Na návrat ľahko vymeniteľných batérií smartfónov je čoraz väčší nátlak.

Trh so smartfónmi sa v posledných rokoch výrazne zmenil. Dnešné zariadenia dokážu vydržať podstatne dlhšie ako tie, ktoré sa vyrábali pred niekoľkými rokmi. A zatiaľ čo predtým bolo bežné, že sme svoje smartfóny potrebovali vymieňať každé dva či tri roky z dôvodu jeho opotrebovania či ukončenia softvérovej podpory, dnes je to iné. Niektoré telefóny dokážu získavať aktualizácie aj po dobu siedmych rokov od predstavenia a aj hardvér je na tom výrazne lepšie.

Len nedávno však spoločnosť OnePlus vydala vyjadrenie k dlhej softvérovej podpore Samsungu či Googlu. Podľa nich je sedem rokov softvérovej podpory s najnovšími aktualizáciami dlhá doma, najmä preto, že hardvér telefónu toľko nevydrží. Používateľský zážitok sa takto dokáže výrazne znížiť. Jeden z výrobcov má však na toto jasnú odpoveď.

Ľahko vymeniteľné batérie sú riešením

Spoločnosť Fairphone sa dlhodobo zaoberá ekologickým riešením smartfónov, ktoré dokážu vydržať dlho. Ich model Fairphone 2 bol predstavený v roku 2015 a doteraz sa teší stálej fanúšikovskej základni. Podľa nich s jeho používaním nie sú žiadne väčšie problémy najmä preto, že sa dá jednoducho opraviť a aktualizácie taktiež získaval pomerne dlho od predstavenia. Fairphone s ich povesťou výrobcu, ktorý dokáže telefóny udržovať aj niekoľko rokov po predstavení tvrdí, že vymeniteľné batérie by mali byť súčasťou telefónov.

Dôvodom tohto vyjadrenia boli práve argumenty spoločnosti OnePlus. Podľa Fairphone ak teda výrobcovia chcú, aby ich telefóny bežali dobre aj po siedmych rokoch od predstavenia, majú umožniť jednoduchú výmenu batérie.

Samsung Galaxy Z Fold4 po otvorení krytu
Samsung Galaxy Z Fold4 po otvorení krytu

O možnosti vymeniteľných batérií v smartfónoch sa diskutuje čoraz častejšie a živo. Práve dlhšia softvérová podpora smartfónov prináša otázku o hardvére a jeho udržateľnosti aj niekoľko rokov po uvedení na trh. Je bežné, že sa komponenty opotrebujú a práve batérie sú súčasťou, ktoré sa vymieňajú zvyčajne ako prvé. Ich výmena sa však zvyčajne vykonáva v servisoch a z konštrukčných dôvodov častokrát nie je jednoduchá.

Ak by sa batérie dali vymieňať v domácich podmienkach rovnako, ako aj niektoré komponenty, ich životnosť by to určite predĺžilo. Práve toto by mohlo byť cieľom niektorých výrobcov smartfónov, na čo odkazuje práve Fairphone.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.