Túto otázku budeme riešiť najmä v súvislosti s takzvanými kreatívnymi edíciami notebookov.

Mnohí z vás sa často zaoberáte otázkou, či si vybrať herný notebook alebo herný počítač. Tento článok má poukázať najmä na rozdiel medzi herným s notebookom a notebookom, ktorý má silnú grafickú kartu, tiež lepší displej a väčšiu uhlopriečku obrazovky. No stále ide o zameranie pre kreatívnych používateľov. Výrobca ho dimenzuje inak a hranie hier je možné, no viac predpokladá prácu s videom, fotografiami alebo 3D renderingom.

Notebooky, ktoré výrobcovia označujú ako kreatívne, majú v sebe silnú grafickú kartu a spravidla majú aj väčšie displeje. Uhlopriečky 15,6 / 16“ nie sú výnimkou, skôr pravidlom. Problémom, s ktorým sa môžete stretnúť, je prelínanie vlastností jednotlivých modelov. O čo je lepší herný oproti kreatívnemu, keď majú rovnakú grafickú kartu?

Toto bude základná otázka, ktorú si položíte a podobné prelínanie sa deje aj v segmente kancelárskych notebookov. Tu sú ultratenké modely s dlhou výdržou, potom hrubšie avšak tiež s rovnakou výdržou na batériu no iným displejom alebo hrubšie a mix toho, čo uvádzame plus niektoré vlastnosti navyše. Rozdiely sú niekedy minimálne a niekedy ide práve o jeden zásadný rozdiel.

Prečo porovnanie?

Námet na porovnanie notebookov z rôznych segmentov nám dal tento Legion. Patrí medzi najnovšie herné notebooky a výrobca ho zároveň navrhol tak, aby poskytol čo najlepší herný výkon v čo najtenšom tele. Jeho podobnosť so sériou Lenovo ThinkBook P nie je náhodná a vychádza z osvedčeného dizajnu, či už pri hernom alebo kreatívnom segmente.

Oba notebooky majú totiž výkonnú grafickú kartu, ktorú je potrebné chladiť. V čom je teda zásadný rozdiel medzi herným notebookom s kartou NVIDIA GeForce RTX 3060 a kreatívnym notebookom s rovnakou kartou?

Na to aby ste našli detaily, je potrebné sa zamyslieť nad spôsobom používania takéhoto notebooku. Pre hráčov je to jasná voľba a používatelia, ktorí sa radi hrajú hry a chcú naozaj prispôsobený počítač na tento účel majú v Lenovo Legion lepší nástroj. Stále sme v segmente notebookov, desktopy sú iný svet. Majú vyšší výkon a nižšiu cenu, avšak na úkor mobility.

lenovo legion slim 7i gen 7Zdroj: TOUCHIT

Jedna z otázok bude aj otázka chladenia. Pochopiteľne aj kreatívna séria notebookov s výkonnou grafickou kartou bude mať chladenie na takej úrovni, aby sa dala používať v najnáročnejších aplikáciách či už pri strihu videa alebo 3D renderingu.

V tomto prípade je cítiť rozdiel v spôsobe chladenia. Herný notebook sa pri hraní hier zahrieval výrazne menej ako kreatívny notebook zo spomínanej série. Je ale jasné, že toto porovnanie je zúžené na dva konkrétne modely. V každom prípade sa ale môžete spoľahnúť na to, že herný notebook bude mať prepracované chladenie. V tomto smere sa to prejavuje tak, že notebook je už na pocit menej horúci ako iné notebooky, ktoré sme testovali s výkonnou grafickou kartou, no neboli to vyslovene herné notebooky.

Režim spotreby a výkonu

Ďalšia vlastnosť takto zameraných strojov sa prejavuje v ich technologických možnostiach. Samozrejmosťou je výkonná konfigurácia či už v oblasti CPU alebo GPU, no aj v možnostiach nastavenia. Zmena režimu používania z automatického cez tichý až po výkonný, je bežnou súčasťou aj iných notebookov nielen herných. Pri herných máte väčšie možnosti dosiahnutia vyššieho výkonu po určitý čas alebo po dobu, kým je to z pohľadu zahrievania bezpečné.

Tým, že výrobcovia prinášajú čoraz viac herné notebooky v konzervatívnejšom dizajne, je namieste si položiť otázku, prečo ho neuprednostniť pred bežným notebookom so silnou grafickou kartou. Je tu možnosť prispôsobenia pracovného režimu grafického jadra, pričom máte možnosť špeciálne vyhradiť použitie len dedikovanej alebo len integrovanej grafickej karty. To uľahčí celkovú správu napájania v prípade, že nepotrebujete vysoký výkon. Chcete zároveň šetriť energiu zároveň ale chcete mať notebook, ktorý bude navrhnutý na hranie hier.

Klávesnica, zvuk, hmotnosť

Často sa stretnete s RGB klávesnicou a tento notebook má na výber medzi bielym a RGB podsvietením. To práve ocení používateľ, ktorý chce hrať aj hry, no nechce už z diaľky vyzerať, že sedí za herným počítačom. Do práce hľadá predsa len konzervatívnejší dizajn.

lenovo legion slim 7i gen 7Zdroj: TOUCHIT

Je ale jasné, že s hmotnosťou cez 2 kg to nebude ultraľahké zariadenie na prenášanie a s tým treba počítať. Odporúčame myslieť aj na to, že v režime výdrži na batériu budete musieť šetriť, kde sa bude dať a aj tak dosiahnete polovičnú alebo o tretinu kratšiu výdrž ako pri bežných notebookoch. V porovnaní s kreatívnymi notebookmi sa pohybujete na podobných časoch výdrže. Svoj podiel má na tom zväčša silnejší procesor a grafická karta.

Herné notebooky prinášajú viacero prispôsobiteľných nastavení. Lenovo ich v tomto prípade združuje do aplikácie Lenovo Vantage a do sekcie Legion Edge. Niektoré nastavenia sme už spomenuli. Sú tu ale ďalšie možnosti. Ide napríklad o zrýchlenie Wi-Fi siete či automatické zatvorenie aplikácií počas hrania, aby nedochádzalo k rušeniu a možnému spomaľovaniu výkonu.

Lenovo Vantage LegionZdroj: TOUCHIT
Lenovo Vantage a sekcia Legion Edge

Výborný zvuk

Citeľné vylepšenia sú aj na poli audia. Hoci takéto nástroje má Lenovo Vantage aj v ponuke pre bežné kancelárske notebooky, tu výrobca zašiel ešte ďalej a poskytol prepracovaný nástroj na vytvorenie efektu priestorového zvuku. Pochváliť treba reproduktory, ktoré vynikajúco hrajú. Patria medzi to najlepšie, čo môžete v segmente notebookov počuť.

Lenovo Vantage LegionZdroj: TOUCHIT
Softvér Nahimic a nastavenie zvuku

Ďalšie vylepšenia

Je ale prirodzené, že sa zameriate aj na technické parametre a tak pochváliť treba displej, ktorý má 165 Hz frekvenciu. V hernom segmente toto zlepšenie dáva význam, v kreatívnom segmente sa zatiaľ takéto displeje neobjavujú. Ďalšia vec, ktorá hovorí v prospech herného notebooku, je nastavenie v oblasti spotreby. Opäť môže platiť argument, že takéto nastavenie ponúka kancelársky notebook za 700 eur, avšak nemá v sebe výkonnú grafickú kartu, ktorá by spotrebovala podstatne vyššie množstvo energie.

TOP vlastnosti Legion Slim 7i

  • Tenký dizajn s veľmi dobrým chladením
  • Prepínanie výkonnostných režimov. Grafická karta NVIDIA sa dá úplne vypnúť a nepoužívať
  • 2 × 2 W reproduktory Harman a rozšírenie zvuku cez nástroj Nahimic Audio
  • Výbava portov a nabíjanie cez USB-C s podporou 135 W
  • 165 Hz displej
  • Funkcia rýchleho nabíjania s kompatibilným adaptérom Lenovo

Cena: 1800 eur

Zapožičal: Datacomp.sk

Technické parametre + benchmarky

Model notebooku / ParameterLenovo Legion Slim 7i Gen 7
ProcesorIntel Core i7-12700H 3,5 ÷ 4,7 GHz, 24 MB cache (35 ÷ 115 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR5 (max. 24 GB)
Pevný disk1 TB SSD
Hlavný displej16″, IPS, 165 Hz, max. rozlíšenie 2560 × 1600 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce RTX 3060, 6 GB VRAM
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6E / Bluetooth 5.3
Porty2 × USB-C Gen 2 + TB4 + 135 W PD, 2 × USB-A 3.2 Gen 2, HDMI 2.1, čítačka SD, audio
Operačný systémWindows 11 Home
Rozmery [mm]358 × 260 × 17
Hmotnosť [kg]2,175
ZapožičalDatacomp.sk
Cena (EUR s DPH) 1800
Model / TestyLenovo Legion Slim 7i Gen 7
PCMark 10 – Kancelársky výkon6757
3DMark 11 – Herný výkon24135
VR Mark – Orange Room9022
Cinebench R23 Single Core1692
Cinebench R23 Multi Core14093
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]2056,3
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]3:34
Faktor mobility1,18

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.