Microsoft si patentoval skladací smartfón s tenkým dizajnom.

Smerovanie technologického sveta sa v oblasti displejov výrazne zmenilo. Hoci prvé skladacie telefóny nevzbudzovali až takú veľkú dôveru, tak sa zdá, že teraz sa skladacie zariadenia tešia veľkej popularite. Aj preto bude rok 2024 plný nových skladateľných smartfónov. Je však aj všeobecne známe, že v tejto oblasti je najaktívnejším výrobcom práve kórejský Samsung, ktorý minulý rok predstavil už svoju 5. generáciu skladacích telefónov Galaxy Z Flip5 a Galaxy Z Fold5.

Svoje vlastné skladacie zariadenie predstavil aj Microsoft, avšak dizajn prvých dvoch generácií príliš neohúril. Bol skôr sklamaním, a to predovšetkým kvôli hrubým rámikom okolo vnútorného displeja. Hoci sa objavili aj správy o prácach na modernejšom Surface Duo 3, tak tento model sa nakoniec na trh vôbec nedostal. Pripomeňme si, že prvé dve generácie v podstate nepredstavovali zariadenia s flexibilným displejom, ale išlo o dva displeje spojené do jedného zariadenia, vďaka čomu vznikla veľká zobrazovacia plocha s predelom v strede. 

microsoft surface duoZdroj: TOUCHIT
Microsoft Surface Duo

Nová správa z portálu PhoneArena však naznačuje, že Microsoft stále pracuje na skladacom smartfóne. Viac o tomto zariadení prezrádza aj nová patentová prihláška zverejnená americkým Úradom pre patenty a ochranné známky (USPTO) z konca minulého mesiaca. Zobrazuje zariadenie typu Galaxy Z Fold, ktoré sa otvára okolo zvislej osi. Microsoft si dokonca patentoval riešenie, ktoré zabráni vniknutiu prachu a vody do zariadenia. Telefón by však nemal byť iba odolný voči vode a prachu, ale aj odolnejší voči mechanickému poškodeniu.

Nie je však prekvapením, že Microsoft pri tomto type zariadenia eliminuje viditeľnosť záhybov displeja, čo je čoraz žiadanejšie. Telefón by mal byť v konečnom dôsledku aj veľmi tenký, čo môže mať vplyv na používateľský zážitok a aj vďaka tenším rámikom okolo displeja umožní tento telefón používať aj jednou rukou.

Hoci sa v septembri 2023 zdalo, že projekt Surface je po odchode šéfa Panosa Panaya na svojom konci, tak sa zdá, že Microsoft stále živí nádeje na uvedenie vlastného skladacieho smartfónu. Nová patentová prihláška však na celý projekt vrhá celkom nové svetlo, čiže nie je vylúčené, že v budúcnosti bude uvedený skladací smartfón aj v podaní spoločnosti Microsoft. 

Ak sa tak stane, neboli by sme prekvapení, keby toto zariadenie dostalo aj celkom nový názov, ktorý by pomohol naštartovať celkom novú éru spoločnosti Microsoft.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.