Pevný disk, tak ako aj iné komponenty, dostanete v rôznych podobách.

My vám poradíme, aký disk si vybrať a aké možnosti na trhu máte. Napokon aj to, ktorý typ alebo spôsob riešenia ukladania vašich dát by mohol byť najlepší. Je mnoho používateľov, ktorí chcú mať všetko na jednom mieste a nerozkladajú riziko. Za cenu väčšieho pohodlia tak môžu ľahko prísť o svoje niekoľkoročné dáta.

Pevné disky sa rozdeľujú do niekoľkých kategórií. Môžete si vybrať interný a externý, a to v niekoľkých veľkostiach a vyhotoveniach. Spravidla hovoríme o 2,5 a 3,5″ disku. Následne sú aj modely s označením M.2. To sú miniatúrne SSD disky. Nebudeme vás zaťažovať rozdelením diskov. Potrebujete hlavne vedieť, aký disk a kedy použiť.

Používam notebook

V notebooku môžete mať dva typy diskov: SSD a HDD. Ide najčastejšie o rozmer 2,5″, ktorý sa do tenkého tela zmestí a je podstatne ľahší. Prvý je rýchlejší, no kapacitne podstatne menší. Aspoň pri daných cenových možnostiach. SSD disk s kapacitou 500 GB stojí 179 eur. HDD, teda inak povedané otáčkový 2,5″ disk s 500 GB kapacitou stojí 59 eur.

Pri rovnakom rozpočte by sa vám do sumy 179 eur zmestil 4 TB HDD. Toto mnohých používateľov pomýli a orientujú sa prevažne na dátovú kapacitu. Vieme, že pri SSD disku sú dáta neúmerne drahé. Tieto ceny sú v súčasnosti držané vysoko, a to umelo.

Kým rýchlosť je niečo, čo si mnohí predstaviť nevedia, na dátovú kapacitu „počujú“. Je to podobné ako v súboji megapixelov pri smartfónoch. Táto hodnota vám o kvalite fotografií nepovie takmer nič. Preto sa mnohí rozhodnú pre bežný disk, to v prípade, že kupujú notebook alebo ho upgradujú.

Cenové možnosti

Čo by ste však povedali na notebook, ktorému nabehne Windows za 30 sekúnd? A samozrejme tak, aby nabehli všetky procesy a mohli ste hneď potom začať reálne pracovať. Pre tých, čo pracujú s náročnejšími aplikáciami je to na nezaplatenie, nehovoriac o trojitom či viacnásobnom zrýchlení aktualizačných procesov alebo preinštalovaní počítača. Na to ale potrebujete práve ten drahý SSD disk. Vôbec nemusíte kupovať tie najdrahšie, hoci naozaj cena odpovedá rýchlosti a kvalite.

Postačí vám SSD disk s kapacitou 120 GB a ten kúpite už za 59 eur. Dobre, toto je možno na hrane, no ak nechcete mať v počítači kvantá dát (hlavne videí), postačí to na systém, kancelársky balík a pár programov či nejakú tu hru. A ešte zostane niekoľko desiatok GB na dáta.

Lepšou voľbou je kúpiť 250 GB SSD disk resp. kapacitný ekvivalent daného výrobcu. V prípade Kingston SSD Now V300 vás bude stáť kapacita 240 GB disku 89 eur. Toto bude pre mnohých naozaj postačujúca kapacita. Nebavíme sa o tom, že aj tento disk viete rýchlo zaplniť. Ono zaplniť viete disk s akoukoľvek kapacitou. Podobne ako ženská kabelka – bude vždy plná, nehľadiac na jej objem.

Profesionáli majú k dispozícii až 2 TB SSD disky. No tie stoja neraz viac ako celý notebook. Napríklad Samsung 850 EVO stojí niečo cez 700 eur.

Výsledok?

Zjednodušene povedané, nepotrebujete rýchlejší procesor, ani viac ako 4 GB RAM. Stačí, keď z notebooku vyberiete pomalý HDD a nahradíte ho SSD diskom. Skutočne získate pohodlnejší stroj na prácu s rýchlymi reakciami.

Externé disky

Externý disk Western Digital My Passport 2016 s kapacitou 2 TB

Neradíme vám niečo, čím by sme si sami neprešli. No večné čakanie na otvorenie prehliadača alebo inej aplikácie nie je príjemné. Práve s SSD diskom sa dá robiť to, že si spustíte tri programy naraz a ešte budete kopírovať svoje dáta na externý disk. Tým sa dostávame k externým diskom.

Na prácu sme si zvykli už viac ako 10 rokov používať kombináciu HDD a externého disku. Následne sme prešli na SSD disk a externý disk zostal. Teda bežný mechanický, SSD v podobe externého disku až tak nepotrebujeme. Tu ide práve o vysokú dátovú kapacitu.

Externý disk slúži na zálohu dát z notebooku, multimediálne dáta a fotografie. Používatelia bez externého disku musia tŕpnuť, keď im nenabehne systém. Všetky dáta majú totiž priamo v notebooku. Externý disk je doma, s aktuálnou zálohou dát pred služobnou cestou. Verte, je to pokojnejšie ako „cestovať s celým životom spomienok a dát“.

Stolný počítač

Interný 3,5″ HDD Western Digital s kapacitou 6 TB

Tu je situácia podobná, aj keď disky vo veľkosti 3,5″ sú rýchlejšie, ako tie 2,5″ modely. Tiež odporúčame použiť SSD disk. Pôvodný 3,5″ disk s väčšou kapacitou si môžete ponechať ako dátový. Hoci ani spojenie stolného počítača s externým diskom nie je zlá vec. Najmä ak chcete mať slobodu v prenášaní väčších objemov dát medzi notebookom alebo iným počítačom. No a keď sa niečo stane s počítačom, neprídete o disky.

Rázový prúd je možná príčina „odpálenia“ USB zariadení, no len v pomere toho, ako sa môžu pokaziť. USB s týmto počíta a je málo pravdepodobné, že prúd bude väčší, ako ochranná elektronika znesie. Navyše, fyzicky oddeľujete dáta od počítača. V prípade akýchkoľvek komplikácií si počítač tak ľahko so sebou nezoberiete ako dáta na externom disku.

Za nami uvedenú cenu 59 eur už kúpite namiesto 2,5″ disku s kapacitou 500 GB disk 3,5″ s kapacitou 1 TB. Za 80 eur už kúpite 3,5″ HDD s dvojnásobnou kapacitou.

Verdikt

Chápeme, že je veľa profesionálov, ktorí jednoducho potrebujú poriadnu dátovú kapacitu prenášať neustále so sebou. Tu ale tiež počítame s tým, že profesionál si na svoj disk dokáže zarobiť a vie, čo od neho očakáva. My sme sa v tomto článku zamerali na bežných používateľov. Tým sme ukázali, že rýchly počítač by mohol byť užitočnejší pomocník, než obrovská kapacita disku, ktorú neraz ani nevyužijú. Preto sa prihovárame za kombináciu rýchleho SSD v notebooku alebo počítači a externého disku.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom januárovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.