Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) od dnešného dňa spúšťa pre svojich zamestnancov prácu z domu. Pripojí sa tak k ďalším spoločnostiam, ktoré chcú týmto spôsobom predísť plošnému šíreniu koronavírusu. Agentúra pritom zabezpečí kontinuitu služieb, od ktorých závisí plynulý chod štátu.

Od dnešného dňa budú zamestnanci NASES plnohodnotne pracovať zo svojich domovov. Agentúru fyzicky navštívi iba nevyhnutný počet ľudí. Podnikatelia aj fyzické osoby, ktoré so štátom komunikujú elektronicky, si budú môcť svoje žiadosti naďalej vybavovať bez návštevy úradov a kontaktných centier. Zároveň im bude štát doručovať rozhodnutia prostredníctvom elektronických schránok.

Pracovať z domu budú aj operátori kontaktného centra

Využívať tzv. „homeoffice“ budú aj odborne vyškolení pracovníci Ústredného kontaktného centra, ktorí výrazne uľahčujú prácu s e-schránkami a denne vybavia desiatky požiadaviek telefonicky alebo prostredníctvom kontaktného formulára. „Kontaktné centrum bude naďalej občanom k dispozícii vďaka pripojeniu z domovov. Podarilo sa to zásluhou nezištnej a promptnej pomoci spoločností DELL Technologies, ASBIS a SWAN,“ upresňuje  generálny riaditeľ NASES Peter Ďurica. Spoločnosť DELL Technologies s distribútorom ASBIS poskytli národnej agentúre bezodkladne 15 notebookov a vybavenie všetkých operátorov kontaktného centra a spoločnosť SWAN zasa internetové pripojenie pre notebooky prostredníctvom modemov so SIM kartami.

slovensko.sk pomáha umožniť prácu z domu aj iným firmám a inštitúciám

 Na portáli slovensko.sk NASES aktuálne uverejňuje ponuky spoločností, ktoré podávajú firmám a inštitúciám pomocnú ruku v aktuálnej krízovej situácii. Napríklad spoločnosť GAMO, a. s. sprístupnila bezplatné cloudové riešenie pre videokonferencie, ktoré umožnia organizáciám zostať v spojení aj na diaľku.

Rád by som poďakoval aj ďalším spoločnostiam, ktoré neustále ponúkajú svoju bezodplatnú pomoc v tomto náročnom čase, ktorý chceme spoločne čo najlepšie zvládnuť,“ hovorí generálny riaditeľ s tým, že všetky ponuky spoločností sú uverejnené na stránke www.slovensko.sk. ,,Zapojenie jednotlivých ponúk dôkladne zvažujeme a v najbližšom čase veľmi radi využijeme všetko, čo nám uľahčí spoluprácu v rámci krízového režimu,” uzatvára.

Prevádzka GOVNET

NASES je taktiež prevádzkovateľom vládnej siete GOVNET, prostredníctvom ktorej medzi sebou komunikujú kľúčové štátne inštitúcie a vďaka ktorej majú zabezpečené internetové pripojenie. Aj preto je podľa Ďuricu nutné zabezpečiť, aby boli zamestnanci chránení, v dobrej kondícii a aby vedeli naďalej tieto služby udržať.

Komunikujte elektronicky aj vy

Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby v týchto dňoch apeluje na občanov,  aby sa vyhýbali úradom a začali so štátom komunikovať prostredníctvom elektronických schránok. Na odštartovanie elektronickej komunikácie s úradmi je pritom potrebný iba občiansky preukaz s čipom, čítačka kariet a bezpečnostné kódy, ktoré si občania sami zvolia.

Podrobný postup