Používatelia budú môcť využívať alternatívny operačný systém.

Telefón Fairphone 2 patrí s viac ako siedmimi rokmi aktualizácií v tomto smere bezpochyby medzi rekordmanov. Hoci za jeho výrobou nestojí žiadna veľká spoločnosť, ale len malá holandská firma, o svoj výrobok sa starala príkladne a sľubovaných päť rokov podpory o dva ďalšie prekonala.

Hoci softvérová podpora telefónu sa zo strany výrobcu oficiálne skončí v marci 2023 poslednou bezpečnostnou aktualizáciou, záujemcovia si naň môžu nainštalovať alternatívny operačný systém /e/OS, čo je odnož LineageOS, ako informuje portál Phandroid.com.

/e/ to oznámila na sociálnej sieti Twitter s tým, že svoju softvérovú podporu poskytne telefónu minimálne po dobu jedného roka, teda do marca 2024, ale prípadne aj dlhšie, ak po budú používatelia chcieť.

Pripomeňme, že telefón Fairphone 2 prišiel na trh v októbri 2015. Hoci spoločnosť Qualcomm ukončila podporu jeho čipsetu Snapdragon 801 už o rok neskôr so systémom Android 6.0, výrobca ho podporoval aktualizáciami i naďalej.

Takáto dlhá podpora je pri smartfónoch skutočne niečo nevídané. Najlepšie je na tom Apple, ktorá ju poskytuje 4 až 6 rokov, polepšil sa aj Samsung, ktorý u vybraných topmodelov vyrobených po roku 2019 sľubuje štyri až päť rokov bezpečnostných aktualizácií. Google však svoje Pixely aktualizuje len tri roky a mnohí menší výrobcovia ešte kratšie.

Zdroj: Twitter.com, Phandroid.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.