V septembri sa žiaci vracajú do školy. Konečne, chcelo by sa povedať, pretože tento rok si leto nedobrovoľne predĺžili. Časť z nich síce do lavíc opäť zasadla aspoň v júni, ale aj tak bola situácia skôr rozpačitá.

Zmien sme si všimli všetci

Tak nejako sme kvôli koronavirovej pandémii všetci začali tušiť, že ani v oblasti školstva už nebude všetko ako predtým. Školy totiž na jar preventívne prijali nové spôsoby vzdelávania vrátane videokonferencií, on-line diskusií a chatov. Žiaci tak potrebujú základ pre moderné vzdelávanie a s tým súvisiaci prístup k dátam a internetu.

A práve pre tieto účely bude možno vhodné popremýšľať, či máte v domácnosti dostatočné a vhodné pripojenie k sieti, a či svoju doterajšiu Wi-Fi neposilniť a neupgradovať novšími technológiami. Najmä pri hromadných videokonferenciách žiakov s učiteľmi totiž malá dátová priepustnosť nie je úplne vhodná – iste nechcete byť jediným účastníkom, ktorý sa „seká“.

S úrovňou pripojenia zo strany vášho poskytovateľa (ISP) vám neporadíme – prípadné problémy budete musieť riešiť priamo s ním. Poradíme vám však s tým, ako posilniť sieť priamo u seba doma.

Riešenie pre tieto účely ponúka TP-Link, tradičný výrobca sieťových zariadení a jeden z lídrov vývoja v oblasti, ako si trúfame tvrdiť pri pohľade na jeho neustále doplňované portfólio produktov.

Asi najideálnejším riešením hardwarového upgradu domácej siete je obstaranie tzv. mesh systému. Jedná sa o systém plnohodnotných a vzájomne rovnocenných prístupových bodov (AP), ktoré dokážu nahradiť router a rozšíriť signál bezdrôtového pripojenia v rámci domácnosti všade tam, kde je to potrebné.

Prečo sa uspokojiť s málom

Taký komplexný Wi-Fi systém nesie v ponuke TP-Linku jednotný sériový názov Deco. Z celej série môžeme odporučiť set Deco M5, ktorý dokáže vytvoriť rýchle a stabilné pripojenie do celkovej rýchlosti 1 267 Mb/s, z toho 867 Mbit/s v pásme 5 GHz a 400 Mb/s v pásme 2,4 GHz.

Deco M5

Deco M5

Zásadnou výhodou mesh systémov je však plynulé pripojenie v podobe jednotnej Wi-Fi siete v rámci celého pripojovaného priestoru, kedy ako užívateľ pohybujúci sa domácnosťou vlastne ani netušíte, ku ktorému z prístupových bodov ste v danej chvíli pripojení. Systém dokáže najvhodnejší AP voliť sám a automaticky podľa toho, od ktorého z bodov k vám práve smeruje najsilnejší a najstabilnejší signál.

Po videohovore s učiteľom alebo i s celou triedou si váš potomok môže pokojne ešte zahrať on-line hru so spolužiakom, bez toho aby vám blokoval celú šírku pásma. Vy si k tomu môžete streamovať ešte napríklad televízny prenos. Teda za predpokladu, že na to vo vašej lokalite bude stačiť kapacita operátora.

Veľkou výhodou najmä pre rodičov mladších žiakov je „priložený“ balíček TP-Link HomeCare™, ktorý bol vyvinutý v spolupráci s bezpečnostnou firmou Trend Micro™. Jeho súčasťou sú totiž mimo iné aj funkcie rodičovskej kontroly, vďaka ktorým môžete dieťaťu obmedziť čas strávený on-line, prípadne rozsah stránok, ktoré môže na internete navštíviť.

Kúpte si poriadny router

Menšie domácnosti, prípadne tie, ktoré už nakúpili „do zásoby“ prístupové body alebo extendery a mesh systém by tak pre nich bol nadbytočný, môžu popremýšľať aspoň o kúpe výkonnejšieho routera. Znovu je v tejto súvislosti možné myslieť na budúcnosť a zvoliť taký model, ktorý vám vydrží dlhšie. Takže ideálne s podporou Wi-Fi 6.

Z ponuky TP-Linku v tomto smere vyberáme napríklad model Archer AX50, technologickú novinku, ktorá svojimi rýchlostnými parametrami (do 3 000 Mb/s) zásadne prevyšuje schopnosti väčšiny riešení ponúkaných na trhu. Vďaka technológii OFDM je kapacita pripojenia štvornásobná a súčasný bezproblémový prenos je tak možný na viacerých koncových zariadení. Práve videochaty a konferencie uľahčí tiež extrémne nízka odozva (latencia) a technológia formovania lúča Beamforming. Už samozrejmosťou potom je integrácia spomínaného balíčka HomeCare.

 

Pre „normálnych smrteľníkov“ má TP-Link v ponuke napríklad router Archer C80, ktorý síce nedosahuje až tak závratných rýchlostí, ale na druhú stranu si priznajme, že maximum 1 900 Mb/s je pre domácu prevádzku Wi-Fi siete úplne dostačujúce. Prenos a príjem dát je tu možný v troch prúdoch (3 x 3 MIMO) a technológia MU-MIMO tak vašim zariadeniam pomôže dosiahnuť optimálneho výkonu efektívnejšou komunikáciou.

A ako je na tom vaša domácnosť? Ste pripravení na budúcnosť?

www.budtepripraveni.cz

Značky: