dávame naspäť regiónu,“ konštatoval viceprezident.

Konferencia Región budúcnosti - budúcnosť regiónuZdroj: TOUCHIT.SK/Branislav Caban
Konferencia Región budúcnosti – budúcnosť regiónu

Vo svojom úvodnom príhovore tiež spomenul, že za 15 rokov sa svet zmenil a spoločnosť zažila veľký vedecký a technologický pokrok.Digitalizácia vstúpila do akejkoľvek oblasti nášho života. Je neuveriteľné, čo všetko sa za tú dobu zmenilo,“ zdôraznil.

Okrem pozitívnych zmien ide podľa neho aj o negatívne. „Digitalizácia a zrýchlenie doby prispeli k tomu, že asi neexistuje oblasť v žiadnej časti nášho života, kde by sme sa nepotýkali s nejakou výzvou. Firmy majú výzvy s tým, ako udržať rast, technologické výzvy, ako prepojiť technológiu s nejakým zámerom,“ ozrejmil Girman.

Konferencia Región budúcnosti - budúcnosť regiónu v KošiciachZdroj: TOUCHIT.SK/Branislav Caban
Konferencia Región budúcnosti – budúcnosť regiónu

Ďalšie výzvy sú podľa neho v oblasti vzdelávania, demografie či v politickom živote na komunálnej i štátnej úrovni. „Znalostná ekonomika, ktorá je nevyhnutná pre dobrý život v krajine, nikdy nevyhráva voľby,“ podotkol predseda správnej rady a doplnil, že je už vidieť aj negatívne dôsledky.

Napriek všetkému však zostáva optimistom. „Chceme, aby v Bratislave začali plakať, že je tam málo východniarov,“ zakončil Girman s úsmevom.

Jedna z prezentácií počas konferencieZdroj: TOUCHIT.SK/Branislav Caban
Jedna z prezentácií počas konferencie

Viceprimátor Košíc Marcel Gibóda počas konferencie spomenul, že jedným z najväčších miestnych projektov je Košický klaster nového priemyslu. Ak by sa tento projekt podarilo pretaviť do reality, tak by to podľa neho mestu pomohlo byť skutočným centrom eurokarpatského regiónu.

Košický klaster nového priemyslu je už ukazovaný bratislavským univerzitám – vidíte, prečo to oni dokážu, prečo ste to tu v Bratislave ešte nedokázali?,“ podotkol Gibóda.

Program konferencie bol zložený zo štyroch hlavných panelov. Zamerané boli na zručnosti budúcnosti, východné Slovensko ako dobré miesto pre život, inovačný ekosystém aj na východnom Slovensku a výzvy a príležitosti rozvoja regiónu.

Panelová výstava počas konferencieZdroj: TOUCHIT.SK/Branislav Caban
Panelová výstava počas konferencie

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.