Zvieratám to pomáha relaxovať. Sú im premietané zelené pastviny a slnečné lúče.

Na farme RusMoloko, neďaleko Moskvy v Rusku, sa údajne prechádzajú kravy, ktoré majú nasadené náhlavné súpravy s virtuálnou realitou. VR okuliare boli vyrobené špeciálne pre tieto dojnice, aby im pomohli relaxovať a produkovať viac mlieka. Prinajmenšom o tom informovala tlačová správa moskovského ministerstva poľnohospodárstva a výživyPo poklese produkcie mlieka boli IT odborníci vyzvaní ku hľadaniu technologicky vyspelého riešenia.

Pri vývoji simulácie výskumníci zvážili, čo prispieva k pozitívnemu emocionálnemu stavu kráv. Pozreli sa na príklady mliečnych fariem po celom svete a dospeli k záveru, že pokojná atmosféra mala za následok vyššiu produkciu mlieka.

Týmto riešením bola virtuálna realita, kde kravy môžu sledovať „jedinečný program simulácie pastvín“. Po nasadení náhlavnej súpravy odborníci uviedli, že u kráv došlo k zníženiu úzkosti a zlepšeniu celkovej nálady stáda. Dnes sa farma radí medzi troch najväčších producentov mlieka v Rusku.

Zdroj: Ruský mliekarenský priemysel/Interestingengineering

Je to skutočne tak?

Vyššie popísané postupy sú rozhodne netradičné. V skutočnosti je takmer nemožné nájsť akékoľvek aktualizované informácie o sľubovanej „komplexnej štúdii“. Ako informoval zdroj, v pôvodnej tlačovej správe z roku 2019 sa uvádza, že experiment uskutočnila spravodajská stránka „Milknews.ru“ pre ruský mliekarenský priemysel, čo sa v tom čase mohlo iba využiť ako marketingový ťah pre nadchádzajúcu konferenciu. Od roku 2020 sa RusMoloko rozširuje – a náhlavné súpravy s virtuálnou realitou neboli súčasťou plánu. V skutočnosti vraj ani nikdy neboli.

Pravdou pritom zostáva, že šťastné kravy produkujú viac vysoko kvalitného mlieka. Nepotrebujú k tomu ani VR.

Zdroj: Interestingengineering

Prečítajte si aj:

Google Lens ako prekladač? S Androidom 12 čoskoro aj vo vašom smartfóne

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.